Sådan klarer du Vasaloppet!
Skal du gå Vasaloppet i helgen? Her er de afgørende tipsene til deg som går for første gang fra tre skiløpere som har tatt seg gjennom de ni svette mila.
Cecilia Persdotter: "Prat med folk i sporet"
Cecilia Persdotter gik Vasaloppet for første gang i 2016.
Hvorfor cille du gå Vasaloppet?
- Jeg bestemte meg for å gå Vasaloppet etter å ha vært syk med influensa i en lengre tid. Jeg var så lei av å bare ligge inne og være syk, så når jeg begynte å bli bedre ville jeg ha en tydelig kontrast. Efter en stund med tenking kom jeg på at Vasaloppet ville være det ultimative, fortæller hun.
Hvor meget tredive er du på forhånd?
- Oj, jeg kan nok skryte af at jeg er den deltager som trente absolutt minst før Vasaloppet. Jeg tror at det ble fem mil på sitt meste, men sesongen ble jo veldig bra når jeg så kunne legge til ytterligere ni mil ettr Vasaloppet!
Hvordan ladet du deg opp dagene i forveien?
- Jeg gik litt for å teste smøring og klær dagene i forveien, men ellers tok jeg det mest med ro. Vi begyndte at lade op med pasta to dager før konkurransen.
Når ble det tøffeste for deg?
- Jeg var skikkelig sliten og lei etter seks mil. Jeg havde vondt i kroppen og var allmenn lei. Jeg gik alene og uden musik fordi jeg havde lest et sted at man ikke kunne ha musikk på ørene, men usch som jeg skulle ønske jeg havde høretelefoner slik at jeg kunne fått hjelp til å lade opp og få ekstra energi!
Cecilia Persdotters 3 bedste tips
1. Tillat dig selv at tage det med ro
- Jeg kunne noen ganger bli litt for fokusert med å være "rask" i mål, men så fort jeg tvang meg til å faktisk se på det hele som en morsom ting ble det faktisk mye gøyere og mer givende.
2. Prat med folk i sporet
- Det får deg til å tenke på noe annet enn akkurat løpet. Plutselig kan du ha gått syv kilometer uten å ha tenkt på det.
3. Drikk og spis skikkelig på kontrollene
- Det finnes energi man kan få på veien, og du vil ikke risikere å gå på veggen bare fordi du var for rask i en kontroll. Buljongen ble en favoritt når jeg begynte å nærme meg midten av løpet. Man trenger salt.
Har du nogle gode akut-tips til den, der har trent meget dårligt?
- Akut-tipset er mental styrke, jeg kjørte et mantra: "Faen hvor flink du er Cecilia, for hvert skritt nærmere mål, Kom igjen nå, bare litt til!" og det gjorde faktisk en stor forskjell!
Filip Dausch: "Al ekstra energi du kan få er gull verdt"
I fjor gjennomførte Filip Dausch sitt første Vasalopp og han vil gjerne gjennomføre løpet igjen for å forbedre tiden sin.
Hvordan føltes det at gå Vasaloppet for første gang?
- Det var en skrekkblandet følelse. Akkurat under løpet var det utrolig tungt og slitsomt. Det verket overalt og jeg sa til meg selv ofte: Kommer dette til at gå? Men man kommer seg gjennom mil etter mil, og plutselig er man på vei inn i Mora og har bare tre kilometer igjen! Da er det helt plutselig verdt det.
Hvor mye trente du på forhånd?
- For lidt. Jeg begyndte at træne relativt tæt, 2-4 gange i uka, i november. I januar gik jeg ind i enda tettere og lengre trening, kanskje 4-5 ganger i uka og litt lengre økter.
Hvordan ladet du opp dagene før løpet?
- Dagene før trente jeg ikke så mye. Litt løping og noen timer ved stakemaskinen. Så meget hvile. Det er også vigtigt at spise tilstrækkeligt med karbohydrater, noget som kan være vanskeligt. Derfor kjørte jeg på med en "lading" eller "serie" Vitargo Carboloader som man tar hele uka som Vasaloppet er. Altså, mandag-søndag.
Når ble det tøffest for deg, og hvorfor?
- Jeg vil si etter de første tre mila, samt når jeg var halvveis. På starten havde vi forferdelig forhold, snø og spor som ikke var å finne. Vi kom også sent fra start (satt fast i den berømte bakken). Så efter tre mil føltes det langt borte. Så halvveis så er det mentalt tungt å vite at man har like langt igjen...Men, der begynner det å gå nedover og du får derfor en del hvile.
