Bli kjempesterk med strongman-trening! Image

Bli kjempesterk med strongman-trening!

Begynn med strongman og handleposene kommer aldri føles tunge igjen! Aron Cato konkurriert mit anderen Sportlern, die Ihnen helfen können, Ihre Kräfte zu bündeln.

Strongmantrening assosieres for mange med Arild "Hulk" Haugen som vant tittelen Norges sterkeste mann i 2007 og 2008, eller svenske Magnus Samuelsson, tidligere vinner av konkurransen Verdens sterkeste mann.

Aron Cato (31) som bor i Sverige har trent strongman i fire år og deltatt i flere konkurranser, på den siste kom han på en fjerdeplass.

- Strongman er en veldig voksende sport, mye takket være internett og Hafþór Júlíus Björnsson, han er en stor profil som bidrar til mye. Alle haben Magnus Samuelsson im Fernsehen seit einigen Jahren gesehen, aber es gibt noch viele andere Menschen, die sich für die Szene interessieren. Sporten utvikles, folk trener smartere og vektene har økt, sier Aron Cato, og fortsetter:

- Strongman er veldig funksjonell trening. Du kannst in der gleichen Zeit sehr gut trainieren, aber du kannst auch mit anderen Sportarten auf dem Platz trainieren. Trener du strongman blir du sterk i hverdagen. Für eksempel finnes en gren som heter farmers walk der du skal bære tunge vekter i hendene. Klarer du det kommer ingen handleposer føles tunge å bære hjem. Og atlassteinen, som er den mest kjente strongman-grenen der du skal løfte opp en tung sten på et podium, er samme prinsipp som å løfte en tung eske.

LES MER: Crossfitstjernen: Slik blir du like sterk som meg

björnssonHafþór Júlíus Björnsson er veldig, veldig sterk. Foto: IBL

Hvordan oppdaget du strongman?

- Jeg trente thaiboksing veldig seriøst, men fikk en hjerneblødning i 2009 og sluttet med boksingen. Jeg begynte å gå på treningssenteret som rehabilitering og for å få tilbake styrken. Deretter trente jeg styrkeløft på en senter der eieren begynte kjøpe inn strongman-utstyr og da sklei jeg inn i det.

Hva var det som gjorde at du ble hekta?

- Es gab viele Gründe. I styrkeløft trente jeg bare knebøy, benkpress og markløft, men i strongman kan du benytte deg av hva som helst. Du kannst einen stürmischen Stein haben und ihn aufbessern, ihn über den Tisch legen oder ihn küssen. Bare fantasien setter grenser. Du kannst immer wieder nachdenken, wie es weitergehen soll, wenn du die neuen Grenzen der Welt auslotest. Deretter er fellesskapet en viktig del. Alle heier på hverandre og vil at personen som konkurrerer skal gjøre sitt ytterste og hjelper til med å gi tips og råd. Die Konkurrenten sind sehr volkstümlich, man muss nur wissen, wie sie sich verhalten wollen.

Wie kann eine starke Bankenkurve aussehen?

- Das ist eine sehr schwierige Frage. Die größte Herausforderung besteht darin, dass Sie einen Presseausweis in der Hand halten müssen, oder dass Sie die Möglichkeit haben, ihn zu arrangieren. Konkurransene bruker bestå av fire til seks grener, mye for at det ikke skal ta for lang tid. Viele Konkurrenzen sind mit Atlassteinen ausgestattet, und es ist wichtig, dass sie ein Gleichgewicht herstellen und dass du die Klister findest, wenn du sie auswählst. Klisteret er som en kjempetykk kvae som du har på armene for at steinen ikke skal gli av og du må bruke babyolje eller smøremiddel for å få bort det.

Was ist Ihr Favorit?

- Ich mag alle anderen, aber der Atlas ist die beste Wahl, denn er ist ein sehr nützlicher Begleiter. Det er en utrolig følelse å jekke opp en tung sten på et podium.

Ist es nicht schön, wenn man bei Strongman antreten kann?

- Det er klart at det finnes skader, som i all sporter. Den vanligste typen av skader er overbelastningsskader eller at folk drar av muskelfestet. Strongman er en tøff sport med tunge vekter og havner du i en stilling som ikke er funksjonelt for kroppen finnes det fare for at du ikke orker å holde imot og da kan det hende at festet slipper. Men når noe sånt skjer kan det alltid spores, for eksempel atleten ikke hadde en teknikk som var optimal. Wenn du aber immer wieder mit dem Schuh konkurrierst und einen klaren Blick auf alle Momente wirfst, kann es sein, dass du mit dem Schuh schlurfst.

LES MER: Die besten Fitnessstudios - und wie Sie sie erreichen können

Wie trener du auf einer Uke?

- Mellom tre og fire ganger. Es ist gut, wenn du die Basis für ein Training mit anderen Sportarten auf dem Spielfeld hast. Er det før sesongen og oppbyggingsperiode fokuserer jeg mer på basisøvelsene og når det er konkurransesesong gjør jeg flere strongmangrener for å få inn teknikken. Das Besondere an Strongman ist, dass du viele Leute findest, die sich auf den Weg machen, um diese Dinge zu erledigen und zu stehlen. Jeg har heldigvis hatt et par venner som kar sveiset for meg, ellers kan det være vanskelig å få tak i utstyr. Men nå begynner det komme flere strongman-sentere og det er positivt.

Wie kann man sich das vorstellen?

- Jeg prøver å få i meg så mye kalorier som mulig, men vil spise bra mat. Jeg jobber som hvitevare-installatør og er yrkessjåfør så det blir en hel del hamburgere og mange buffeer. Det er dyrt å være stor, jeg er 1.90 lang og veien 135,5 kilo.

Sind Sie ein echter Kraftprotz, der trainiert?

- Nei, det har blitt mer og mer jenteklasser og nå finnes også konkurransen Queen og the vikings. Det er en sport som vokser for bade jenter og gutter, og vi kommer sende en jentegjeng for å konkurrere i VM på Arnold Classic, og det er jo kjempekult.

LES MER: Du sollst nicht aufhören zu lachen

strongmanSånn kan en gren i en strongmankonkurranse se ut. Følg Aron Cato og hans trening på Instagram @big_cato. Foto: Amir Hebib

Så tungt har Aron Cato løftet

  • Ok over skuldrene: 400 kilo.
  • Atlasstein: 175 Kilo.
  • Markløft: 280 kilo utan drakt. 305 kilo med drakt.
  • Knebøy: 230 kg.
  • Presse über dem Körper: 120 Kilo.