Trailskorna som är bäst i test Image

Trailskorna som är bäst i test

Vi lät trailstjärnan Emelie Forsberg testa Salomons bästa trailskor. Här guidar hon dig till rätt par för just dig!

Oavsett om du planerar många skönas skogsrundor, ett utmanande fjällmaraton eller hinderbanelopp eller till och med är så hardcore att du kör swimun är trailskor det givna valet att ha på fötterna. Emelie Forsberg, världsmästare i både skimo och i skyrunning, som är helårsatlet åt Salomon, is degene die de mesta av sin vakna tid i trailskor bewerkstelligt.

Wat kan jag doen op het moment dat jag aan trailskor doet?

- Als je geld wilt, moet je dat doen. Du kanske inte behöver en sko som ska klara stenig fjällterräng, utan skulle bli gladare för en smidigare och mjukare allroundsko, tipsar hon.

Welk verhaal zie je in Salomons trailskor?

- Välj din vanliga skostorlek. Den får förstås inte vara så liten att tårna slår i, men du vill heller inte att den ska vara för stor så att du halkar runt när du sätter ned foten.

Test av: Salomon S-Lab Sense Ultra

slab sense ultra
Merken: Salomon
Model: S-Lab Sense Ultra
Aanschafprijs: 1 895 kronen
Sammanfattning: Trailskon för dig som vill börja springa lite längre
Experten waarschuwen:
  • Den här skon är perfekt för dig som inte är jättevan vid att springa långt, men som vill börja springa lite längre än du gör i dag. Det spelar egentligen inte roll om du brukar springa två mil, men nu vill prova att springa fyra mil, eller om du brukar springa fem kilometer och nu vill klara av en mil. S-Lab Sense Ultra är nämligen en väldigt lätt och smidig terrgängsko, men med lite mer dämpning. Het geeft je een perfect skon om je kroppen te introduceren voor lichte, lange sträckor än den är van vid.
  • När det gäller underlag så klar den här skon det mesta tack vare att den har bra och små dubbar. En bred stig i skogen eller tekniskt fjällterräng - du väljer. Ze hebben een plaat in hun hand die volledig samenvalt met de omgeving, zodat de stenar inte får genomslag. Det skyddar också väldigt bra mot stressfrakturer.
  • S-Lab Sense Ultra zit op de foto, dus de foto's kunnen heel gemakkelijk naar binnen worden geschoven. De pasformulieren zijn heel strak, maar het uiteinde van het scherm is heel strak, dus er is ook een breed fotopaneel. Als je op een rockerskida zit, krijg je sulan upp lite både fram och bak, en dat geeft je de kans om de bh op te tillen en een väldigt bra löpkänsla te maken.

salomonEmelie Forsberg springt in haar S-Lab Sense Ultra, die ze HÄR heeft gekocht. Foto: Pavel Maira

Test av: Salomon S-Lab XA Amphib

Amphib

Merken:
Salomon
Model: S-Lab XA Amphib
Rekommenderat prijs: 1 895 kronen
Sammanfattning: Det givna valet för dig som håller på med swimrun
Experten säger:
  • Als je een swimrun neemt, is dat de beste manier om je te redden. Dat is super! Överdelen är gjord för att dränera vatten, så våtvikten blir låg eftersom vattnet rinner bort. Torrvikten är en sak, men det viktiga är vad den väger när den är blöt.
  • Het resultaat is een frame van två svenska mästare i swimrun, Daniel Hansson och Lelle Moberg. Dessutom är hälkappan mjuk, vilket ger en följsammare benspark i vattnet. Ze hebben ervoor gezorgd dat ze een speciale gummiblanding in hun sulan hebben, zodat ze de beste resultaten kunnen behalen op een blöta onderlaag, klippor en hala stenar.
  • Als het vattnet zich verspreidt en het net zo mooi wordt als het is, dan heb je een multisyfte. Den är inte bara till för swimrun, utan är också ett bra val för dig som springer i blöt terräng. Det är en bra trailsko, men en ganska minimalistisk och enkel variant. Jag tycker att den är så himla skön att springa i, och vet jag att det är en väldigt blöt stig jag ska springa på eller om det har eller ska regna så väljer jag Amphib.
salomon test
De beste swimrun-skorna kan je vinden op HÄR. Foto: Pavel Maira

Test av: Salomon S-Lab Sense 6 SG

Salomon S-Lab
Merken:
Salomon
Model: S-Lab Sense 6 SG (SG staat voor Soft Ground)
Rekommenderat prijs: 1 895 kronen
Sammanfattning: En storsäljare som passar Skandinavisk terräng
Experten waarschuwen:
  • Dubbarna ger perfekt grepp på blött gräs, lera och sådan terräng som vi har här i Norden som kanske inte är lika stenig som i Sydeuropa. Het is fijn om te wandelen in fjällen, in natuurreservaten, in skogen på stigar en in annan klassisk trailmiljö. Dessutom är skon lite mer dämpad.
  • Als je de ambitie hebt om een helse route uit te zetten, of als je een helse route uitzet, dan is dat de beste manier om je op te graven. Je moet een elitmotionär zien te vinden voor een skon, want det här är en top of the line-sko, ett riktigt premiumval.
  • Det här är sjätte versionen av den här skon, och den är nu lite lättare och lite bredare än den var tidigare. Het is een beetje vreemd in je, dus je moet je goed gedragen. Själv jag sprungit upp för Mont Blanc barfota i den här skon. S-Lab Sense 6 SG heeft ook een snabbsnörning die de foto's väldigt bra omslut.

emelie forsberg
Emelie Forsberg heeft haar man ontmoet en getagd, dus ze heeft de Skandinaviska förhållanden perfect doorstaan. HÄR hittar du hennes favoritskor.

Salomon Speedcross 4 haar / dam

salomon
Fabrikant: Salomon
Model: Speedcross 4
Rekommenderat prijs: 1 495 kronen
Sammanfattning: De perfecte trailskon voor Nybörjaren
Experten säger:
  • Om du tidigare bara sprungit i vanliga landsvägslöparskor och nu vill gå över till trailskor är det här ett bra val. Du kommer känna igen känslan, skon är bekväm och har bra stötdämpningen. Den är väldigt mjuk och uppbyggd. Är perfekt både för en slinga i skogen och för grusvägar.
  • De Speedcross 4 en zelfs de andere varianten van de skon zijn populair bij mensen die hem ook als casualsko willen gebruiken en die hem in de winkel willen gebruiken voor gympaskor, als voorbeeld voor de jobbet als je naar mycket gaat. Jag använder den själv om jag är ute och tar en promenad, och jag kan förstå varför det är en storsäljare. För mig blir den lite för dämpad att springa i och droppet på skon från häl till tå är hela 10 millimeter.
  • Den här skon finns även med membran, vilket är populärt vid vandring eftersom vatten då inte tränger in i skon. Zorg dat je het kort en lang houdt en dat je het lichtjes springt, want dit is het perfecte skoval!

emelie forsberg salomon
Waarnemer: Salomon Speedcross 4 har olika länkar här på Sportamore för herr och dam.

Psst! Meer dan 100 000 mensen följer Emelie Forsberg på Instagram @tinaemelie. Gör det du också för extra trailpepp!

LÄS MER: Emelie är världsstjärna i två sporter