PT:n tipsar: Mobilitetsträning för ett bättre löpsteg Image

PT:n tipsar: Mobilitetstræning for et bedre løbesteg

Med en stabil bål får du en stærkere hållning och bättre löpsteg. Testa PT:ns mobilitetsträning för att förbättra ditt löpsteg.

Det er flere måder at forbedre sit løb på, alt fra at finde ret sko med drop og dämpning som passer dig, til din hållning och fotisättning. PT:n og Puma-ambassadøren Caroline Bauer vil slå et slag for mobilitetstræning, som omfatter både balance, styrke og bevægelighed.

- For det første får du en stærkere holdning og på så måde et bedre løbesteg med en stabil bål. Magträning är A och O för löpare, men balansträning är en annan viktig del. Det stärker vader och fötter som kan resultera i ett starkare och lättare löpsteg, säger Caroline Bauer.

Caroline Bauer har sat ihop ett mobilitetsprogram som fokuserar på styrka och balans i form av tre olika rörlighetsövningar som innefattar hela kroppen. Det bedste af det hele? De er superlette at gøre innan, under eller efter din löprunda.

Caroline Bauer er kittad i Puma från topp till tå, du hittar jackan i en turkos kulör här, shortsen här och hybridskorna som är en blandning av löparskor och sneakers här.

Øvelse 1: Lunges på bænk

12 gentagelser per bænk, totalt 4 varv

Du træner: Ben, sæde og corestabilitet.

Så gør du: Udgå fra en højbred position for at finde stabilitet i øvningen. Sæt det bakre benet på en bænk og gå ned i et klassiskt utfallssteg. Knät ska vara i linje med den främre foten. Tænk på at presse fram höften på de bakre benet i toppläget. Upp med bröstkorgen och fokusera framåt!

Øvelse 2: Planke-rotationer

10 gentagelser per side, totalt 5 varv

Du træner: Core, säte och axlar.

Så gør du: Stil dig i en plankeposition med hænderne rakt under dine axlar og höftbrett isär med fötterna. Indtag en neutral holdning i ryggen, hverken svanka eller krumma den. Sug in naveln mot ryggraden och lyft sedan ena armen och rotera kroppen till en sidoplanka där armen pekar rakt upp i toppläget. Tænk på at følge sidledsrotationen med blicken.

Øvelse 3: Balance på ét ben

30 sekunder per side, totalt 4 varv

Du træner: Balance, corestabilitet og axlar.

Så gør du: Placer dit höftbrett isär med fötterna, aktivera din core och behåll en stolt hållning under hela övningen. Lyft et ben og find balancen. Sæt hænderne under armen i luften, og sæt dem derefter under kontrol, så de igen kan komme op i hovedet. Fokusér på at gøre øvelsen sakta og kontrollerat i stället för fort och fel. Tilføj en vægt eller vandflaska om du vill ta övningen ett steg längre.

LÄS MER: Så klarer du milen under 50 minutter