Test: Rätt sko för din cykling Image

Test: Rätt sko för din cykling

Heb je nog meer mogelijkheden om een cykel te vinden? Låt testpanelens utvärdering av fem olika cykelskor hjälpa dig inför valet av märke och modell. Hier zijn de cykels die in 2017 zijn getest.

Wil je een cycelspeler?

Er zijn veel verschillende soorten cykelskorren. Ze hebben bijvoorbeeld een stabilare sula die ervoor zorgt dat je kunt cykla snabbare och lägga på mer motstånd så att säte och musklerna på baksida lår får jobba riktigt hårt. Je kunt ook naar dragrörelsen på ett helt annat sätt vilket ger jämnare och finare flöde i cyklingen.

Een cykelsko kost ofta lite mer än vanliga träningsskor, vilket beror på den relativt långa livslängden. Als je langer dan een jaar blijft, is het extra interessant om een partner te vinden die je kunt vinden en bekeren. Maar het is ook belangrijk dat je weet hoe je moet zitten - en je weet welk type cykelsko je moet gebruiken.

Vilken cykelsko passar dig?

Er zijn drie soorten fietsen: voor spinning, landsvägscykling en mountainbike. De olika typerna hebben in de meeste gevallen dezelfde egenskaper, maar mountainbikeskor kan ook een lichte bättre grepp hebben när du kliver av cykeln. De har även en något hårdare sula för att tåla grus.

Behöver du klossar och pedaler?

Je kunt klossers (kleine metalen fietsen met fästen) gebruiken voor spinning- en mountainbikekorren die je snel op je fiets kunt monteren. Het is een eenvoudige klossarna die ervoor zorgt dat de skorna de pedalerna aan de zijkant van de fiets passeert. Het type pedalen dat wordt gebruikt in spinningsalar is het SPD-pedaal, maar u kunt ook een pedaal kopen dat alleen geschikt is voor dit type pedalen. Als je een mountainbike gebruikt, kun je ook aparte pedalen kopen, want dat is hetzelfde type pedalen dat je kunt gebruiken om te draaien.

Skor för landsvägscykling har infästning för SPD-SL-system på yttersulan. De pedalen zijn voorzien van een trekkerig ontwerp dat snel onder het skelet zit. Je kunt de klossarna inte är "gömda" in sulan på samma sätt mountainbike- och spinningskor.

Alle fietsen in deze test zijn uitgerust met SPD-klossar. Voor Shimanos en Newlines modellen heb je rätt klossar här.

Newline Fiets MTB SchoenSE_02.jpg

Fabrikant: Newline

Model: Bike MTB schoen

Aanschafprijs: 899 kronen

Geschikt voor: Mountainbike en spinning

Omdöme: Stabil spinning- en mountainbikesko

Testpanelen säger:

Ett par prisvärda mountainbike- och spinningskor i unisexmodell som känns sköna på foten. Passformen är riktigt bra och kan justeras lätt med tre kardborreband över vristen.

- Skon kändes väldigt stabil och har en styv sula men var trots det mycket skön, säger en person i testpanelen som även gillade den snygga svartröda designen.

Het was leuk om op de foto te gaan en gewoon te blijven zitten, maar het is wel een minpuntje als je het zo laat als je op de grond zit. Als je dat doet, kun je de testpanelen opbergen.

Newline MTB Shoe vindt u hier.

Newline Fietsschoen SE_01.jpg

Fabrikant: Newline

Model: Fietsschoen

Rekommenderat prijs: 749 kronen

Verkoopsectie: Spinning

Omdöme: Breed en voordelig spinningsko

Testpanelen säger:

En bekväm spinningsko för både herr och dam som passar även till bredare fötter. Skon är medelstyv och har en god andningsförmåga tack vare meshmaterial på ovandelen.

- De drie kardborrebanden zorgen ervoor dat het heel eenvoudig is om het skon aan te pakken. Het is ook mogelijk om alleen maar storleken op het scherm te plaatsen, zodat je er perfect bij zit, zegt een testpersoon.

Den mjuka stoppningen skyddar hälen och skon känns skön under hela spinningpasset, vilket uppskattades. Testpanelen geven ook het beste ontwerp weer.

- Bike Fitness Shoe är en riktigt prisvärd cykelsko för dig som kör spinning ett par gånger i veckan, säger en testare.

Newline Bike Fitness Shoe staat je goed.

Northwave MTB Katana SRS DamesSE_03.jpg

Märke: Northwave

Model: MTB Katana SRS Dames

Rekommenderat prijs: 1 495 kronen

Passar tot: Spinning, terräng och landsvägscykling

Omdöme: Allroundskor voor kleine kinderen

Testpanelen säger:

Ett par bra allround cykelskor för damer i fin färg och design, men som inte ger någon riktigt wow-känsla. De upplevs som väldigt små i storleken och tighta över foten för de med bredare fötter.

