Näin treenisurffaat netissä oikein
Treenausasiantuntijan vinkit siihen, miten löydät hyvät treenisivustot sekä oikeita ja hyviä vinkkejä ja neuvoja.
Jacob Gudiol on fysioterapeutti ja hän opiskelee Lundin yliopistossa Sport Science -linjalla maisteriksi. Treenausasiantuntijana hän on kiireinen eri medioissa ja hän on myös kirjoittanut kirjan treenauksesta yhdessä Nicklas Neumanin kanssa. Kysyimme häneltä vinkkejä treenauksesta.
Miten treenauksesta löytyy parhaiten tietoa netistä?
– Ensimmäisenä on tärkeää miettiä sitä, että jos et ole korkealla suoritustasolla, niin harvoin neuvot sabotoivat koko hommaa, vaikka artikkeleiden neuvoissa ei olisikaan paljoa tutkimusperää, riskinä on vain se, että asetat ehkä itsellesi suuren vammariskin, saat vähän huonommat tulokset kuin mitä olisit voinut saada ja ehkä joustamattoman ajatuksen siitä, mitä "oikea" treenaus on. Nyt kun olen sanonut tämän, voimme siirtyä itse kysymykseen. Mielestäni on aina hyvä ostaa tietokirja aiheesta ennen aloittamista. Nämä kirjat voivat olla todella tylsiä ja työläitä, mutta jos et tiedä treenauksen perustiedoista mitään ja luet kaiken netistä niin saatat joutua mainostajien uhriksi sen sijaan, että opit mielenkiintoisia ja jännittäviä tapoja käyttää tietoisuutta käytännöllisillä kokemuksilla.
Mitä on tärkeää pitää mielessä?
– Mielestäni on aina todellä tärkeää kaivaa syvemmälle ja kyseenalaistaa sitä, mitä artikkeleissa ja videopätkissä väitetään. Älä vain tyydy siihen jos joku sanoo "tämä on paras kohta" vaan vaadi enemmän. Kaikkein mieluiten artikkeleissä pitäisi olla viittauksia hyvin valvottuihin tutkimuksiin samalta alalta, mutta se ei ole mikään vaatimus. Mieti kuitenkin sitä, että artikkelit pohjautuvat luultavasti perustietoon, mutta mitä sen lisäksi siellä lukee on kaikkien itse päätettävissä mitä mieltä neuvoista on.
Onko olemassa sellaisia alueita, jossa pitäisi olla erityisen huolellinen ja tarkastaa pitääkö tieto paikkaansa?
– Sosiaaliset mediat ovat täynnä hölynpölyä treenauksesta, ruokavaliosta ja terveydestä. Esimerkiksi Facebookin kautta voi maksaa tietylle kohderyhmälle suunnatuista mainoksista ja monet, jotka levittävät väärää tietoa, käyttävät tätä hyväksi. Tällaiset artikkelit pyrkivät usein pelottelemaan ihmisiä, tyypillisessä tapauksessa teksti alkaa jollain varoituksella jotta lukijan mielenkiinto heräisi. Sitten väitetään todella monien tekevän väärin, usein kirjoitetaan myös että nämä ihmiset eivät tiedä tekevänsä väärin ja sen sijaan he vahingoittavat terveyttänsä tai treenituloksiansa. Sen jälkeen artikkeleissa on keksitty ratkaisu näihin keksittyihin ongelmiin.
Trendit tulevat ja menevät ja ne leviävät netissä nopeasti. Esimerkiksi trendi paljasjalkakengillä juoksemisesta levisi muutamia vuosia sitten.
– Monet hyppäsivät siihen trendijunaan ilman mitään faktoja. Trendissä oli paljon positiivista ja sen vuoksi ihmiset kyseenalaistavat kenkäalaa enemmän, mutta samalla monet vetivät vääriä johtopäätöksiä artikkeleista, joissa ei ollut tieteellistä näyttöä. Voisin arvata, että osa näistä satutti itsensä aivan turhaan, sanoo Jacob Gudiol.
Hän kertoo esimerkin toisesta keskustelusta, jossa monet ovat osallisina, mutta jossa tiede antaa neutraalimman vastauksen ja Internet puolestaan "tee näin, ei noin".
– Nykyisin "toimintahäiriöistä" puhuminen ja virheiden korjaaminen on todella suosittua. Monet tuntuvat luulevan, että ihmisten pitäisi olla täysin symmetrisiä oikealta ja vasemmalta puolelta, kaikilla pitäisi olla samanlainen ryhti, kaikkien liikkua ja treenata samalla tavalla sekä että olisi olemassa joku täydellinen liikkumistapa. Mikään näistä ei pidä paikkaansa. Ihmiset on luotu hieman vinoiksi ja epätasapainoon ja ratkaisemme samoja ongelmia eri tavoilla riippuen aikaisemmista kokemuksistamme ja kehon muodoistamme.
"Osta tietokirja" on Jacob Gudiolsin neuvo sellaisille, jotka haluavat treenata tosissaan. Silloin opit tarpeelliset perustiedot ja voit olla kriittinen Internetissä löytyviin artikkeleihin.
Internetissä on olemassa vaikka minkälaisia eri dieettejä. Silloin kannattaa harkita todella tarkaaan mihin uskoo ja mitä noudattaa, sanoo Jacob Gudiol.
– Joidenkin mielestä kannattaa syödä paljon lihaa ja eläinkunnan tuotteita, toisten mielestä niitä pitäisi taas välttää. Jotkut väittävät että tulet kipeäksi hiilihydraateista ja toisten mukaan rasvoja pitäisi välttää. Molemmat puolet sivuuttavat tietoisesti todisteet siitä, että on olemassa kulttuureita, joissa ihmiset voivat todella hyvin vaikka ruokavalio eroaakin heidän omastaan täysin.
Mitä mieltä olet yleisesti ruotsalaisten treenisivustojen keskustelusta ja sävystä?
– Ne kuvastavat Internetin maailmaa ylipäätään. Tekstien perusteella on helppo käsittää väärin ja se johtaa vähän vihamielisiin keskusteluihin. Monilla on myös vaikeaa erottaa asia ihmisestä. Sanomme kaikkia tyhmiä enemmän tai vähemmän harkittuja juttuja ja jos joku tarrautuu sanomaamme niin otamme sen henkilökohtaisesti tai henkilökohtaisena loukkauksena.