OUR BLACK WEEK IS LIVE! FIND DISCOUNTS UP TO 70% HERE!

SEE BLACK WEEK

Derfor får du hovedpine, når du træner

Får du også ondt i hovedet, når du træner? Så har du muligvis træningshovedpine. Bare rolig, det er ikke farligt og du kan gøre noget ved det.

Der er få ting der føles ligeså frustrerende som at få hovedpine, når du fx løber eller står i gymmet og er indstillet på at det er træningen, som skal gøre dig træt. Den dunkende hovedpine gør det næsten umuligt at fortsætte, og man tror nemt, at man gør noget forkert eller at der er noget galt. Cirka én procent af alle raske voksne får den her type af hovedpine - selvom man ikke rigtigt ved, hvor hyppigt det faktisk forekommer.

– Anledningen til at visse får træningshovedpine, mens andre ikke døjer med det, er endnu ikke helt opklaret. Men når vi udøver en fysisk aktivitet, så øges antallet af hjerteslag, hvilket kan skabe en trykforskel i hovedet (hjernen, red.). Det er højst sandsynligt det, der giver dig den her dunkende følelse, siger Filip Allerkrans, kiropraktor på Naprapatlandslaget i Stockholm.

Gør det nogen forskel om jeg kører konditions- eller styrketræning?

– Når du løfter tunge vægte, så stræber du ofte efter at skabe mere kraft og stabilitet ved hjælp af maven og bugen. Styrketræning kan derfor godt give en anderledes og ujævn rytme i din vejrtrækning. Denne uregelmæssige vejrtrækning, som du får her, kan så være en udløsende faktor for hovedpinen. Konditionstræning skaber derimod en højere frekvens på hjerteslaget, hvilket giver en højere slagvolume og det kan så udløse hovedpinen.

Findes der forskellige former for træningshovedpine?

– Når en træningshovedpine er aktuel, så er den ofte udløst af den relativt samme type og lignende symptomer, men de kan nogen gange komme ved andre former for anstrengelse, udover træning. Du kan eksempelvis få det ved samleje. Men at få den her type af hovedpine ved mindre anstrengende aktiviteter, som fx gåture, vil jeg mene er mere sjældent, siger Filip Allerkrans og fortsætter:

– Den hovedpine som du får under eller efter et træningspas er ofte ufarlig. Men en hovedpine som kommer tidligt i passet og som fortsætter timer eller endda dage efter, kan være en anden form for hovedpine. Så kan det handle om migræne eller anden sygdomstilfælde. Om du har en unormal oplevelse eller om du ikke har oplevet den her type af hovedpine før, så kan det være en god ide at opsøge en læge. Spændingshovedpine er en anden type af hovedpine, hvis symptomer er som at have et bånd om hovedet, trykken mod panden og bagom øjnene.

Kan indtagelse af drikkevare påvirke?

– Mange har oplevet, at et lavt væskeindtag kan give en oplevelse med hovedpine. Teorien til hvorfor det opstår er, at der sker en forhindring i hjernehinderne, hvilket fører til hovedpine. Anbefalingen for ret væskeindtag er 1,5-2 liter/dag, hvilket også afhænger af hvilket miljø du er i aktiv i, om det er varmt eller koldt samt hvor længe du træner. Sveder du meget, så er det en fordel at fylde nok med væske på, men ikke nødvendigvis samtidig med aktiviteten. Træning i varmere klima gør, at du taber mere væske, når du sveder. Om du mister meget væske ved at svede, anbefaler jeg væskeerstatning.

Tips till dig som får træningshovedpine:

  • Prøv at ændre programmet for din træning, start blødere ud for så senerehen at optrappe intensiteten eller belastningen.

  • Øvelser som kan hjælpe med at forebygge/mindske symptomerne, som fx cykling til opvarmning, med successiv øgning af tempo eller belastning.

  • Afbryd træningspasset hvis hovedpinen dukker op, fortsæt ikke før den er forsvundet igen.

  • Tænk på at skabe en balance mellem kost, træning og søvn. Iblandt kan stress og spændt muskulatur være en anledning til spændingsrelateret hovedpine.

SHOP HER: Find dine løbesko her

LÆS MERE: 5 strækøvelser for at undgå kontornakke