Veganmat för nybörjare Image

Veganmat för nybörjare

Möchten Sie "Veganuary" testen? Tvillingarna bakom Instagramkontot Vegansk matlåda vet hur du ska ta dig an det veganska köket (och hur gott och lätt det är!).

Emma und Amelia Oller Westerberg haben sich von Anfang an vegetarisch ernährt, aber sie haben es geschafft, sich von Anfang an vegan zu ernähren.

- Det var en månad på test för att vi trodde att det skulle vara jobbigt, men sedan fastnade vi för det var inte så jobbigt utan en ganska naturlig övergång, berättar Amelia Oller Westerberg.

Nachdem der Kurskamrater dieras veganska matlådor på lunchen och kompisar dagligen hörde av sig för att få recept på olika maträtter, bestämde tvillingarna sig för att skapa Instagramkontot @veganskmatlåda. Där samlar de sina recept samt ger inspiration till andra och i dag har kontot nästan 10 000 följare.

2018-01-08 09.16.04 4.jpgEmma und Amelia Oller Westeberg gibt Ihnen auf Instagram unter @veganskmatlåda Tipps und Rezepte. De har också en blogg som du hittar här!

Glauben Sie, dass viele Menschen glauben, dass es gut ist, vegan zu leben?

- Ich möchte, dass die Menschen sich in den verschiedenen Bereichen des Veganismus zurechtfinden. Man kann sich die Mühe machen, die eigenen Kosten zu senken und die eigenen Bedürfnisse zu befriedigen - aber das ist alles nicht möglich. Det finns ett helt community med mycket hjälp och pepp att få.

Många tänker att vegan automatiskt betyder nyttig, vad säger du om det?

- Vegansimen är ingen hälsodiet. Det är precis lika lätt att vara onyttig som vegan som för den som äter blandkost. Det hör ihop med den här gamla bilden; att man bara käkar sallad, nötter och fröer.

Wo ist die gute, sättigende und billige vegane Matte?

- Min uppfattning är att veganskt är riktigt bra om man vill käka billigt. Torrvaror är ett superbra tips som bara kostar några kronor per portion. Att köpa de torkade varianterna av linser och baljväxter gör att man kommer ned i pris jättemycket. Sedan jobbar du med kryddor för att få fram goda smaker, säger Amelia Oller Westerberg och fortsätter:

- I Sverige har vi inte en så stark matkultur gällande det vegetariska, men i det asiatiska eller orientaliska köket hittar man massor. Gå till en asiatisk livsmedelsbutik där du kan köpa tofu, kryddor och ris till hela andra priser.

Skärmavbild 2018-01-18 kl. 10.34.49.pngDaskann man auch auf der Matte von tvillingarnas essen! Vegansk fish and chips med tzaykött.

Vilken är er bästa snabblagade kommer-hem-från jobbet- och-är-trött-och-hungrig-rätt?

- Vår go to-rätt när det är kallt och tråkigt väder är en soppa. Det är så tacksamt att slänga ned saker man har hemma, krydda och mixa ihop. Ärtsoppa, linssoppa eller grönsakssoppa är enkelt att få ned och det är enkelt att höja näringsvärdena med en tetra bönor. Nudeln mit einem guten Gewürz sind nicht sehr lecker.

Aber was ist mit den Nudeln, die ich gegessen habe?

- Där finns en enkel tumregel. Nicht jede Torrpasta ist vegan, nicht jede Pasta ist färbig. Wenn es sich um Tagliatelle handelt, ist es ungefär 50/50. Viele von ihnen machen "Veganuary", das heißt, sie ernähren sich im Januar vegan, und man kann die Nudeln testen, wenn man das Eiweiß aus dem klassischen Kolhydratkällan des Jahres nimmt.

Vad lagar ni om ni ska impa på någon?

- Det är då vi drar till med de här "är det verkligen veganskt?"-rätterna. En skagentoast till förrätt på tångrom och tångkaviar följt av en viltgryta, vegansk bouef bourginion eller en plankstek. Typiska sådana rätter som kan lura en morfar eller farbor! Sedan en chokladmousse.

Skärmavbild 2018-01-18 kl. 12.08.19.pngSmoothie med snitsigt mönster.

5 enkla knep för vegansugna

1. Testa med en vän

Att vi är två underlättade mycket för oss, så ett bra tips är att testa med en kompis. Det är som med träningen, har man någon som peppar är det lättare. Auf Facebook gibt es eine ganze Reihe von Links, auf denen man sich informieren kann.

2. Ät dig mätt

Många grönsaker gör dig mätt på kostfibrer som inte innehåller energi kroppen kan ta tillvara på, vilket gör att du kan känna dig trött. Släng in ett extra mål mat så att du blir mätt! Sie können auch vegetabiles Proteinpulver in Smoothies einrühren, um eine zusätzliche Mättande zu erhalten. Kör ned en skopa hampa-, soja- eller ärtprotein.

3. Baljväxter hinzufügen

Det är en vanlig uppfattning att det kan vara svårt med protein i veganmat. Das Hauptargument ist, dass das Eiweiß zu leicht für den Körper ist. Börjar man läsa på innehållsförteckningen så innehåller mycket saker proteiner som man inte tänker på. I början är ett skönt knep att byta ut pasta mot bönpasta eller att blanda ned baljväxter som linser och bönor i soppan bara för att få den extra proteinkällan.

4. Använda ersättningsprodukter

Det som räddar oss och alla nya veganer är substitut. Vi använder mycket havrebaserade ersättningsprodukter som havremjölk och havrefraiche. Sedan äter vi mycket sojaersättningsprodukter. Oumph är ett av våra favoritsubstitut!

5. Kom med förslag om du bjuds på middag

Mit dem Början kann man sich auf den Kopf stellen und die Spezialkost für jeden Tag kaufen. Våra knep är att dels komma med förslag om man blir bjuden hem på middag och att ta med sig någonting. Försök vara involverad och erbjuda personen hjälp. Säg att du kan komma en halvtimme tidigare och hjälpa till med de veganska alternativen, förutsatt att det är någon man känner bra så klart. Men folk vill vanligtvis att gästerna ska känna sig välkomna och tycker inte att någon med specialkost är jobbig.

LÄS MER: Tre enkla veganska vardagsmiddagar

LÄS MER :Energibollar mit Blåbär