Världsstjärna i två sporter Image

Världsstjärna op tv

Löparen och skidåkaren Emelie Forsberg är just nu mellan två jobb skulle man kunna säga. Löparsäsongen är avslutad sedan några veckor tillbaka och det dröjer ytterligare en handfull innan tävlingssäsongen på skidor drar igång.

- Jag har tagit det lite lugnare i fyra veckor, mest för att jag varit sliten mentalt. Jag har hållit igång men bara sprungit på lust och inte tvingat mig ut. Men nu tränar jag två gånger om dagen, sex dagar i veckan. Mijn försäsong inför vintern är nu så jag måste bli stark, säger hon på telefon från Chamonix, där hon precis kommit hem efter ett träningspass uppe på glaciären.

Emelie Forsberg is nu bij haar löparskorna mot pjäxorna en dan kan hon haar verhaal vertellen over het nummer dat ze heeft geschreven over skyrunning en de meest framgångsrika hittills. Het probleem is dat je alles kunt vinden wat je wilt.

Skyrunning is een extreme sport waarbij de tävlande springt op meer dan 2 000 meter hoogte in een terräng en waarbij je de händerna moet overwinnen om te zorgen dat het zo briljant is. Loppen varieert van een vertikale kilometerhopping tot een ultralangse hopping van meer dan tien miljoen.

forsberg2Skyrunning växte fram bland klättrare i alperna i början av 1990-talet. De sport heeft in de loop der tijd een snabb sprintje getrokken over de hele wereld. Foto: Jordi Saragossa.

- Det har gått väldigt bra. Jag vann alla långlopp jag ställde upp i och kan inte vara annat än nöjd med min säsong. Nu is er een kader voor skidäsongen, zegt hon.

Skidsäsongen är världscupen i Ski mountaineering eller skimo. Het is een manier om te zorgen dat je zo snel mogelijk de berg op gaat en de ner op dezelfde skidor tegenkomt. Grenen är populär i Alperna och om allt går som de inblandade vill blir det en OS-gren redan 2018.

- Här nere har skimo samma status som längdskidåkning i Sverige. Sporten is relatief eenvoudig, maar als je je tijd omdraait, ben je een van de meest getalenteerde vrouwen die in een cirkel van 20 deltävlingar speelt.

Förra året kom hon trea i världscupen, i år satsar hon på totalseger. En fullt naturlig målsättning men lite hisnande med tanke på att hon för tre år sedan aldrig tävlat i grenen och pluggade biologi på heltid i Tromsö. Zelfs toen Emelie Forsberg de hele tijd löptränat en åkt mycket telemarkskidor was, kreeg ze een snabbt, in dubbel bemärkelse, när hon fick ett par skimoskidor av en sponsor.

- Jag ställde upp i en tävling och det gick väldigt bra, det var samma sak med skyrunningen. Jag vann tävlingar och sedan har det rullat på. Nu is er een professionele idrottare op heltid i två grenar.

Ik heb contact met Salomons trailteam en dat zorgt ervoor dat ik kan leren over mijn eigen route. Opras vlieg ik van Tromsö naar Chamonix, het centrale punt in Europa voor alpinesport. Daar is hon ett bekant ansikte som världsstjärna i två sporter.

- Det har varit en omställning. Många som är professionella har ju tränat och tävlat hela livet, det har inte jag på samma sätt. Jag har fått lära känna mig själv som atlet för varje år. Nu är det tredje säsongen och jag blir mer och mer trygg i mitt upplägg. Als het zo goed gaat, heb ik het gevoel dat ik mig slappna av kan vinden. Samtidigt som det finns en annan press nu också eftersom jag gör det på heltid.

Alle träning sköter Emelie Forsberg på egen hand. Någon tränare har hon inte.

- Jag trivs bäst med att styra allt själv. Er is echter ook één andere groep die tycker att det är ett bra upplägg att tävla under två säsonger. Maar ik kan het wel.

Bergtagen

Emelie Forsberg nu bor omgiven av bergstoppar på flera tusen meter är inte bara bra av träningsskäl. De är viktiga på andra sätt också.

- Jag älskar bergen, de har gjort mig till en bättre människa, de får mig att inse att jag har en viss tid på jorden och att jag ska ta tillvara på den. Jag blir ödmjuk i närheten av dem. Bergen är rogivande samtidigt som de också lockar mig att ge mig ut och upp. Det är många känslor som väcks, men främst ödmjukhet, säger hon.

Hennes relatie met de bergen en zijn instincten voor löpning, natuur, eten (hon älskar att baka på sin fritid) is mycket av alla de som följer henne på sociala medier.

- Het is goed om te zien hoe meerdere mensen mina tankar hebben en hoe ze elkaar kunnen inspireren. Maar jag is nog steeds inget helgon. Zelfs als het heel moeilijk is, kan het heel moeilijk zijn om een balans te vinden tussen de verkligheten en de lilla som syns på internet. Då brukar jag logga ut, säger hon.

Hennes budskap är annars tydligt och något hon ständigt återkommer till i sina inlägg.

- Många skriver ofta via sociala medier att jag måste vara lycklig som får göra det jag gör. En dat is waar jag verkligen, lyncklig en tacksam. Dat was toen ik aan het werk was als bagare in Storulvån också, pluggade, tränade och sprang de timmar som blev över. Det gäller att uppskatta det du har, kan du inte göra det så gör andra val tills du blir det. Maar dan moet je wel je eigen banier gebruiken. yogaEmelie Forsberg over motivatie: Jag har två frågor till mig själv när motivationen brister. De eerste vraag die ik stelde was of het mogelijk was om mig te motiveren, of dat kroppen zich op een faktiskt manier gedragen? Vaak is het lathet en dan is het moeilijk om mig ut te pallra. Foto: Jordi Saragossa.

Tankarna kring tillvaron är ständigt närvarande hos Emelie Forsberg. Ook al ligt de focus op de kommande skidsäsongen, toch zijn er ook nog framtidsfunderingar.

- Det klart att jag kanske inte kan tävla dubbelt så länge till särskilt inte om jag får barn exempelvis, men nu kör jag på, det är ju så roligt och hur skulle jag kunna välja? Jag har dessutom aldrig varit skadad, så kroppen håller än så länge också.

- In het kader daarvan kan ik je vertellen dat ik een beetje meer självförsörjande heb. Ha en större trädgård med växthus och kanske egna djur. Då vill jag nog bo i Norge, det är närmare hem, har en fantastisk natur och dessutom är det inte så fullt med folk som här i Chamonix, säger hon.