Så klarar du Vasan! Image

Så klarer du Vasan!

Skal du køre Vasaloppet i helgen? Det her er nogle af de bedste tips til dig, der er på vej til en dag, fra tre skøjteløbere, der har taget sig sammen, hvor der er gået ni svettige millioner.

Cecilia Persdotter: "Prata med folk i spåret"

vasaloppetCecilia Persdotter åkte Vasaloppet for første gang i 2016.

Hvorfor ville du åka Vasaloppet?

- Jeg bestemte mig for at køre Vasaloppet efter at have leget syg i influensan en længere tid. Jeg var så mindre på at bare ligge inde og være syg, så når jeg begyndte at blive bedre, ville jeg have en tydelig kontrast. Efter en stunds finansiering kom jeg på at Vasaloppet ville være det ultimative, fortæller hon.

Hvor meget trænede du før?

- Oj, jeg kan nog skryta med att jag är den deltagare som tränat absolut minst inför Vasaloppet. Jeg tror, at det blev fem mil på sin höjd, men säsongen blev ju rätt bra när jag sedan kunde lägga till ytterligare nio mil efter Vasan!

Hur laddade du dagarna innan?

- Jeg åkte lidt for at teste valla och klädsel dagarna innan, men annars tog vi det mest lugnt. Vi begyndte at lade med pasta to dage innan tävlingen.

Hvornår blev det som jobigast for dig?

- Jeg var virkelig træt og mindre efter sex mil. Jeg havde ondt i kroppen og var generelt mindre. Jeg åkte ensam och utan musik för jag hade läst någonstans att man inte fick ha musik i öronen, men usch som jag önskade att jag hade ett par hörlurar så att jag hade kunnat få hjälp att ladda om och få extra energi!

Cecilia Persdotters 3 bedste tips

1. Tillåt dig selv at have roligt

- Jeg kunne iblandt blive alt for fokuserad på att vara "snabb" i mål, men så fort jag tvingade mig att faktiskt se det hela som en rolig grej blev det faktiskt mycket roligare och mer givande.

2. Prata med folk i spåret

- Det får dig til at tænke på andet end bare den stavtag, du tager. Plötsligt kan du ha gjort sju kilometer utan att ha tänkt på det.

3. Drick og ät ordentligt på kontrollerna

- Det findes energi at få på vejen, og du vil ikke risikere at gå ind i utmattningsväggen bare for at du var hurtig i en kontrol. Buljongen blev en favorit, da jeg begyndte at spise midt på loppemarkedet. Man behövde salt.

Har du noget godt akuttips til den, der har trænet rigtig dårligt?

- Akuttipset er mental styrka, jag körde ett mantra: "Fan vad duktig du är Cecilia, för varje stavtag är du närmare mål, Kom igen nu, ett stavtag till!" och det gjorde faktiskt skillnad!

FilipDausch: "Al ekstra energi, du kan få, er guld værd"

vasaloppetFörra året genomförde Filip Dausch sin första Vasa och han vill gärna genomföra loppet igen för att förbättra sin tid.

Hvordan føles det at tage Vasan til første gang?

- Det var skräckblandad förtjusning. Just under loppet var det otroligt tungt och jobbigt. Värk mest överallt och en ständig fråga: Kommer det här att gå? Men man tager sig igennem det mil efter mil, og pludselig er man på vej ind i Mora og har bare tre kilometer tilbage! Så er det helt plötsligt värt det.

Hvor meget trænede du før?

- For lidt. Jeg begyndte at træne relativt hurtigt, 3-4 gange i ugen, i november. I januar gik jeg ind i mere tæt og længere træning, måske 4-5 gange per uge og lidt længere pas.

Hvordan ladede du dagene inden loppet?

- Dagarna innan tränade jag inte så mycket. Lite löpning och någon timme vid stakmaskinen. Sedan mycket vila. Det er også vigtigt at spise rigeligt med kolhydrater, hvilket kan være svært. Derfor kørte jeg en "laddning" eller "serie" Vitargo Carboloader, som man tager hele ugen som Vasaloppet er. Alltså, mandag-søndag.

Når blev det som alle jobbigast for dig, og hvorfor?

- Jeg skulle sige efter de første tre millioner, samt når jeg var halvvejs. Til at begynde med så havde vi frugtansvärda förhållanden, snö och obefintliga spår. Vi kom også iväg sent i start (fastnade i den berömda backen). Så efter tre mil kändes det långt bort. Sen halvvägs så är det mentalt tungt att veta att man har lika långt kvar... Men, hvor begynder det at gå utför, så får du en del vila.

