Crossfitstjärnan: Så blir du lika stark som mig Image

Crossfitstjärnan: Så blir du like sterk som meg

Dan Bailey har tävlat i Reebok Crossfit Games fem gånger och kan utan problem ta 245 kilo i marklyft. Här berättar han vad som krävs för att bli lika vältränad som honom.

Amerikaneren Dan Bailey (32) er en velkjent profil i crossfitverdenen. Når han satt i publiken på Reebok Crossfit Meridian Regionals, kvaltävling till crossfit-VM, i Madrid kom flera personer och frågade om de fick ta en selfie med honom. Inte så förvånande med tanke på hans prestationer. Han har tävlat i Reebok Crossfit Games (VM i crossfit) fem gånger och aldrig placerat sig utanför topp-tio, förra året knep han på en fjärdeplats.

Dan Bailey
I helgen höll Dan Bailey även i en crossfit-wod för en grupp glada, men svettiga, personer på boxen 555 Crossfit i Madrid. Foto: Reebok

Nettopp som navnet crossfit antyder innebærer sporten at du ska vara allsidigt tränad, och Dan Bailey är både riktigt snabb men framför allt väldigt stark.

- Det finnes ingen hemlighet, det er bare hardt jobb som gjelder. Crossfit er både funksjonell og høyintensiv trening og det er der jeg bygget opp min styrke. Men jeg jobber också hårt för att bibehålla den, det fungerar inte att träna hårt en vecka och sedan vila en vecka. For å bli skikkelig sterk må du være hengiven og jobbe mot ditt mål i flere år, sier Dan Bailey.

Hvor lenge har du trent crossfit?

- Jeg begynte å trene crossfit i 2010 og etter at jeg trente tre måneder var jeg med i en konkurranse, som jeg vann. Då tänkte jag att jag hittat min grej.

Hur ofta tränar du?

- Två till tre gånger per dag, sex dagar i veckan. Jag delar upp konditions- och styrketräningen och kör ett högintensivt pass och ett styrkepass. Den mängden träning är vad som krävs om du strävar mot att komma med i Games. Men en vanlig person som vill bygga upp en bra allmänstyrka behöver inte träna fullt så mycket, haha.

Hvilke øvelser anbefaler du for den som vil bli sterk?

- Marklyft, back squats, front squats, overhead squats och olika pressövningar som axelpressar, push jerk och bänkpress. Gör dem så kommer styrkan!

Hva er dine beste kosttips for å bygge styrke?

- For att vara hälsosam och sund ska du äta kött och grönsaker, nötter och frön och en mindre mängd kolhydrater som är rik på stärkelse. Undvik sukker! Att ta bort socker helt från sin kost kan vara tufft för många men jag rekommenderar verkligen att skära bort så mycket du kan.

dan baileyEn massa muskelmassa! Foto: Dan Baileys Instagram

Så tungt lyfter Dan Bailey

Markløft: 245 kilo.

Ryggbøy: 200 kilo.

Axelpress: 102 kilo.

Dan Bailey
I år missar Dan Bailey Crossfit Games, men han passade på att heja fram crossfitatleterna som tävlade i kvalet i Madrid sista helgen i maj. Foto: Reebok

LÄS MER: Crossfitskotest: Reebok Crossfit Nano 5.0

LÄS MER: Lär dig crossfit från grunden!