Vinterns grus är bortsopat och skejtsäsongen är här. Grips inte av panik om ditt barn tjatar om en bräda, men fundera gärna lite extra över säkerheten för att förebygga olyckor.
Har du sett något av alla populära “fail”-klipp på YouTube så vet du redan att gräsmattans studsmatta är en källa till många skador. Men det finns fler faror som dyker upp med varmare temperaturer. Många barn vill åka skateboard, longboard, kickbike och inlines när sommaren kommer – men det är inte heller ofarligt. Visst är det kul att rulla fram på ett smidigt sätt, men med mod och bra kullager kan du faktiskt komma upp i en hastighet på upp emot 60 km/h. Eftersom fallolyckor är vanliga, så kan det sluta illa.
Varje år söker 2 600 personer vård för att de skadat sig när de åkt skateboard.
Varje år söker drygt 2 600 personer vård på grund av att de skadar sig när de åker skateboard, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Därför är det viktigt med bra skyddsutrusning. Vid skateboardolyckor är skador på armar vanligast (54 procent), framför allt handleder, underarmar och händer. Runt 30 procent skadar benen, framför allt fotleder och fötter, medan 8 procent skadar huvudet. Drygt fem procent av de skadade läggs in på sjukhus för fortsatt vård.
– Jag rekommenderar att du klär ditt barn i armbågsskydd, knäskydd, handledsskydd och hjälm, säger Erik Letfors, som jobbar på Stockholm skatepark, på Fryshuset i Stockholm. Han har själv en tvåårig son, som tycker det är kul att skejta och kan stå på brädan själv.
När du väljer skydd till ditt barn rekommenderar Konsumentverket att du ska köpa skydd som är CE-märkta, då garanterar tillverkaren att skydden uppfyller ställda krav. Erik Letfors tycker även att du som förälder ska lägga några extra kronor på en bra bräda.
– Köp inte en Stadiumbräda i alla fall, det är bara crap. Köp en riktig bräda! Annars går det inte att svänga med brädan. Hjulen rullar inte kullagren är sämst. Det är bättre att köpa en riktig bräda på en gång.