Er dyrere mat bedre?

Salget av økologisk mat bare øker, men er en høyere prislapp en garanti for bedre mat? Ernæringsfysiologen forteller når det er lurt å bruke litt mer penger på det du stapper i deg.

Du står i matbutikken og velger mellom en agurk som koster ti kroner og den som koster dobbelt så mye. Spiller det virkelig noen rolle om du knasker i deg den økologiske varianten med en dyrere prislapp eller den aller billigste?

– Når det kommer til økologisk og konvensjonelt så er øko- og regelmerket mat å foretrekke av mange grunner, ikke bare for helsen men også for dyrene og naturen. Men har man ikke alltid råd til å kjøpe ferske økologiske grønnsaker og frukt så finnes det faktisk fryste varianter som pleier å være litt billigere. De er minst like bra og til og med bedre noen ganger, sier ernæringsfysiologen Maria Michael.

Mange velger dyrere råvarer ettersom de opplever at smaken faktisk er bedre, men like mange velger økologisk i troen om at det også er et bedre alternativ for helsen enn den billigste varianten av samme råvare. Det er ikke så rart om du vil få en helsemessig fordel for de ekstra pengene du bruker på å kjøpe mat av høy kvalitet som koster mer. At økologisk har blitt avvist på grunn av visse skeptikere de siste årene kan derfor føles forvirrende og irriterende.

– Det finnes veldig mye informasjon ute på nettet som snakker dårlig om økologisk og regelmerket mat. "Det er ikke slik vi tror det er" også videre. Men det er fortsatt generelt bedre for mennesker, dyr, naturen og produsentene.

Når det er sagt så synes Maria Michael virkelig ikke at du skal droppe å kjøpe visse grønnsaker fordi den økologiske varianten er for dyr.

– Nei, generelt sett får du fortsatt i deg mer nyttige stoffer enn usunne stoffer ved å spise frukt og grønt. Man skal ikke være redd for at det finnes plantevernmidler i konvensjonelt dyrkede grønnsaker, helsefordelene er fler enn ulempene i det store og det hele. Du skal ikke droppe å kjøpe grønnsakene bare fordi du er redd for plantevernmidler, sier Maria Michael og fortsetter:

– Vask grønnsaker og frukt så godt som mulig! Forskjellen i næringsinnhold er ikke så veldig stor mellom økologisk og konvensjonelt, men det er noen forskjeller. Det finnes fortsatt nivåer av plantevernmidler i økologisk dyrkede avlinger ettersom det er vanskelig å unngå spredning i miljøet.

Maria_michaelKostholdsrådgiveren Maria Michael står bak hjemmesiden Nutrilogi.se som blant annet tilbyr forelesninger og helserådgivning. Hun har også laget et eget peanøttsmør med ekstra mye proteiner!

Dersom du vil få bedre oversikt over hvilke varer det er mer verdt å kjøpe i form av økologisk, så finnes det to lister fra den amerikanske miljøorganisasjonen EWG (Environmental Working Group) som lister opp frukt og grønnsaker som er mest og minst sprøytet.

På listen blant de råvarene som minst sannsynlig inneholder kjemikalier og sprøytemiddel så finner du mais, løk, blomkål og grapefrukt. Listen kalles for Clean fifteen.

Dirty dozen er en liste med de 12 råvarene som er mest sprøytet. Disse kan det altså være verdt å velge økologiske varianter av. Jordbær, spinat og nektariner er noen av de matvarene som topper listen.

– Den listen kan absolutt være bra å kjenne til, men får du innimellom i deg noe fra den listen så er det ikke farlig. Helheten er det som er viktig. Du får fortsatt i deg mye sunne stoffer i et ikke-økologisk eple. Men jeg forstår redselen man kan føle. Folk skriver artikler og viser skrekkscenarier i filmer om for eksempel spesifikke matvarer, sier Maria Michael og fortsetter:

– Jeg har jobbet med mat såpass lenge nå og har innsett at det er helheten som er viktig, ikke detaljene.

LES MER: Slik spiser du godt, sunt - og billig!

LES MER: 7 sannheter og myter om mat & helse