- Den här skon passar säkerligen bra för smala fötter, men jag har ganska breda fötter så den var i minsta laget, säger en testare.

Sulan är kolfiberförstärkt och ska ge en extra bra kraftöverföring under cyklingen, men det var inget som testpanelen noterade. Skorna har en mycket bra ventilationsförmåga och du kan cykla i dem utan att bli för svettig och varm om fötterna.

- Spännena är lite kluriga första gången men fungerar utan problem när du väl har förstått hur de ska spännas åt, säger en kvinna i testpanelen.

MTB Katana SRS Lady hittar du här.

Northwave MTB Scream SRS SE_04.jpg

Märke: Northwave

Model: MTB Scream SRS

Rekommenderat prijs: 1 495 kronen

Bereikbaarheid : Landväg och terräng

Omdöme: Sköna och välventilerade med bra grepp

Testpanelen säger:

Komforten utmärker de här cykelskorna, de är både sköna och andas bra. De är huvudsakligen avsedda för mountainbike och inte särskilt lämpade för inomhusbruk. Den något skrikiga designen i neonfärger blir därför ett plus, menar testpanelen eftersom den ser till att du syns ordentligt ute i trafiken.

- Plus in kanten for extra reflexer på hälen, säger en av männen som testat skorna.

Een jaarlijks positief detail is de två kardborrebanden som är enkla att justera. Skorna är relativt lätta att gå med bra fäste även i terräng tack vare gummidubbar på yttersulan.

- Styvheten är absolut tillräcklig och skorna är väl ventilerade. Jag skulle däremot önskat att de var lite lättare, säger en testare.

De upplevdes som något små i storleken, så välj en större om du tvekar mellan två storlekar.

MTB Scream SRS från Northwave hittar du här.

Shimano RP300 LVG SE_05.jpg

Märke: Shimano

Model: RP300 LVG

Rekommenderat prijs: 1 095 kronen

Passar tot: Spinnen en landsvissen

Omdöme: Svala cykelskor som är små i storleken

Testpanelen säger:

Eftersom det är en lädersko borde det bli varmt och kvavt efter en stunds cykling, men tack vare ventilationshålen på både över- och undersidan känns skorna relativt svala. Samma ventilatieshål kan dock göra det lite problematiskt att cykla utomhus i regn.

- Skorna är små i storleken vilket tyvärr färgat min upplevelse av skorna, jag hade gärna bytt till en större storlek, säger en testare som tyckte att de framför allt kändes för låga över fotryggen.

Det här är inte ett par cykelskor som du kan gå någon längre promenad i. De har inget skydd för klossarna att gå på och är ganska hala. Helhetsupplevelsen blir att de här skorna är till för dig som ska satsa ordentligt på cykling, tänk Vätternrundan, snarare än fritidscyklisten.

- Jag är nybörjare på clipless-cykling och skulle ha uppskattat ett par skor som är lättare att gå i och lite lösare runt tåpartiet, säger en testperson.

RP300 LVG van Shimano heeft u nodig .

Shimano M09 MTBSE_06.jpg

Märke: Shimano

Model: M09 MTB

Rekommenderat prijs: 1 195 kronen

Bereikbaarheid: Terräng och landsväg

Omdöme: Fullträff gällande både komfort, design och funktion

Testpanelen beoordelingen:

Om du gillar en ganska tight fit är det här ett par cykelskor för dig. Het verwijderen van testpanelen ging heel anders dan bij clip-in-skor, maar het was moeilijk om het in knycken te stoppen om het uit te klappen.

- Nadat ik een halve minuut had geparkeerd, heb ik nog een ander skelet gekocht. Jag var ute och cyklade i stan nästa dag och har cyklat varje dag sedan dess, så var inte rädd om du inte har testat clip-in-skor! säger en testare.

Helhet är de här cykelskorna riktiga vinnare som blev en stor favorit hos testpanelen. Det enda minuset är meshtyget på ovandelen.

- Toen ik in de rij stond, waren er nog maar weinig dingen die niet goed gingen. Maar het is knap dat er een probleem is, omdat de meshtyget ook välbehövlig luft när det inte regnar. Och när det regnar kan du dra på ett par skoöverdrag, säger en person i testpanelen.

Skorna är enkla att gå med och riktigt sköna, även om de är stelare än ett par vanliga skor. Du can ha på dig dem en halv day på jobbet eller gå en kortare promenad utan problem.

- Voor mij is dit het perfecte instapmodel voor clip-in-skors met klossar, dat zorgt voor veel comfort, design en functionaliteit.

Als je voor een par M09 MTB van Shimano kiest, ben je er zo.

LÄS MER: Vind meer plezier in spinnen met een spinningskor

LÄS MER: Dags att köpa cykelskor för landsvägscykling