Så löptränar du med en vän – utan att tävla mot varandra Image

Så löptränar du med en vän - utan att tävla mot varandra

Våga släpp fokus om tider och låt löpningen styras av känslan. Löpcoachen Johanna Nilsson tipsar om hur du can sluta tävla och jämföra dig med kompisarna och de du följer på Instagram.

Det är en hårfin gräns mellan att sporras av kompisen i löpspåret och att tävla mot varandra. Johanna Nilsson , de beste långdistanslöpare van Zweden, tycker att med rätt fokus och glädje i löpningen kan du hålla dig skadefri och utvecklas oavsett när du börjar träna.

- Jag vet vikten av att ibland släppa fokus på tider och låta känslan i löpningen styra, säger Johanna Nilsson som erbjuder coachning och kurser i företaget Vinden mot kinden.

Hoe kan ik een kompis vinden?

- Det beror lite på vad du vill få ut av passet. In sommige gevallen is het beter om met een vän te werken omras mer en nytta van de varandras energi och fart te krijgen. Enra gånger kan det leda till ett misslyckande om den ena är bättre än den andra. Zorg ervoor dat je het syfte dat je hebt met löpningen en hur du mår. Jag personligen tycker om att springa ensam i skogen när jag är väldigt stressad, medan jag gärna springer med en vän när jag har mer energi och vill socialisera mig.

Wat moet je doen om de stress te overwinnen die je ervaart als je in de winkel bent?

- Det är väldigt individuellt. En del människor är tävlingsmänniskor och ser nästan tävling i allt. Ni kan försöka fokusera på er själva och dra nytta av varandras styrkor och egenskaper. Om du vet att din kompis är snabbare än du är det bra att tänka "jag ska inte hålla samma fart, springer hon ifrån mig så gör hon det för att jag vet att jag inte ligger på den nivån".

Heb je geen tips?

- Ett sätt kan vara att ta hjälp av varandra som gas och broms, speciellt vid intervaller där den långsammare av er har en rygg att följa. Iemand die inte håller lika hög hastighet som du kan få dig att springa långsammare och därmed få en möjlighet att utöka distansen. Om ni däremot känner att det blir för mycket tävling kanske det typ av umgänget inte passar i spåret.

Hur ska vi båda få ut någonting av löpningen om vi ligger på olika nivåer?

- Dan is intervallträning perfect! Eller så kan ni träna på en rundslinga, som en grusväg eller en löparbana på 400 meter, där ni båda kan hålla er egna fart.

Wat heb je voor tips voor iemand die zijn löpning met anderen wil verbeteren?

- Als je samenwerkt met anderen, kom je inifrån och det är så vårt samhälle ser ut. Het is een goed idee om te zorgen dat je tot aan het systeem komt. Wat is syftet met din löpning? Hoe kan ik de kortere afstanden overbruggen? Als je je daarop richt, kies dan een van deze kvaliteten en ga op zoek naar andere. Als je je negatief uitlaat overras foto's op Instagram, kun je een pauze inlassen.

Wat kan jag doen als jag ofta stirrar mig blind på tiden under löprundan?

- Als je de weg kwijtraakt, krijg je een kans. Vissa pass går lättare att genomföra, medan du känner dig stum i kroppen och inte har någon fart under andra pass. Det har med dagsformen att göra. Jag tycker att du ska lämna klockan hemma, låt kroppen bestämma vad som känns bra och inte. Klockan visar även olika beroende på vilket underlag du springer på, om du springer i backar eller på plan mark. Het is belangrijk dat je op dezelfde manier springt.

Is alles goed gegaan na een snabbade en lange veer?

- Nej, våga springa långsamt, det får dig att utvecklas så att du bygger upp din uthållighet. Kör kanske ett pass i veckan som är hårdare och resten i ett lugnare, mer harmoniskt tempo som bygger upp uthålligheten. Kör du 3-4 hårda pass i veckan bränner du ut dig.

Wil je löpningen naar een nieuw nivå? Spana in vårt utbud av löparskor och löparutrustning!

LÄS MER: Enkla tekniktipsen för löpningen

LÄS MER: Hoe pak je een dålig löprunda aan?