Så slipper du magproblemen för gott Image

Så slipper du magproblemer for gott

Har du problemer med en opblåst, oprörd mage er du långt ifrån ensam. Erhvervsfysiologen David Jonsson har skrevet bogen Magsmart , hvor han forklarer, hvorfor problemer opstår, og hvordan du kan blive kvitt besvären.

Mange har i dag problemer med maven, med alt fra sure opstød til IBS og inflammationer. Fra at have været et undanskymt forskningsområde har tarmen og bakterierna i tarmen, tarmbiotan, blivit hett stoff. Og den seneste forskning viser, at maven og tarmarnas mående påvirker hele kroppen.

David Jonsson er näringsfysiolog med en særlig interesse for netop mage og tarm. Han har skrevet den nye bog Magsmart - mat for en lugnare mage och bättre hälsa där han förklarar hur magen och tarmarna påverkas av det du äter och hur du ska äta för att få din kropp att må så bra som möjligt.

- Jeg har altid været meget interesseret i de seneste tendenser inden for erhvervslivet, men aldrig så længe jeg har arbejdet, har jeg set noget, der har så stort potentiale som forskningen omkring magen, tarmen og tarmbiotan. Forskare jämför det med stamcellsforskning i och med att det verkar styra så många processer i kroppen och ger en djupare förståelse för många samband vi sett innan men inte kunnat förklara, till exempel hur olika livsmedel och näringsämnen påverkar oss, säger David Jonsson.

Er det en bog om magen?

- Ja, med tanke på hvor lidt der skrives om den før, og hvor vigtig den er for vores sundhed, er det absolut noget, der skal til. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at se mange bøger om det her tema. Skal du have koll på kost og hälsa kommer det være umuligt at ikke snakke om bakterierna.

Har vi for dårlig koll på maven og hvordan den fungerer?

- Ja, generelt set så har vi det. Det er en del af kroppen, som vi hyschar lidt mere om og ikke tænker på som så vigtig. I fysiologibøger, som kun er nogle år gamle, står det ikke så meget om hverken tarmar eller bakterier. Hvad der sker i tjocktarmen var mer en bisats men nu ser vi at hele det organsystem må omvärderas. Ikke mindst i og med den nye viden om, hvordan avanceret og udviklet maghjärnan er for mange processer i kroppen.

Hvem synes du skal læse din bog?

- Der findes flere kategorier af mennesker, som kan blive ramt, måske er det åbenbart dem, der har forskellige typer af magproblemer. Og folk, der er interesserede i kost, sundhed og fysiologi, vil finde meget spændende i bogen.

magsmart
Boken finns att beställa HÄR. Foto: Pressbild

Hvorfor er du så fascineret af maven?

- Den nye kunskapen ifrågasätter inte bara hur saker påverkar vår hälsa utan även hur det är att vara människa. Magen påvirker så mange dele af vores krop. Det er for eksempel 10 gange flere bakterier i tjocktarmen, end hvad vi har kropsegna celler i kroppen. Bakterierne påvirker systemet i vores kroppe, og de har en genetisk sammensætning, der er 100 gange større end menneskeligt DNA. Det går at se kroppen som et økosystem, hvor bakterierne påvirker systemet i os og vores beteenden påvirker i sin tur bakterierne.

Kan bliver de her resultater brugt i vægttabssyfte?

- Ja, når man kommer til det rent praktiske. Viktproblematik er noget, som mange tampas med og gennem at se hvordan vores mag- og tarmsystem er opbygget og hvad i det som til eksempel kontrollerer signaler som siger at vi er sugna på at spise olika saker kommer det bli lättare att kontrollera energiintaget genom att lära sig använda mättnadssignalerna på ett annat sätt. Det er en lille revolution i forskningen. Vi lærer os ting, som vi ikke har set før, og det går meget hurtigt.

Spændende. Almindelige råd for at gå ned i vægt brukar ju annars vara att äta mindre fett och kolhydrater?

- Kostbøger de seneste 15 år har taget insulin og blodsukker op, og skal man spise fedt eller kolhydrater? Men nu viser forskningen, at spørgsmålet om kolhydrater og fedt er ointressant for de fleste. Hvis du skal lære dig at spise sundt og påvirke mæthed og sult, skal du se til maden som helhed og udnytte signaler om mæthed og sult, som sendes til tarmkanalen. Det er hele livsmedlet og hele dets sammensætning, som påvirker os, ikke indholdet af et eller to specifikke næringsstoffer.

Et kapitel handler om magbesvær, hvad er det mest almindelige magproblem?

- Den mest almindelige problematik, som de fleste svenskere lider af, er overvægt, overblødning, det, der normalt forbindes med IBS. Det er en samlingsdiagnose for forskellige problemer. Tidligere har man ikke kunnet undersøge grunden til IBS, men det er tydeligt nu, at en stor del af problematikken består af en gnidning i sammensætningen af bakterierne i tarmene. Mange af de faktiske problemer forårsages af bakterierne, opblåsthet kommer til eksempel av at bakterier skapar gaser.

Er det nogen løsning?

- Løsningen på problemet ligger i at understödja och underlätta sammansättningen av bakterier i tarmarna. Det er ingen hurtig løsning, men vi lærer os om trin, der er vigtige. Nu findes der behandlingsmetoder, som udnytter madens kobling til bakterierne, for eksempel Fodmap-dieten, hvor man undgår at spise visse typer kolhydrater, som bakterierne let fermenterer og danner gasser af. Mange bliver i stort sett symptomfria om de undviker den typen av livsmedel medan andra kanske behöver tillföra en viss typ av bakterier.

Findes der nogle enkle kneb, som kan forbedre maghälsan hurtigt?

- Et af dem er at forsøge at minimere mængden af processeret mad. Andre, store selvklare bovar i dramat er for meget sukker, især fiberfri sukkerkilder som læsk og godis. Det er ingen som ramlar af stolen når de får høre det. Det eneste, man kan ændre, er at fjerne sokkerne parallelt med, at man mindsker indtaget af sukkerholdig mad.

Hvad skal jeg spise mere af for at få en gladare mage?

- Öka intaget av lösliga fibrer från frukt, bär och grönsaker. Psylliumfrø og havregryn er de mest koncentrerede fiberkilder. De hälsosammaste folkslagen i världen har ett fiberintag som är mellan fem och tio gånger högre än vad vi i västvärlden har.

Har du flere tips?

- Skal jeg give et standardråd, som du kommer langt på, er det at basere så meget som muligt af det, du spiser på hel mat som ikke gennemgått en lang industriproces uden at være nära sin naturlige form. Mange bakterier, som bidrager til sundhed, vokser, når vi spiser mel, sukker og fedt fra korn og grise. Det er ingen kæmpe overraskning, uden noget som noterats længe, men nu har vi fået en forklaring på, hvorfor det bliver sådan. En fiberrig kost med mange forskellige typer af naturlige fødevarer er lidt tuffare at bryde ned, men en diæt som desto flere bakterietyper kan leve på.

magsmartAt skrive bogen Magsmart - mat for en lugnare mage och bättre hälsa har fått David Jonsson att ändra sitt sätt att leva. "Tidligere tænkte jeg, at hvis jeg spiser noget onyttigt, kan jeg kompensere det med at gå ud og springe. Men maten kommer ändå tas upp av blodet påverka mag- och tarmsystemet negativt även om jag motionerar. Att skriva boken har gjort det svårare för mig att fuska med maten," siger han. Foto: Frida Wismar


LÄS MER:
Stor platt mage-special!

LÄS MER: Nye hälsodryckerna du måste testa