Fälttävlan är ett hästjobb för Pontus Hugosson Image

Fälttävlan är ett hästjobb för Pontus Hugosson

Pontus Hugosson är inte bara en av deltagarna i Bonde söker fru, han är också en skicklig ryttare som tävlar i fälttävlan.

Årets sötaste bonde i Bonde söker fru, 25-åriga Pontus Hugosson från Kungsbacka, gör mer än att leta efter kärleken. Tävlar i fälttävlan, till exempel. Fälttävlan består inte bara av terrängridning, utan även disciplinerna hoppning och dressyr. Hans väg dit har inte varit speciellt lång, han är född in i en riktig hästsportfamilj, eftersom hans mamma också tävlat i fälttävlan, hans moster ridit i juniorlandslaget och hans pappa ridit i landslaget i många år.

Vad har du för mål med din fälttävlan just nu?

– Att komma tillbaka upp till svenska elittävlingar. Det har varit ett glapp i hästmaterial för min del nämligen. Det tar lång tid att få fram en fälttävlanshäst, eftersom den behöver ha så många starka sidor. Jag har unghästar men just nu är det lite oklart vad jag kommer ha nästa år. Helst vill man ha ett antal hästar att välja mellan, säger Pontus Hugosson.

Kan du inte köpa en färdig häst?

– Det är lite mer komplicerat en så. Att köpa en färdig fälttävlanshäst är extremt dyrt eftersom det tar så lång tid att träna upp dem. Sedan kan jag inte bara en ta en häst i hagen och köra på, utan man måste kvala upp en häst. Det är inte helt lätt att få det att klaffa, det händer att du lägger ned många år på en häst utan att den går hela vägen.

Är du rädd i sadeln någon gång?

– När jag väl är ute och tävlar är jag aldrig rädd, för är du det kan du inte agera på rätt sätt. Däremot har det ju hänt när jag är ute och provgår en bana i terrängen att jag undrar hur fan det ska gå till att ta sig över ett visst hinder, men det vänder man sedan när man är ute och rider.

Är du en adrenalinjunkie?

– Ja, det är klart att den tendensen finns. Både hos mig, mina bröder och min pappa. Vi är lite galna men jag är någonstans införstådd med att det är dumt att ta onödiga risker. Med det sagt gillar jag lite adrenalin, som att köra kraftfullare och roliga fordon, som motorcyklar till exempel.

Har du förståelse för folk som är rädda för hästar?

– Absolut, det har jag. Hästar är en hel vetenskap. Jag har respekt för djuren även om jag känner mer tillit till vissa individer, men har full förståelse för att man kan vara rädd. Det händer olyckor av olika typer som självklart kan vara skrämmande.

pontus hugosson
Det återstår att se om Pontus Hugosson hittar kärleken.

Hur mycket tränar du?

– Det är faktiskt en hel del, men det varierar mellan olika perioder. På vintern och våren blir det en hel del fys, men på sommaren tar jag det lugnare och kör mest underhållsträning. Just nu blir det allt ifrån löpträning till gym och balansträning. Jag har även spelat en del innebandy och hockey på skoj bara för att hålla igång. Dessutom har jag sprungit Toughest OCR två år i Malmö. Det loppet är i början av maj och har varit ett bra mål för mig att träna mot. Det är kul eftersom det loppet är på Ribersborg, där jag sedan är med hästarna och tävlar i augusti.

Har du någon tränare?

– Nej, ingen fystränare. Min egen träning kommer i andra hand, det är främst hästarna jag tränar.

Tränar du någonsin för ditt utseendes skull?

– Nej, utan i så fall mer för min mentala hälsa, jag gillar att känna mig fit.

Vilka märken gillar du på träningskläder?

– Till exempel Off season, Under armour och Skins. Mina löparskor kommer från Adidas, och de har jag klickat hem på Sportamore faktiskt.

Hur viktig är din utrustning för dig när du rider?

– Jag har faktiskt lagt ned lite tid framförallt på min egen utrustning när jag rider. Jag använder gärna utrustning som är tänkt för andra sporter, som träningskläder och goggles som är tänka för motocross. Nu börjar ridsportmärkena komma ikapp, men de har varit väldigt sega med funktionsmaterial tidigare.

Är det viktigt för dig hur du ser ut när du rider?

– Nej, visst spökar man ut sig lite mer när det är hoppning eller dressyr, då behövs kavaj och skjorta. Jag är inte så förtjust i det men jag är okej med det.

Hur ser dina matvanor ut?

– De är inget vidare. Verkligen inget att hurra för. Det har funnits bättre tider.

Ingen kvarg till frukost för din del?

– Nej, nej, nej, herregud. Men jag tror inte det är bra att noja för mycket över vad som är nyttigt utan äta det som passar en. Jag är inte stolt över mina matrutiner för jag borde äta mer och ha fasta tider, men det har varit för intensivt nu för mig. Jag kan inte svara på vad jag äter en vanlig dag, men det är ganska enformigt och nästan alltid samma sak. Men tacos är alltid populärt!

Vad äter du framför Bonde söker fru?

– Ingenting speciellt. Om det står en godisskål eller chips på bordet så äter jag självklart, men jag skulle aldrig ställa dit snacksen själv.

Hur känns det att se dig själv på tv?

– Det är två saker som är konstigt. För det första är jag inte van vid att hör min egen röst. För det andra är jag inte van vid att se mig själv från andra vinklar. Det är nytt för mig, men jag antar att det bara är att vänja sig?

bonde söker fru
Bonde söker fru går på onsdagar klockan 20.00 på TV4.