Nykhor Paul gick från flykting till supermodell Image

Nykhor Paul gick från flykting till supermodell

Casalls höstkampanj frontas av supermodellen Nykhor Paul. Hon är uppvuxen i ett krigshärjat Sydsudan och flyktingläger i Etiopien, men fick genom FN ett nytt liv i USA. Nu brinner hon för att hjälpa andra som inte fick samma chans.

Hösten 2015 vill Casall hylla uttrycksfulla, starka och personliga uttryck. De manifesterar det genom kampanjen Own your expression, som frontas av sydsudanesiska supermodellen Nykhor Paul. Hennes liv har präglats av att hitta en egen väg och genom sin egen styrka ta sig dit hon är i dag. Hon föddes i ett konfliktfyllt Sydsudan och flyttade fram tillbaka från Sydsudan till flyktingläger i Etiopien under hela sin uppväxt.

– Jag föddes under kriget. Mitt namn betyder bokstavligt talat flicka i krig. Som barn i Sydsudan hör det till livet, du känner bara till krig och instabiliteten som kommer med det, säger hon i en intervju med Casall.

Enligt FN har 1,5 miljoner människor i Sydsudan varit tvungna att fly sina hem, för att bo i tillfälliga tältläger där matbristen är akut. Många småbarn är svårt undernärda och får bestående skador. Även Nykhor Pauls familj hade ont om mat.

– Vi svalt. Vi hade nästan ingenting att äta. Jag kommer ihåg att vi ibland hade dadlar, som min mamma la i blöt, och det var det enda vi åt på hela veckan. Sedan kunde det gå två dagar utan mat och då fick vi dricka dadelvätskan.

Efter flera års oroligheter och en förvärrad situation i flyktinglägren hamnade Nykhor Paul med hjälp av FN i USA 1998, separerad från sin övriga familj. Men hon har inte glömt dem som inte fick samma chans i livet. En stor del av sin tid ägnar hon nu åt att försöka stärka minoriteter och minska våldet mellan etniska grupper i Afrika genom sitt välgörenhetsprogram We are Nilotic. Hon vill sätta krisen i Sydsudan på agendan, skapa fred och enighet mellan de 64 olika stammarna i Sydsudan, och verkar för att flyktingarna som kom till Västvärlden ska vara rösten för de som är kvar i Sydsudan.

Väldigt många människor har också mist livet på grund av stridigheterna i Sydsudan, över 300 000 stycken sedan 2003, enligt FN. Nu hoppas Nykhor Paul att sydsudaneser också får utbildning, sjukvård och arbete. Hon jobbar nu som supermodell med utgångspunkt från New York och Kapstaden och utnyttjar sitt kändisskap till att göra skillnad.

– Vem trodde att tjejen utan skor som sprang runt och lekte vid Nilen med bin runt huvudet skulle bli en supermodell som får göra alla de här coola sakerna? Livet är fantastiskt!

casall
Casall hyllar det individuella uttrycket och låter sju tights få symbolisera kraften i en personlig stil.

nykhor
HÄR kan du följa Nykhor Paul på Instagram.