3 tekniktips inför Vasaloppet Image

3 tekniktips inför Vasaloppet

Uanset om du hårdsatsar inför Vasaloppet 2018 eller främst motionsåker har du allt att vinna på att ta till dig de här tre tekniktipsen.

At åka på i godan ro utan någon större tanke på hur man faktiskt åker är en vanlig miss, förklarar Julia Månsson som är PT på Sats Hötorget. Hun hjælper mange af sine PT-kunder med at træne Vasan og har selv kæmpet i længdeskidåkning.

- Så meget bedre teknik du har, så meget lettere bliver det at tage dig an lange strækninger og undgå skader, siger hon.

Det er let at aflytte kontrollen i nedforsbackar, hvad har du for tips da?

- Det gælder om at have et godt ben, så bliver du oftest meget mere stabil end med et godt ben. Så böj på benen ganska djupt och spänn dig inte. Sedan handlar det mycket om att öva; att öva balansen och öva på att åka nedför.

Julia Månssons 3 bedste tips til at få længdeteknikken til at virke

1. Bøj på både over- og underkropp

- Mange har næsten helt raka ben, når de stakar och böjer bara på överkroppen. Men allt ska flyta på tillsammas så se till att ha lätt böjda ben och lätt böjd rygg. Fall inte för långt fram med kroppen, då kommer du inte fram ordentligt.

2. Hold armene tæt på kroppen

- Har du armarna raklånga rakt framför dig får du inte så mycket kraft när du sätter i stavarna. Hold i stället händerna tight mot axlarna och ut med armbågarna. Så får du mere kraft i hvert stavtag. Hvis du er træt i armene, har du ofte hænderne for langt væk fra kroppen.

3. Sträck dig upp mellan varje stavtag

- Sträck dig raklång mellan varje stavtag, spänn till rumpan och kom ned igen. Genom att ta i från rumpan i varje nytt stavtag får du mer fart.

LÄS MER: Så ska du klä dig när du åker längd

LÄS MER: Vägen till Vasan - så ska du träna!