Därför ska du träna med viktväst Image

Därför ska du träna med viktväst

När bör du träna med en viktväst och vad ger det egentligen för resultat? PT:n Maren Erdvik guidar dig igenom allt du behöver veta.

Viktvästen blir allt populärare i träningsvärlden, allt fler tar på sig extra belastning när de tränar. PT:n Maren Erdvik är en av de som har förälskat sig i träningsverktyget.

– Att träna med viktväst är ett superbra sätt att göra träningen tyngre, mer utmanande och effektivare. Det är också väldigt skonsamt för kroppen eftersom belastningen fördelas jämt runtom överkroppen, säger Maren Erdvik.

Den största fördelen med att träna med viktväst gentemot fria vikter så som hantlar, kettlebells eller skivstång, är att du får armarna fria och kan använda dem i olika moment, till exempel i hopp. Maren Erdvik tipsar även om att använda en viktväst när du utför övningar där du använder kroppen som belastning.

– Det är extra viktigt att tänka på att de övningar som du annars anser är enkla att göra kommer att bli mer utmanande. Se till att du blir bekväm med viktvästen, börja på en lägre viktnivå med färre repetitioner, och öka sedan vikten och repsen gradvis.

ViktvästMaren Erdvik använder Abilicas 10 kilos-viktväst, som är justerbar. Du kan själv välja hur mycket vikt du vill lägga på. Psst! Glöm inte att följa Maren Erdvik på Instagram.

Styrketräning och uthållningsträning är två givna träningsformer för en tung viktväst. När du däremot promenerar eller joggar rekommenderar Maren Erdvik att du använder dig av en lättare viktväst. Hos oss på Sportsamore hittar du en viktväst på 3 kg samt en viktväst där du själv kan justera vikterna mellan 0-10 kg, båda kommer från Abilica.

– En viktväst lägger på extra vikt, vilket gör övningarna tyngre att genomföra. Du måste jobba hårdare, träningen blir mer utmanande och du kommer att förbränna mer energi och bli starkare. Om du pushar dig själv kommer du att se resultat därefter.

Att västen sitter som ett andra skinn på kroppen är väldigt viktigt. Det ska kännas som att den är en del av dig och sitta på plats under både hopp och spring. Ta gärna hjälp av en kompis som kan dra åt remmarna ordentligt, men du ska såklart kunna andas normalt i den.

– Om du har skador eller ska köra nya övningar som du inte testat tidigare bör du vara försiktig med viktvästen. Se till att du får in övningarna med enbart kroppsvikten innan du lägger på extra belastning.

Maren Erdviks tre favoritövningar att köra med viktväst:

  1. Burpees är brutalt, men samtidigt är det riktigt härligt att klara av att göra en övning som är tuff som den är, med extra vikt.
  2. Pushups är också en tung kroppsviktsövning som du både kan köra på knäna och tårna med viktväst.
  3. Squat är en bra basövning som du lätt kan göra extra tung med en viktväst.

SHOPPA HÄR: Träningsredskap från Abilica

LÄS MER: 5 övningar med miniband att köra på semestern

LÄS MER: Så håller du uppe träningsmotivationen