Johanna Andersson: Därför ska du träna mina yogapass Image

Johanna Andersson: Derfor skal du træne mit yogapas

Den her uge i "10 minutters træning" viser superyogin Johanna Andersson fire korte yogapas, som alle kan gøre.
- Yoga er meget forlåtande, det kan ikke blive fel, siger hon.

I den fjerde og sidste uge af "10 minutters træning" er det dags at sænke tempoet og fokusere på det indre velmåendet. Det står yoga på skemaet, og alle kan være med uanset tidligere erfaring!

Johanna Andersson er en af Sveriges mest etablerede yogier med over 15 års yogaerfaring og har sat sammen fire korte yogapas med forskellige fokusområder. Hun arbejder som yogalærer og personlig træner i Göteborg og online, hun driver Global Yoga som specialiserer sig på yogauddannelser og udgør en halvdel af MOJO, som sammen med Monika Björn ligger bag koncepterne Hot MOJO, MOJO yoga og MOJO Flex.

Johanna Andersson: Därför ska du träna mina yogapassJohanna Andersson findes også på Instagram under navnet @yogajohanna, hvor hun har over 15.000 følgere. Foto: Emelie Lager

- Når jeg har gjort det, har jeg tænkt, at deltagerne skulle få noget ud af dem, både fysisk men også ur et yogaperspektiv med emotionellt og mentalt fokus, siger Johanna Andersson, og fortsætter:

- Når du gør øvelserne, utgå från vilket nivå du befinner dig på, oavsett om du yogat jättelänge eller om det är första gången. Læg tanken at du kan gøre fel åt sidan, så länge du andas och är närvarande kan du praktisera yoga.

Behøver jeg nogen udstyr til at lave dit yogapas?

- Nej. Det er frivilligt at bruge en yogamaskine. Yogisarna för tusen år sedan hade ingen matta och det är bra att inte vara beroende av yttre omständigheter så att du kan göra passen efter din löptur, utomhus i löparskor och vantar, på trägolvet hemma eller där du befinner dig just nu.

Hvad giver yogan dig?

- Jag utövar Global yoga, det er en moderne stil af yoga, hvor vi blander forskellige teknikker og kunskaper. Det giver mig virkelig alt. På et fysisk niveau gør det, at jeg klarer vardagen med to børn og en aktiv livsstil. Jeg stiller høje krav på min krop og yogan holder mig skadefri og pigg. Emotionellt håller yogan mig balanserad och att jag har närmare till mina känslor så jag slipper ta omvägar i beslut.

Hvilken indstilling skal jeg have, når jeg tager mig af dit pas?

- Tænk på, at "less is more", begynd bare. Nogle gange bliver det et projekt at bare komme i gang, men vent ikke, til du har en kvart over, som aldrig indtræffer, uden at gøre helvede mindre med tiden, du har. Samme sak gäller övningarna, de kommer inte se ut som när jag gör dem, men känns de något så får du ut något av dem.

Hvor vigtigt er miljøet omkring mig, når jeg skal dyrke yoga?

- Det er to aspekter af det. Hvis du er nybegynder, vil det være lettere for dig at fokusere på, om du har en flot yogatrøje, om du ikke har skinny jeans på dig, og om du er i et miljø med behagelig temperatur og relativt lidt orden. Men samtidig er målet som yogi at kunne yoga når som helst, var som helst.

Du anbefaler at afslutte dit pas med nogle minutters meditation, hvorfor?

- Det er en af flere anledninger. Når vi mediterer, mærker vi ofte rytmen i hjertet, vores puls, som gør, at vi slipper stress. Det påvirker nervesystemet og hormoner, som gør, at vi får en mere positiv balance i kroppen. Vi sover bedre, får bedre matsmältning og minskar i fettprocent eftersom stress gör att kroppen håller fast i fett, säger Johanna Andersson och fortsätter:

- I dag lever vi med ekstremt meget stress og derfor må vi koppla ner, koppla av och koppla på det lugna nervsystemet. Når vi mediterer, så gør vi bare det og frigør kroppens egna lyckopiller. Meditation er også godt til at styrke vores fokus. I dagens samfund gør vi så meget multitasking, så det er godt at øge koncentrationsformågan og forsøge at fokusere på en sag i to minutter. Meditation er også en måde at tjekke ind hos dig selv og stamme over, hvordan du har det i dag, uden at være dømt.

Johanna Andersson: Därför ska du träna mina yogapassJohanna Andersson arrangerer også yogaresor, i marts næste år er der mulighed for at rejse med hende til Bali.

Tag et billede, når du gør nogen af øvelserne i Johanna Anderssons pas og læg op på Instagram med hashtaggen #sportamore10, så er du med og konkurrerer om fine priser. Kom ihåg att du måste ha ett öppet konto för att kunna vara med och tävla. Lycka till!

LÄS MER: Johannas pass nummer 1: 4 yogaövningar som stärker fötterna
LÄS MER: Yogamattan som er bedst i test