Mat & myter med läkaren Frida Duell Image

Mat & myter med lækaren Frida Duell

I en ny bog guidar läkaren Frida Duell rätt i djungeln av alla mattrender och hälsopåståenden, så att du kan skilja myt från fakta.

Frida DuellFrida Duell arbejder som ST-läkare inom klinisk kemi på Karolinska sjukhuset i Stockholm og har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare. Mat, myt, vetenskap är hennes första bok och med den vill hon slå hål på många av dagens matmyter. Foto: Rickard Rönnerstam.

Vi er mange, der forsøger at spise nyttigt, men det er iblandt lettere sagt end gjort. Som tur er findes det folk, der har koll på hvad der er bra at lægge på tallriken, og hvad du bør undgå. Lægen Frida Duell, for eksempel.

Hvad skulle du sige er "nyttig mat"?

- Hvis du spiser en orange og fiberrig måtte, så vil jeg sige, at du spiser den nyttigt! Fibermåtter kan være råris og fuldkornsprodukter, men også frugt (i stedet for juice). Fibre findes for eksempel i grøntsager, bønner og havregryn. De er gode til at bage med og giver næring til tjocktarmens gode bakterier, siger Frida Duell.

Du, som vil spise din mad yderligere, kan spise mindre råt kød og charkprodukter og mere fisk og vegetabilske proteiner. At vælge økologiske råvarer er en anden måde at starte sin diæt på, forklarer Frida Duell, eftersom du som spiser ikke-økologisk mad risikerer at få dig forskellige typer af kemiske bekæmpelsesmidler.

- Men det er ikke helt kendt, hvor stor indflydelse de her gifter har på vores kroppe. Personligen tycker jag att man i den mån man har möjlighet ska välja ekologiska råvaror. Både for at bidrage til at mindske spredningen af kemiske bekæmpelsesmidler i naturen og for at värna om jordbrukarna som hanterar de här kemikalierna, men också för att minska risken för att giftiga ämnen lagras i kroppen.

Frukt og grønt som du tænkte spise med skalet på er vigtigst at købe ekologiskt. Men økologisk æg skal du faktisk helst skippe.

- Et økologisk æg indeholder i et snit tre gange mere dioxin end et almindeligt æg. Dioxin er en miljøgift, og epidemiologiske studier af mennesker foreslår, at eksponering for dioxiner under fosterstadiet kan påvirke fødelsevikt, barnets motoriske udvikling og måske også risikoen for infektionssygdomme og allergier, siger Frida Duell og fortsætter:

- Når æg indeholder mere dioxin end "almindelige" æg, tror jeg, man er afhængig af, at de økologiske gårde spiser fiskemel fra et fiskebestånd med et højt indhold af dioxin i sit fedt.

Hvad forvånade dig allra mest under arbetet med boken?

- At man kan få kødallergi efter et fængsel havde jeg absolut ingen aning om, før jeg begyndte at gøre min research. Det er fantastisk, men det er forfærdeligt!

Hvad er den allervigtigste tanke og myte fra bogen, som alle bør tage til sig?

- Jeg synes generelt, at vi burde fokusere mindre på kalorier og mere på madens kvalitet. En kalori er altid en kalori, men eftersom forskellige fødevarer hanteras af kroppen på forskellige måder, så er det egentlig mere kompliceret end så. Fibre til eksempel indeholder kalorier, men eftersom visse fibre ikke bryder ned i tarmen, tages disse kalorier aldrig op, uden at de åker ut igen med avföringen. Alla skulle också må bra av att välja bort tillsatt socker, men som livsmedelsindustrin ser ut i dag är det väldigt svårt och kräver att man granskar varje vara man lägger i korgen.

Mat myt vetenskap Frida DuellMat, myt, vetenskap: Läkarens recept av Frida Duell hittar du här.

Fridas 10 bedste tips til at spise så godt som muligt

1. Ha alltid bär i kylen, tinade eller färska. Man kan have dem på græsset, i yoghurten eller bare tage nogen, som de er!

2. Ät inga charkprodukter, och dra gärna ned på det röda köttet när du ändå är i farten.

3. Ät mer fibrer.

4. Begrænsa intaget av raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta och vitt ris.

5. Skaffa mindre tallrikar, typ assietter - du kan ta två gånger om du inte blir mätt.

6. Udgå fra Medelhavskosten, da bliver det svært at gøre "fel".

7. Undvik hårt stekt och friterad mat.

8. Se til at få i dig prebiotika i naturlig form som til eksempel havregryn, linfrön og frukt.

9. Unna dig godsaker med jämna mellanrum. Det man gør sjældent er sjældent et problem!

10. Tænk to gange, før du køber noget, der markedsføres med præfikset "super" eller med ordet "detox". Det er troligt, at du er på vej til at betale mere, end du behøver.

(Kilde: Mat, myt, vetenskap av Frida Duell)

LÄS MER: Ät mer antiinflammatoriskt i höst!

LÄS MER: Fredagsmys med Food pharmacy