Så vet du om din jacka är vattentät Image

Kijk of je een jack kunt kopen

Vad innebär det att ett plagg är 100 procent vattentätt? Om de test te kunnen uitvoeren bij het gebruik van een van de jacks in een spöregn, vind je de juiste informatie die je kunt vinden.

Voor de dagar på våren som solen gömmer sig och regnet vräker ned behöver du säkra upp med vattentäta kläder. De är 100 procent vattentäta handlar till stor del av sömmarna, dragkedjorna och deras placering. Dit is ook een goede manier om het juiste type belading te vinden.

- Om ervoor te zorgen dat plagget ska vattentätt handlar det om sömmars placering, vattenavvisande dragkedjor, tejpade sömmar och hållbar impregnering för att nämna några faktorer som påverkar, säger Petra Sabo, produktexpert på Didriksons.

Sömmarna är det som är allra mest utsatt och där kan det lätt komma in vatten om du inte väljer ett plagg som har tejpade sömmar. Ett annat kritiskt område som kan ta in vatten är dragkedjan, men på Didriksons regnkläder är dragkedjan alltid tillverkad i ett vattenavvisande material, och många av deras regnkläder har även en skyddande slejf på både insida och utsida. Ook de sömmar som inte direkt utsätts för regn tejpas eller svetsas ihop för att säkerställa plaggets vattentålighet.

DidrikssonsDen här vind- och vattentäta regnjackan är tillverkad i återvinningsbar polyester och återvinningsbart membran. Incus jacket is verkrijgbaar in een herr- en damodel. Prijs: 1 195 kronen.

Is het een tyger of een ander materiaal?

- Ett vattentätt plagg från Didriksons har en vattentät beläggning på insidan i tyget som är dold av ett foder eller annat material. Dit is de enige manier om de plagg vattentäta te maken. Bij dit alles heeft de plaggen een speciale behandeling ondergaan die is gebaseerd op DWR (Durable Water Repellency). Om ervoor te zorgen dat de plagget niet onderhevig is aan vocht, moeten ook alle skarvar en sömmar worden gebruikt. Så det är alltså inte heller vattenavvisningen som gör plagget vattentätt, utan beläggningen som ligger dold inuti, säger Petra Sabo och fortsätter:

- Ett material som både är slitstarkt och vattentätt är galon. Det behöver aldrig någon ytbehandling eller tvättas, vilket gör att det är väldigt hållbart.

Vad är skillnaden mellan galon och andra vattentäta tyger?

- Skillnaden är att galon inte släpper igenom vattenmolekyler i form av ånga, som andra vävda vattenavvisande tyger kan göra. Om ångan inte kommer ut så kommer det att bildas kondens och du upplever att du blir fuktig och sedan kall. Ett galonplagg används främst till plagg där aktivitetsnivån är lägre.

DidrikssonsEtt plagg i galon är 100 procent vattentätt i sig, precis som den här modell Avon jacket, som dessutom har svetsade sömmar. Het is ook een herrmodell. Prijs 599 kronen.

Hoe kan Didriksons een miljoentje verdienen als je naar de winkel gaat?

- Dels arbetar vi med att tillverka återvinningsbara regnkläder i polyester, något som vi kan se i vårens kollektion i bland annat Incus jacket. Om deze plagg naar återvinna te brengen, heb je een återvinningssymbool nodig. Sedan lanserar vi för första gången återvinningsbara plagg som är både vind- och vattentätt. Ett vattentätt plagg från Didriksons är också alltid impregnerat med PFC-fri vattenavvisning.

SHOPPA HÄR: Dina regnkläder för våren

LÄS MER: Softshell eller skaljacka - vad är skillnaden?