Helena Falk: ”Så undviker du skador när du lyfter tungt” Image

Helena Falk: "Så undgår du skader, når du lyfter tungt"

CrossFit-stjernen Helena Falk giver sine bedste tips til, hvordan du undgår at skade dig ved tyngdlyftning.

Tunga lyft och explosiva övningar har aldrig varit så populärt som nu. Men træningsformen medför, som all annan träning, även risker för skador. CrossFit-stjernen Helena Falk, som har trænet og konkurreret i CrossFit siden efteråret 2012, ved, hvorfor tunge løft er så bra, og hvordan du skal tænke for at holde dig skadefri.

Hvad er fordelen ved at løfte tungt?

- Tyngdlyftning är explosiv träning och det har du väldigt stor nytta av i andra sporter. Da jeg boksede, kompletterede jeg med tyngdlyftning for at blive bedre. CrossFit handler om at være eksplosiv i rette øjeblik og udnytte vægtløsheden. Når du trækker en tung vægt op, så bliver den vægtløs, før du fanger den. Det er præcis samme sak i eksempelvis gymnastiken, du måste smälla på vid rätt tillfälle. Det handler om timing for at blive vægtløs og arbejde så lidt som muligt, når du udfører øvelsen, siger Helena Falk som hedder @helena.falk på Instagram.

Hvad er det vigtigste at tænke på, når jeg lyfter tungt?

- At finde timingen og gøre øvelsen så korrekt, at det bare går, for at bruge så lidt kraft, du kan, for alligevel at lyve så tungt som muligt. Men vi lyfter ikke bare tungt i CrossFit. Det handler også meget om effektiviteten i øvelserne for at kunne gøre flere repetitioner med en lavere vægt.

Hvad er dit bedste tip til at forhindre skader?

- At gøre alle øvelser så korrekt som muligt, det er det absolut vigtigste, så at du for eksempel ikke bruger ryggen forkert uden at forsøge at eftersträva en bra teknik. Siden at nöta väldigt strikt styrka eftersom det är mycket rivande, slitande och slängande i CrossFit. Det bliver en anden kraft, når du laver pull ups, end når du laver dem strikt. Har du en god grundstyrke, sparer du meget.

Og hvordan træner jeg stærk styrke?

- Strikt styrka är när du drar dig upp muskulärt i exempelvis en pull up. Hvis du skal lave 50 gentagelser i rad, gør du måske ikke dem strenge uden at tage hjælp af højden og får lidt fart. Så bliver det også til at du slanger med kroppen, og axlarna kan ta lite skada om du inte har grundstyrkan. Oavsett vilket nivå du ligger på tycker jag att du bör jobba väldigt mycket med strikt styrka.

LÄS MER: 5 tuffa övningar du kan göra i romerska ringar

LÄS MER: Helena Falk: "Jeg er passioneret træningsgalen"