Därför ska du stärka dina fötter Image

Därför ska du stärka dina fötter

Vill du ha bättre hållning, koordination och blodcirkulation samt mindre ont i ryggen, nacken och knäna? Då kan din lösning vara att träna upp dina fötter.


Hur fötterna mår beror på arvsanlag, belastning, hormoner, ålder och obalans. Kanske vet du inte om du har starka eller svaga fötter, men det finns varningstecken som berättar om fötterna behöver lite mer kärlek.

– Har du lätt att "vricka" dina fötter, svårt att hålla balansen, känner dig instabil i fötterna och har nedsjunkna fotvalv bör du bli mer uppmärksam på dina fötter, säger Ann Lindström, ordförande för Sveriges fotterapeuter.

Du kan också bli din egen detektiv och försöka luska ut vad det kan bero på. Det kan bero på nya skor, underlaget du går på, att du gått upp i vikt eller att du börjat träna.

– I så fall ska du beställa tid hos en sjukgymnast som arbetar med fötter eller en fotterapeut. Har du starka fötter ska du kunna gå i alla riktningar, springa i cirklar och åttor, hoppa jämnfota och på ett ben utan problem. Det ska inte göra ont om du tränar styrka med din kropp som belastning. Då har du muskeluthållighet och tålighet i fötterna.

Har du däremot obalans i dina fötter medför det ökad belastning på leder, ligament, senor och muskler. Snedbelastning i fötterna ökar och även risken att utveckla skador, eftersom muskeluthålligheten och styrkan i fötterna mimskar. Cirkulationen och kroppshållningen försämras och bidrar till ökad risk för besvär i fötter, knän, bäcken, rygg och nacke.

– Hälsovinsterna när du tränar upp dina fötter är bättre blodcirkulation, mindre smärta i kroppen, bättre hållning och koordination. Hållfastheten i ledkapslar, ligament och framför allt skelettet ökar. Muskulaturen i fötterna och underbenen blir starkare och tåligare. Prestationsförmågan ökar genom bättre balans, spänst och styrka.

Ett stort problem

Problem med fötterna drabbar både män och kvinnor, i alla åldrar. Ann Lindström tror att hela Sveriges befolkning skulle må bra av stärka upp sina fötter.

– Barn och ungdomar borde göra det i förebyggande syfte, då skor som Converse och platta och tunna ballerinaskor kan påverka fötterna längre fram i livet.

I medelåldern börjar framför allt kvinnor få besvär med hallux valgus. Starka fötter skulle kunna göra att besvären minskar. Många medelålders män som börjar träna hårt med lite stelare senor och ligament, får ofta besvär med hälsenan.

– Även äldre som har stela fötter skulle må bra av att ta av sig strumporna och mjuka upp sina fötter med några lätta, mjuka rörelser. Kanske också stärka sina vadmuskler med några tåhävningar. Både cirkulationen och balansen skulle bli bättre av det.

Så stärker du fötterna

Det viktigaste är att du tar det lugnt och börjar försiktigt med vardagsträning. Alla leder i fötterna är beroende av varandra, så om en led blir stel, påverkar det en annan led, som i sin tur ger problem till andra delar i fötterna.

– Börja med att mjuka upp fötterna. Sträck och böj fotled fram och bakåt.
Stäck, böj och spreta med tårna. Gör vristcirklar med fötterna. Gör stora, mjuka och kontrollerade rörelser.

När du mjukat upp dem kan du börja gå lite försiktigt.

– En snabb uppvärmning är att du först går på hälarna framåt och sedan på tårna framåt. Efter det går du på tårna baklänges och sedan på tårna baklänges.

Efter det kan du utmana fötterna genom att gå på ojämnt underlag, i uppförsbacke, nedförsbacke och baklänges.

– Därefter kan du springa lite lätt!

fot
Träna tassarna!