Veganmat för nybörjare Image

Veganmat for nybörjare

Sugen på at teste "Veganuary"? Tvillingarna bakom Instagramkontot Vegansk matlåda vet hur du ska ta dig an det veganska köket (och hur gott och lätt det är!).

Emma og Amelia Oller Westerberg har været vegetarer siden barnsben, men bestemte sig fælles for at blive veganere for to år siden.

- Det var en måned på prøve, for at vi troede, at det ville være jobigt, men siden fastnede vi for, at det ikke var så jobigt uden en helt naturlig overgang, fortæller Amelia Oller Westerberg.

Efter at kurskamrater nyfiket kikkede på deras veganska matlådor på lunchen och kompisar dagligen hörde av sig för att få recept på olika maträtter, bestämde tvillingarna sig för att skapa Instagramkontot @veganskmatlåda. Der samler de deres recept samt giver inspiration til andre og i dag har kontot næsten 10 000 följare.

2018-01-08 09.16.04 4.jpgEmma og Amelia Oller Westeberg deler med sig af tips og recept på Instagramkontot @veganskmatlåda. De har også en blog, som du finder her!

Hvorfor tror du, at mange tænker, at det er svært at være veganer?

- Jeg tror, at folk lever kvar i den gamle synen af veganismen. At man skal lægge om sin kost så himla meget og lære sig laga mat på nytt - vilket inte alls stämmer. Det er et helt community med meget hjælp og pepp at få.

Mange tænker, at vegansk automatisk betyder nyttigt, hvad siger du om det?

- Vegansimen er ingen hälsodiet. Det er præcis lige så let at være onyttig som veganer som for den, der spiser blandkost. Det hører ihop med den här gamla bilden; att man bara käkar sallad, nötter och fröer.

Hvordan spiser jeg god, mættende og billig vegansk mad?

- Min uppfattning är att veganskt är riktigt bra om man vill käka billigt. Torrvarer er et supergodt tip, som kun koster få kroner per portion. Att köpa de torkade varianterna av linser och baljväxter gör att man kommer ned i pris jättemycket. Sedan jobbar du med kryddor för att få fram goda smaker, siger Amelia Oller Westerberg og fortsætter:

- I Sverige har vi ikke en så stærk matkultur gällande det vegetariska, men i det asiatiska eller orientaliska köket hittar man massor. Gå til en asiatisk fødevarebutik, hvor du kan købe tofu, kryddor og ris til alle andre priser.

Skärmavbild 2018-01-18 kl. 10.34.49.pngSå her gott kan det se ut på tvillingarnas matbord! Vegansk fish and chips med tzaykött.

Hvad er den bedste hurtiglagede kommer-dem-fra jobbet- og-är-trött-och-hungrig-rätt?

- Vår go to-rätt när det är kallt och tråkigt väder är en soppa. Det er så takksamt at slænge ned ting, man har hjemme, krydda og mixa ihop. Ärtsoppa, linssoppa eller grönsakssoppa är enkelt att få ned och det är enkelt att höja näringsvärdena med en tetra bönor. Pasta med nogen god sås er også takksam.

Men det findes vel i æg i viss pasta?

- Der findes en enkel tumregel. Næsten al torrpasta er vegansk, næsten ingen färsk pasta er det. Når det gælder tørret tagliatelle, er det cirka 50/50. Mange af vores kompisar kör "Veganuary", alltså äter helt veganskt i januari, och då kan man testa bönpasta, så får du protein från den annars klassiska kolhydratkällan.

Hvad siger du til, at du skal spise på nogen?

- Det er da vi trækker til med de her "er det virkelig veganskt?"-rätterna. En skagentoast till förrätt på tångrom och tångkaviar följt av en viltgryta, vegansk bouef bourginion eller en plankstek. Typiska sådana rätter som kan lura en morfar eller farbor! Sedan en chokladmousse.

Skärmavbild 2018-01-18 kl. 12.08.19.pngSmoothie med snitsigt mønster.

5 enkle knep for vegansugna

1. Testa med en vän

At vi er to underlättade mycket för oss, så ett bra tips är att testa med en kompis. Det er som med træningen, har man nogen som peppar er det lettere. Det findes også kæmpe vegangrupper på Facebook, hvor du kan stille spørgsmål.

2. Ät dig mätt

Mange grøntsager gør dig mæt på kostfibre, som ikke indeholder energi, kroppen kan tage tilvara på, hvilket gør, at du kan føle dig træt. Slæng et ekstra mål mad ind, så du bliver mæt! Sidenhen hænder det, at vi bruger vegetabiliskt proteinpulver i smoothies for at gøre dem ekstra mättande. Kör ned en skopa hampa-, soja- eller ärtprotein.

3. Tilsæt baljväxter

Det er en almindelig opfattelse, at det kan være svært med protein i veganmat. Vores opfattelse er derimod, at det er lidt af en myt. Man bør læse om indholdsfortegnelsen, så den indeholder meget protein, som man ikke tænker på. I begyndelsen er det et godt knep at skifte pasta ud med bønnemad eller at blande ned baljväxter som linser og bønner i soppan bare for at få den ekstra proteinkällan.

4. Brug erstatningsprodukter

Det, der erstatter os og alle nye veganer. Vi bruger meget havrebaserede erstatningsprodukter som havremælk og havrefraiche. Sedan äter vi mycket sojaersättningsprodukter. Oumph er et af vores favoritsubstitutter!

5. Kom med forslag om du bjuds på middag

I begyndelsen kan man føle sig krånglig og vil ikke pusha sin specialkost på nogen anden. Vores knep er at dels komme med forslag om, at man bliver forfremmet til middag og at tage med sig någonting. Forsök vara involverad och erbjuda personen hjälp. Sig, at du kan komme en halv time tidligere og hjælpe til med de veganske alternativer, forudsat at det er nogen, man kender bra så klart. Men folk vil normalt, at gæsterne skal føle sig velkomne og synes ikke, at nogen med specialkost er jobig.

LÄS MER: Tre enkle veganske hverdagsmiddage

LÄS MER: Energibollar med blåbær