Filip Dauschs 3 bedste tips
1. Tag det roligt
- Ikke stress, for det er mye folk og det kommer til å ta tid i tillegg til at det er en lang strekning å gå på ski i ni mil. La det helt enkelt ta den tiden det tar. Det er bedre at komme i mål, enn å måtte bryte fordi du har slitt deg ut etter fem mil.
2. Spis og drikk ved hver kontrol
- Du vil trenge det! Al ekstra energi du kan få er gull verdt. Bloss i væskebeltet, ta det som finnes ved veien i stedet. Og ikke glem å ta med de små posene (en) som deles ut den siste milen. Det er en skikkelig energiboost som vil gjøre at du flyr i mål!
3. Nyt!
- Nyt at du går et af Sveriges og verdens tøffeste løb på ski. Det er svært at tænke akkurat der og da, men tro meg, det er verdt det! Nå vil jeg gå en gang til, kun for at forbedre tiden.
Ditt beste tips til slutt til noen som har trent veldig dårlig, men som fortsatt tenker å gå?
- Pass på å finne snø- eller stakemaskin og si at du virkelig skal stå ved den i to timer. Forsøk så å få inn en økt hvor du kanskje staker konstant i 3-4 timer. Kroppen behøver at kjenne hvordan det føles med lengre trening før den skal utsettes for kanskje åtte til ti timer med konstant bevegelse. Løp også gjerne litt slik at beina får litt belastning, og kombiner det etterpå med 1-2 timers staking. Så er du in the GAME!
Sanna Spännare: "Ikke få panikk i den første bakken!"
Sanna Spännare gik sit første Vasalopp i 2016 og planlegger å gjøre det igjen, selv om opplevelsen var uforglemmelig.
Hvordan var det at gå Vasaloppet for første gang?
- Jeg gik "Öppet Spår" som innebærer ni mil på ski, det var mitt første løp på ski. Det var meget forventninger, forestillinger og nervøsitet på forhånd. Jeg havde ikke forberedt mig så meget, som jeg skulle ønske, jeg havde gjort. Under selve løbet innså jeg det med å gå på ski veldig langt og lenge ikke er en av mine store lidenskaper...Så min store drivkraft var faktisk å ikke måtte gjøre det igjen.
Hvor mange tre er du på forhånd?
- Alt for lidt! Jeg opererte et par måneder før selve løbet, så jeg kunne ikke bygge opp noen god kondisjon. Jeg gik cirka fire mil på ski totalt før løbet.
Hvordan ladet du opp dagene i forveien?
- Dagen før gik jeg en kort økt i sporet for å få inn følelsen. Jeg ladet opp med karbohydrater kvelden før og forsøkte å drikke mye. Kikket også på utformingen av banen, når det var topper, bakker og rett strekning.
Når under løbet var det tøffest?
- Jeg er jo ingen stjerne på langrenn og går ganske langsomt. Efter cirka tre mil følte jeg, at jeg nu skjønte hva løpet handlet om, og da var det hele seks mil igjen!
Sanna Spännares 3 bedste tips
1. Tænk ud et mini-mål
- Det er måske at gå til Evertsberg? Alt andet får bli en bonus. Ni mil er veldig langt (Om du kjører den lange strekningen) og det er mange ulike faktorer som kan påvirke hvor mye du orker.
2. Se på tiderne
-Jeg var stresset over om jeg skulle række det før tiden passerte ved de ulike kontrollene. For at få lidt mere "kontrol" over situationen, havde jeg en lapp med tidene skrevet ned i lomma. Det ga meg en ro over å kunne se hvordan jeg lå an, samt innse at jeg hadde mer tid enn det jeg trodde.
3. Ikke få panik i den første bakke!
- Akkurat i starten er det en superbratt bakke hvor alle nesten gå på hverandre og en del har veldig hastverk forbi en. Det bliver et kaos. Forsøk bare å ta deg oppover i et rolig tempo (med like hele staver og ski) så blir det mye bedre etterhvert.
Okei, har du et akutt-tips til noen som har trent veldig dårlig men som fortsatt tenker å gå?
- Det går an! Jeg er selv et eksempel på det. Du har mer tid på deg enn det du tror om du bare stiller deg inn på å gå i mål vil det gå bra. Det er en uforglemmelig oplevelse, specielt at stå flere tusind i soloppgangen og vente på start.
LES MER: Langrennsløping uten verking i armene - slik gjør du!