Blir man fet av fett? Image

Blir man fet av fett?

Nogle diætister fortaler fedt for at gå ned i vægt. Samtidig føles det som en almen sanning, at man bliver fet af fett. Hvad er det, der gælder? Läkaren reder ut.

Trenddieter kommer og går med olika budskap om vad som är sant och falskt om det vi stoppar i oss, vilket krånglar till det vid middagsbordet. Fett har varit ett särskilt omdiskuterat näringsämne, inte minst på grund av den mejeritunga LCHF-dietens framfart. Samtidig som LCHF-ivrare lovsjunger feta ostar och såser finns det studier som menar att vi ska undvika det mättade fettet och många veganer äter till exempel precis omvänt: mycket kolhydrater och lite fett.


Lægen Frida Duell har skrevet en bog, der reder matmyter fra fakta og forklarer, at det næringsämne, der giver højst mättnadskänsla per kalori, er protein. En LCHF-diæt med meget rødt kød og charkprodukter gør, at du, udover meget feta mejeriprodukter, får i dig en meget stor mængde protein sammenlignet med mange andre dieter. Eftersom mättnad är avgörande för att lyckas med en diet under en längre period kan LCHF därför vara ett bra verktyg för den som vill gå ned i vikt, menar hon.

- Men det er vigtigt at være bevidst om, at det ikke er kolhydratrestriktionen i sig selv, der gør, at du går ned i vægt, uden at du får i dig færre kalorier totalt set. Tar du upp färre kalorier än vad du förbränner går du alltid ned i vikt, oavsett om kalorierna intas som kolhydrater, fett eller protein.

Frida DuellFrida Duell er læge i klinisk kemi på Karolinska sjukhuset i Stockholm og har netop udgivet sin første bog. Foto: Rickard Rönnerstam.

Den høje mättnadskänslan på ganska få kalorier är det som gör att många går ned i vikt av en LCHF-diet. Det handler altså ikke om, at smør og grädde gør susen for figuren og Frida Duell anbefaler ikke en diæt med meget mättat fett som något långsiktigt kostupplägg. For det er forskel på fedt og fedt. Det mättade fettet (som är hårdare i kylskåpstemperatur) höjder det "onda" LDL-kolesterolet, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, medan omättat fett minskar den risken.

Frida Duells anbefalinger er koldpresset olie til madlavningen, smør til bagningen og margarine til maden. Det sidstnævnte kan kännas otidsenligt i og med den senaste tidens vurm för det naturliga, men Frida Duell tycker att olika fetter har olika användningsområden.

- Det, jeg forsøgte at fremhæve i bogen, er, at der findes forskellige skoler, hvor visse forspurgte smør og andre margariner. Smør indeholder en større andel mättade fetter men kan ses som et mere naturligt produkt sammenlignet med margarin som forenklet er en blanding af olie og vand. Margarin innehåller mer omättade fetter jämfört med smör men är industriellt förändrad med olika tillsatser för bland annat konsistens och smak, säger hon och poängterar att det bästa är att äta både smör och margarin i små mängder och i stället satsa på bättre fetter från vegetabiliska oljor, fisk och nötter.

LÄS MER: Gott och glutenfritt - två söta recept

LÄS MER: 7 sanningar och myter om mat & hälsa