Svar på alla dina frågor om fluorkarbon Image

Lees meer over fluorkoolstof

Johanna Westbom vet allt om miljöfarliga perfluorerade ämnen och har svar på alla dina kluriga frågor. Na haar publicatie van het artikel Så går det i kampen mot perfluorerade ämnen är det många som hört av sig med frågor. Ik heb Johanna Westbom, de hållbarhetsansvarig van Didriksons, gevraagd om haar te helpen bij het vinden van een oplossing voor het tijdperk van de fluorkoolstoffen.

Als fluorkoolwaterstoffen zo ver gaan, is er dan geen betere regeling?

- Als je naar een van de vele producten kijkt, kun je je afvragen of het mogelijk is om ze te vervangen door andere producten. Vi på Didriksons bestämde oss redan 2009 att vi endast behöver en vattenavvisning och inte så höga nivåer på olja- och smutsavvisning. Men det är inte en självklarhet för alla att betala ett något högre pris och få en minskad avvisning mot smuts och olja, även om studier visar på att fluorkarboner är miljö- och hälsofarliga. Dessutom tror jag det beror på att det är en hel industri som måste ställas om och det sker inte över en natt, förklarar hon.

Så ni använder inte fluorkarboner i era impregneringar på Didriksons?

- Nej, vi började som sagt fasa ut dessa impregneringar redan 2009 och nu 2015 var hela vår kollektion där vattenavvisning behövs endast impregnerade med PFC-fria alternativ. Vi talar dock endast om plaggens vattenavvisning och inte att plaggen är helt fria från perfluorerade ämnen, ämnena finns överallt runt omkring oss. Dit is een goed voorbeeld van de toepassing in textielverwerkende bedrijven.

Wat is de vaardigheid tussen långkedjiga en kortkedjiga fluorkoolstof?

- De meest voorkomende förmågan bij ytan behandelt deze stoffen, maar ook de lengte van de kraag. De kortedjiga is zeer geschikt voor fluortelomeren en zorgt ervoor dat er niet meer miljö- en hälsofarligare in de langedjiga zijn.

Förstör jag naturen bara av ha jackor eller skor som är impregnerade med det på mig?

- Er zijn nog veel meningen over. Den lilla mängden som finns i ett plagg har ju inte i sig själv en så stor påverkan, men industrin av allla plagg påverkar förstås.

Hoe kan ik als consument mijn jacka innehåller miljöskadliga fluorkarboner veta?

- Om te gaan fråga eller läsa på företagets hemsida eller på plagget. De går inte att se på plagget. Ett galonplagg behöver inte någon tillsatt vattenavvisning då den redan har fantastisk avvisning genom att polyuretanet är belagt på utsidan.

Finns det vattentäta och smutsavvisande skalplagg utan perfluorerade ämnen som är lika bra som de med, eller måste jag då återimpregnera min jacka för att få samma skydd?

- Vattenavvisningen kan upp på höga nivåer men problemmet som finns i dag är att oljeavvisningens nivåer är svårare att nå upp till. Det gäller till exempel arbetskläder som används inom vissa industrier. De manier waarop deze impregnering wordt uitgevoerd, is afhankelijk van het soort product. Als er geen voorbereidingen zijn, zijn er geen problemen. Vi tycker att våra impregneringar klar en del slitage men det är viktigt att de återaktiveras efter tvätt.

Hoe kan dat?


- Het is moeilijk. De tips die je krijgt om een plaggen te återaktiveren na een tijdje wachten en tv kijken, zijn dat je de plaggen strykt met låg torr värme. Als je dit strykjärn doet, leg dan een handduk tussen de plagget en het strykjärnet.

Vindt u dat het goed is om te kijken hoe de mode-, sport- en sportindustrie alle farliga kemikalier van de leverantörskedjan tot 2020 kunnen bereiken?

- Vad som klassas som farliga kemikalier ökar ju hela tiden i och med att kunskapen ökar. Men helt klart ökar ju ifrågasättandet kring om priset för vad vi ska betala för att se ut på ett visst sätt eller få en viss funktion är värt det, när hälsan och miljön får betala. Sedan kvarstår ju problemet att många av dessa farliga kemikalier är så stabila så de inte bryts ned utan finns runt omkring oss och det är då svårt att kunna säga att något är helt fritt. Om ervoor te zorgen dat je de langste tijd die je in een kedjan hebt doorgebracht, kunt benutten, moet je bij de productie meer aandacht besteden aan de manier waarop je het product maakt. Vi bryr oss inte bara om vad slutprodukten innehåller och det är positivt.

flourkarbon