Det här äter svenskarna Image

Det her spiser svenskarna

Svenskarnas matvanor 2017 är kartlagda. Kan du gissa vilken rätt som är den allra mest populära? (Nej, spaghetti og kødfärsås kommer først på en andenplads!)

Matkommunikationsbyrån Food & Friends præsenterer for sjette år Matrapporten, som er en undersøgelse, der kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden. Nytt för i år är att nya pastarätter har klivit in på vardagslistan, soppa har fallit ut och vegetariskt klättrar både till vardags och under helgen. I fjol petades spaghetti med köttfärssås från förstaplatsen av kyckling med tillbehör, som toppar vardagslistan även i år.

En anden sak matrapporten visar i år är att intresset för att handla råvaror med hög kvalitet ökar, samtidigt som fokus på pris går upp. Her står forskellige aldersgrupper mod hinanden, til eksempel lægger 15-24 åringar betydligt större vikt vid rättvist producerad mat än äldre målgrupper.

- Det er tydeligt, at ambitionerne for ændringer er mere udtalte blandt de yngre målgrupper. De har en anden interesse for mad og sætter det i et større sammenhæng. Vi ser det som et rigtigt generationsskifte, hvor de ældre kommer fra et paradigme, hvor man lyser på producenterne, til de yngre, som er mere mistænksomme og søger garantier så som Fairtrade og lignende, kommenterer Pontus Dahlström, projektleder på Food & Friends.

Måske er du en af dem, der forsøger at spise lidt nyttigt. At spise sundt betyder først og fremmest tre ting for respondenterne i rapporten: at trække ned på sokken, at spise mere grøntsager og at spise mere varieret og omväxlande. Alle åldersgrupper er enige om dette, samtidig med at handlen rapporterer, at de eneste kategorier, som øgedes i 2016, er kød og konfektyr. Det er förstås motsägelsefullt.

- Området mat och dryck är under förändring med flera olika strömningar, där det blir viktigt att göra rätt tolkningar och fortsätta gå på djupet med vad som verkligen händer i de olika undergrupperna.

Det vegetariske er en tydelig stigende tendens, hvor andelen, der spiser vegetarisk mindst en gang i ugen, stiger fra 41 % sidste år til 44 % i år. Dette fører til, at 51 % af kvinderne spiser vegetarisk mindst en gang i ugen mod 37 % af mændene. De vegetariske ambitioner er aldersstyrede med højere bifald blandt de yngre. At spise vegetarisk er også svaret på spørgsmålet om, hvad der er det mest trendy, man kan spise. Som kontrast til dette står tal fra Jordbruksverket, som rapporterer, at kødkonsumtionen steg i 2016.

- Vores tolkning af dette er en forandring, hvor vi spiser alt mere hvidt kød, det vil sige at kyllingkött ökar medan andra sorters kött minskar, och att man som konsument tolkar det som en omställning även om totalen går upp.


Det vi äter

LÄS MER: Recept for salladsälskare