Mjuka upp kroppen med yinyoga Image

Mjuka upp kroppen med yinyoga

I yinyoga ligger du flere minutter i hver position. Långtråkigt säger vissa, fantastiskt för kroppen säger yogaläraren Johanna Wickström som skrivit en bok om yinyoga.

I en stresset hverdag er træningen ofte svær at få til. Då kan över en timmes lugn yoga, där det otränade ögat tycker att det påminner om en vilostund för vuxna, kännas onödigt att lägga tid på. Men det findes mange anledninger til, at yinyoga er fantastisk for din fysiske og psykiska välmående.

- Yinyoga er en meget god måde at balancere alle de konstante gøremål på, som man kan gøre påras og komme ned i varv. Rent kroppsligt är det bra för alla som är väldigt stela i kroppen, eller för de som håller på med mer explosiv träning, som löpning eller CrossFit, säger yogainstruktören Johanna Wickström som precis har gett ut en bok om yinyoga.

Hvordan skulle du sammanfatta yinyoga?

- Det er en af de lugnare formerna av yoga där man stannar ganska nära marken. Det er ingen stående positioner uden blot sitande og liggande positioner som påminner mer om stretchövningar. Men det er ikke stretch, uden at du forsøger at slappna af i en position og vilar der i tre til fem minutter.

bilder.norstedts.se.jpegJohanna Wickström undervisar i yinyoga på flera ställen i Stockholm, bland annat på Yogashakti på Högbergsgatan, Balance City och duCalme i Vasastan. Hvis du vil følge hende på Instagram, gør du det på @yinstories. Foto: Katarina Di Leva.

Mange instruktører siger, at jeg ikke skal trykke på i positionerne, hvorfor?

- Vi vil komme til bindväven som er en djupare struktur än musklerna. Det er først, når vi slapper af i musklerne, at vi kommer til bindväven og kan gøre den blød ved at skabe små sprickor i den og lade blod og vätska forsa in. Hvis du går på klasser, hvor du hele tiden trækker og strækker i musklerne for at komme åt bindväven kommer du til at behöva göra det väldigt många gånger eftersom musklerna inte ger vika så lätt. I stedet for at trykke på i positionen kan du tillade dig selv at slappna af i musklerna og ikke være så blød de første gangena, så kommer du til bindväven og kan på så sätt mjuk upp den snabbare. Ge det tid i början så kommer du se stora steg på kort sikt.

Hvis jeg bare har en time til at lægge på træning, hvordan skal jeg så motivere langsam træning?

- Du får tænke lidt mere långsiktigt. I stedet for at stretcha ger yinoga en långsiktig effekt som mjukar upp kroppen på djupet, det är en investering i din egen kropp för att inte bli stel. Det kan kännas ganska basic och lugnt, men det är rätt tufft när man villar i de här positionerna så pass länge, säger Johanna Wickström och fortsätter:

- Det er absolut værdifuldt at lave yinyoga, ellers havde jeg ikke holdt på med det selv eller skrevet en bog om det. Læg en af de timer, du har til at træne i ugen på yinyoga, så kommer du til at blive mere rørlig og bevidst om din krop.

Hvornår skal jeg ikke udføre yinyoga?

- Hvis du er jättesjuk eller förkyld ska du undvika det, yinyoga sätter igång mycket i kroppen. Det er lidt som at gå på en riktig djup massage. I andre tilfælde er det egentlig ingen, der ikke kan lave yinyoga. Du kan gøre variationer af visse positioner, hvis du har en knæskada eller er gravid.

13090412_O_1.jpgI bogen Yinyoga: mindre stress och en friskare kropp går Johanna Wickström igenom hur yinyoga fungerar, förklarar olika meditationstekniker och visar skräddarsydda pass.

3 fordele ved yinyoga

#1 Mentalt ro

- For mig er den vigtigste del absolut den mentale bite. Det er opmærksomhedstræning, hvor du lærer dig at styre dine tanker og fokusere på andningen og kroppen.

#2 Mjukare kropp

- Du blir mjukare och mer rörlig. Det er ikke en kortsiktig muskelstretch utan ger mångårig mjukhet i kroppen.

#3 Selvkännedom

- Man lærer at kende sig selv og sin krop. Eftersom du stannar så länge i varje position lär du känna ditt sinne; du lär dig hur du reagerar på motstånd och känslan av att bli uttråkad. Mange synes, at det er jobigt første gang de går på yinyoga. Det kryber i kroppen, og de vil bare flyve lugnet. Men du lærer dig hurtigt at gilla det.

SHOPPA HÄR: Alt til din yoga

LÄS MER: Så bliver du en yogi 2019

LÆS MER: 3 fede yogapositioner