Filip Dauschs 3 bedste tips

1. Tag det roligt

- Stressa inte, för det är mycket folk och det kommer att ta tid och det är en lång bit att åka skidor nio mil. Lad det helt enkelt tage den tid det tager. Det er bedre at komme i mål, end at skulle bryde for at du tog dig ud efter fem mil.

2. Ät och drick vid varje kontroll

- Du kommer til at behøve det! Al den ekstra energi, du kan få, er guld værd. Skit i vätskebältet, och ta det som finns utmed vägen istället. Og glöm inte att ta de små påsarna (en) som delas ut den sista milen. Det er en rigtig energiboost, som gør, at du flyver i mål!

3. Njut!

- Njut av att du gör ett av Sveriges och världens tuffaste lopp på skidor. Det er svært at tænke på det bare der og da, men tro mig, det er værd det! Nu vil jeg gå en gang til, bare for at se tiden an.

Dit bedste sidste minut-tip til nogen, der træner virkelig dårligt, men alligevel tænker åka?

- Se, om du kan finde en anden stakmaskine, og se, om du virkelig kan stå ved den i to timer. Forsøg også at få et pas, hvor du måske stanger konstant i 3-4 timer. Kroppen skal kunne mærke, hvordan det føles med længere træning, inden den skal udstilles for måske otte til ti timers konstant bevægelse. Spil gerne lidt også, så benene får sit, og kombiner det efteråt med 1-2 timers stakning. Sedan er du GAME!

Sanna Spännare: "Få ikke panik i første backen!"

vasaloppetSanna Spännare åkte sin första Vasa 2016, och planerar inte att göra om det, även om upplevelsen var oförglömlig.

Hvordan var det at åka Vasaloppet för första gången?

- Jeg åkte Öppet Spår som innebär nio mil på skidor, det var mitt första lopp på skidor. Det var meget forventan, forestillinger og nervøsitet inför loppet. Jeg havde ikke alt forberett mig så meget som jeg önskat. Under själva loppet insåg jag att det här med att åka skidor väldigt långt och länge inte är en av mina stora fascinationer... Så min store drivkraft til at tage mig igennem var faktisk at ikke behøve gøre det igen.

Hur mycket tränade du innan?

- Alldeles for lidt! Jeg opererede mig et par måneder innan själva loppet så jag kunde inte bygga upp någon bra kondition. Åkte cirka fyra mil på skidor totalt innan loppet.

Hvordan ladede du dagene før konkurrencen?

- Dagen før jeg tog et kortere pas i sporet for at komme ind i byen. Laddade med kolhydrater kvällen innan och försökte dricka mycket. Tittade även på banans utformning, när det var toppar, dalar och plan åkning.

Når under loppet kändes det som tuffast?

- Jeg er jo ingen stjärna på längdskidor och åker ganska långsamt, efter cirka tre mil kände jag att jag nu visste vad själva loppet handlade om, och då var det hela sex mil kvar! Bare at køre pannben på den.

Sanna Spännares 3 bedste tips

1. Tænk på et minimål

- Det måske er at tage dig til Evertsberg? Alt andet bliver en bonus. Nio millioner er meget lidt (hvis du kører langt), og der er så mange forskellige faktorer, der kan påvirke, hvor meget du orker.

2. Hold koll på tiderna

-Jeg var stresset over, om jeg skulle hinna med innan reptiden passerat vid de olika kontrollerna, för att få lite mer "kontroll" över situationen hade jag en lapp med tiderna nedskrivna i fickan. Det gav mig en ro til at kunne se, hvordan jeg lå til, samt indse, at jeg havde mere tid end hvad jeg troede.

3. Få ikke panik i den første backen!

- Præcis i starten er det en superbrant backe, hvor alle går tæt på hinanden og en del har väldigt bråttom förbi en. Det bliver en ordentlig flaskhals. Forsök bara ta dig upp i lugnt tempo (med stavar och skidor i behåll) så blir det mycket bättre sen.

Okej, har du et akuttips til nogen, der træner rigtig dårligt, men alligevel tænker på at køre?

- Det går! Jeg er selv et eksempel på det. Du har mere tid på dig, end du tror, og hvis du bare stiller dig i sigtet på at gå i mål, så kommer det til at gå bra. Det er en uforglemmelig oplevelse, specielt at stå flere tusind opradade i soluppgången och vänta på start.

LÄS MER: Så ska du träna sista veckan inför Vasaloppet

LÄS MER: Längdskidåkning utan armvärk - så gör du!