Sista minuten-tips inför Göteborgsvarvet Image

Sidste minut-tips til Göteborgsvarvet

Verdens største halvmaraton, Göteborgsvarvet, går af stapeln i helgen. Her er opladningen, som gør at loppet går lettere!

Göteborgsvarvet har over 64.000 anmeldte i år. Hvis du er en af dem, der skal springe 21 kilometer i helgen, er du måske lidt orolig, men det behøver du ikke være! Löptränaren Tommy Bäckström er projektledare för Göteborgsvarvet och har själv sprungit loppet 20 gånger. Han møder alle typer af løbere under de løbegårde, som Göteborgsvarvet holder rundt om i Sverige før løbet og ved præcis, hvordan du forbereder dig på bedste måde.

Nu hvor det bare er tre dage tilbage, hvor meget kan jeg så gøre for at forbedre min præstation?

- Du kan ikke påvirke noget direkte. Derimod kan du træne forkert og på den måde påvirke din præstation negativt, siger Tommy Bäckström.

Usch, da! Hvordan træner jeg på den rigtige måde?

- Det, du kan gøre, er at gå ud og prøve en kortere runde, måske 20-30 minutter i tilltänkt tävlingstempo. Skal du springe fem minutter per kilometer på Göteborgsvarvet, kan du altså føle dig på farten i 20 minutter.

Hvad har du mere til overs for, så her nogle dage før loppeturen?

- At mentalt begynde at fokusere på opgaven. Sæt et mål, som er hårdt, men realistisk. Var ärlig mot dig själv, den träningsbakgrund du har avgör vilken sluttid du får. At have et mål, som er rigtigt for dig, er det allervigtigste. Og så skal du vente og se ind i loppetæppet. Hvis du elsker at springe Göteborgsvarvet, så går det bra! Se ikke det jobiga.

Hvorfor er det godt at have et mål?

- Har du ingen målsättning utan tänker att du kör hårt och ser hur länge det fungerar så finns det risk att du går ut för hårt och kanske tröttnar efter en mil. Så bliver det jättejobbigt och så missar du hela löparfesten. Det her loppet er lite för långt för att chansa, du borde ha en plan, sedan spelar det ingen roll om det är att det är att springa under två timmar, bara att klara av loppet eller att så nytt personligt rekord, så länge det passar dig.

Hvor laddar jag upp bäst på själva tävlingsdagen?

- Du skal komme i tid og hente dit nummerlapp uden at blive stresset. Dagen før skal du have en pakke med træningsredskaber og skorstene, som du skal have testet ordentligt og være sikker på fungerer. Ät en frukost du är van vid, laborera inte, men ät kanske lite mindre. For vill du springa med lite lunch i magen också så ät något du tycker om, kanske en salladslunch, men ät också lite mindre än du brukar.

Dryck då?

- Drick rikligt med vatten, ta småskvättar hela tiden. Sluta dricka när det är ungefär 90 minuter kvar till start. Så kan du gå og kysse, og så skal urinen være helt gennemskinlig og klar. Då har du en bra vätskenivå i kroppen, och du behöver inte dricka mer, men du har en och en halv timme på dig att kissa ut överskottet. Sedan kan du dricka en liten skrätt vid första vätskestationen efter en och en halv kilometer.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg står på startlinjen?

- Gå ind i din egen bubbla og tænk på dig selv og din plan før loppet.

Hvad er den største fejl?

- Den mest almindelige fejl er at stresse i starten og gå ud for fort. Du kan få meget adrenalin, når du står der med nummerlappen på maven, men hæng ikke på andre, der springer hurtigere end dig, for det får du betalt for på slutet. Hold dig til din plan, så kommer det til at gå jättebra!

LÄS MER: Har du koll på din löpekonomi?