Så håller du dina tygskor fräscha Image

Så håller du dina tygskor fräscha

Tygskor är sommarens bästa skoval, men de kan se allt annat än fräscha ut efter några veckor på grus och gräs. Så här sköter du om dina textilfavoriter.

Vi vet, det är enkelt och bekvämt att kasta in dina Superga eller Converse i tvättmaskinen när de börjar se solkiga ut. Tyvärr förkortar den hårda och varma tvättningen livslängden på dina tygdojor avsevärt då limmet i sulan kan börja släppa. Sebastian Holmström från Superga Sverige vet hur du slipper förstöra dina sommarfavoriter – och hur du ska gå tillväga om du trots allt måste köra dem i maskinen.

1. Impregnera kontinuerligt

Det bästa knepet för att dina skor inte ens ska bli smutsiga från början är att impregnera dem. Det gör helt enkelt att fläckar har svårare att sätta sig. Men kom ihåg att spraya skorna igen om du har tvättat dem.

– Rengör du skorna tar du ofta bort lagret som impregneringen lagt. Det är samma princip som för en behandlad GoreTex-jacka. Om du tvättar den så försvinner behandlingen just för att den har en vattenavvisande effekt, förklarar Sebastian Holmström.

2. Badda fläcken med galltvål eller diskmedel

Om du gnuggar på fläcken finns det en risk att du trycker in den i materialet och lämnar ett märke. Genom att blötlägga det smutsiga området luckrar du i stället upp fläcken.

– Beroende på fläck rekommenderar vi diskmedel eller galltvål. Galltvål är väldigt bra på canvas. Men viktigast är att badda fläckarna med ljummet vatten och antingen galltvål eller diskmedel för att lösa upp fläcken och inte trycka in den i canvasen.

Vad tycker du om bakpulver och vinäger som rengöringsmedel?

– Det finns ju många sådana husmorstips som säkert fungerar. Du får testa dig fram och se vad som passar. Vissa tipsar till exempel om att bleka sulan med lime och det kanske du kan göra, men vi använder en sneakerspenna som gör sulan vitare.

3. Ha ett textiltänk

Textilen på dina skor är egentligen inte annorlunda än den dina kläder är gjorda av, så försök behandla skon på ett liknande sätt.

– Får jag en fläck på en vit bomullsskjorta så använder jag alltid galltvål innan jag tvättar den i maskin. Du får ha lite samma tänk när det kommer till dina tygskor. En t-shirt med gummitryck skulle du ju inte slänga in i tvättmaskinen hela tiden.

Vad säger du om jag skulle tvätta mina tygskor i tvättmaskinen?

– Du kan tvätta dina Superga-skor en eller två gånger i tvättmaskin för det är ett bra lim, men till slut kan limmet släppa. Du får ha i beaktning att det är ett par skor och det är ett lim. Kör i en tvättpåse på ett fint tvättprogram utan centrifugering, den gör att skorna bara dunsar runt därinne. Och inget sköljmedel.

4. Sköt om sulan

Sulan förtjänar också lite TLC (tender loving care). Sebastian Holmströms hemliga knep är att använda sig av kokosolja.

– Ta hand om sulan, framför allt efter en maskintvätt då den kan bli lite stel och tråkig. Ett tips är att smörja in sulan med kokosolja. Det är ett naturligt sätt att mjuka upp gummisulan.

Ska jag smörja in sulan efter varje användning?

– Nej, det är inte som en nattkräm som du ska stryka på, men efter en maskintvätt.

Kan jag superlimma sulan om den släpper?

– Det kan du absolut göra. Det är bara att använda superlim eller textillim som fungerar med gummi eller canvas.

5. Tvätta dina skosnören

Skosnörena täcker en stor del av skon, så det kan göra stor skillnad att ta hand om dem eller köpa nya.

– Du kan tvätta dem i maskin i en tvättpåse, alternativt lägga dem i en balja med vatten och lite såpa eller Vanish.

LÄS MER: Sommarens snyggaste tygskor

LÄS MER: Därför älskar vi Converse