Stort test: Vinterns bästa goggles Image

Stort test: Vinterns bästa goggles

Ett par bra skidglasögon är enormt viktigt när du åker utför, men att hitta rätt modell, färg och märke kan vara knepigt. Vi hjälper dig att hitta rätt skidglasögon för just dig!

Goggles skyddar ögonen från sol, vind och snö och gör att du ser ordentligt när du åker utför. När du ska köpa nya skidglasögon är det viktigt att du först kontrollerar så att de har UV-skydd och en anti fog-behandling som ser till att de inte immar igen. Sedan måste du testa dem.

– Det viktigaste när du köper goggles är passformen, det är verkligen A och O. Skidglasögonen ska sitta tight på huvudet och runt hjälmen. Du vill inte ha någon glipa mellan ansiktet, hjälmen och dina skidglasögon, säger Hannes Kling på Oakley.

En annan sak att fundera över är vilken lins du behöver. De allra flesta goggles kommer med en allround-lins, som fungerar för de allra flesta väder. Dyrare modeller kan man ofta byta lins på. Du kan exempelvis sätta på en ljusare och mer kontrasthöjande lins för mörkare dagar och en mörkare, solskyddande lins för soligare förhållanden.

– Utvärdera linsens huvudsakliga syfte, är linsen tänkt att användas under dåliga eller bra väderförhållanden? Åker du mycket och vid många olika väderförhållanden rekommenderar jag att komplettera med fler linser, säger Hannes Kling.

Tänk på att vara försiktig med dina goggles. Peta inte på insidan av skidglasögonen så att anti fog-behandlingen blir förstörd och putsa alltid med putsduk eller påse som medföljer skidglasögonen.

– Ett vanligt misstag är att gnugga med jackan på insidan av skidglasögonen, men då riskerar du att skada imskyddsbehandlingen och linsen blir obrukbar. Var försiktig med dem och förvara dem i medföljande påse.

Generellt kan man säga att det är materialval och prestanda som utgör prisskillnaden mellan billigare och dyrare goggles. En dyrare modell har oftast en mer följsam ram, som anpassar sig bättre i kyla. Dessutom är linserna bättre, du får en bättre sikt och större synfält, så att ögonen inte behöver jobba lika mycket under tiden du åker skidor eller snowboard.

En stiltrend just nu är att retro-åka med vanliga solglasögon, men de stänger inte ute ljuset på sidorna, de immar igen och kan ge huvudvärk när solen studsar mot snön. Vanliga solbrillor kan vara bra om du ska tura uppför fjället, men byt då till goggles på vägen ned.

– De trendigaste skidglasögonen i vinter är ramlösa modeller. Linser med spegelbehandling som fungerar väldigt allround kommer också att vara hett i vinter! säger Hannes Kling.

5 smarta tips!

  1. Undvik de allra bredaste modellerna på skidglasögon om du åker med hjälm.
  2. Tycker du att goggles brukar sitta obekvämt ska du välja en modell med många lager skumgummi (foam) på insidan, vilket ger en mjuk och skön passform.
  3. Ljus lins (gärna orange, gul eller rosa) med högt ljusgenomsläpp passar bra för vintermånader i Skandinavien. Mörkare lins är bra under våren i Skandinavien eller när solen gassar i Alperna. Om du åker mycket kvällsskidåkning med belysning så rekommenderas en genomskinlig lins för bästa prestanda.
  4. Om dina goggles immar igen så testa att vifta med dem i luften eller att lägga dem i en torr, varm ficka. Gnugga absolut inte bort imman med jackan eller en vante.
  5. Har du glasögon ska du leta efter benämningen OTG på förpackningen, vilket står för “over the glasses”, och betyder att du kan ha dina glasögon under dina goggles.

Lyxlirarens självklara val

oakley

Test av: Oakley, Flight Deck XM

Rekommenderat pris: 2 395 kronor

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Oakley Flight Deck XM sitter extremt skönt på alla typer av ansikten. Just den här modellen är till för små till medelstora ansikten, men den passar alla kvinnor i testpanelen oavsett ansiktsbredd.

Ventilation:

Varken snö eller fukt kommer in, vilket gör att de inte immar igen i backen. Fungerar bra till både hjälm och mössa.

Lins:

Enormt stort synfält som inte begränsar synen. Linsen är väldigt kontrasthöjande, vilket gör att du ser ojämnheter och spår i snön på ett utmärkt sätt, vilket är förträffligt ur säkerhetssynpunkt.

Design:

Den ramlösa designen är riktigt snygg och Flight Deck XM finns i en rad olika färger, så att du enkelt kan hitta ett utförande som passar dig. Med det sagt är det här ett par goggles du köper för den avancerade teknologin, inte för det snygga utseendet.

Plånboken säger:

Smakar det så kostar det. De här skidglasögonen är värda sina pengar om du är en avancerad skidåkare som verkligen behöver ett par Rolls-Royce-goggles. Åker du däremot bara i pistade backar en vecka per år så klarar du dig fint med en enklare modell.

Kommentar:

Oakley är verkligen ”the shit” när det kommer till goggles. De är bekväma, avancerade och dessutom snygga. De sluter tätt och anpassar sig efter hjälmen och töjs inte ut med tiden. Du får en bra lins som är väldigt allround, men vill du köpa en ny lins för till exempel kvällsåkning kostar det nästan lika mycket som ett par goggles. Vill du ha det allra bästa är det här rätt modell för dig, men frågan är om du har behov av det – och råd?

Spejsad goggle för snowboardåkaren

appertiff

Test av: Appertiff, Bruce Goggle

Rekommenderat pris: 899 kronor

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Väldigt stora i storleken, vilket ger en cool look men samtidigt ställer till problem för dig med litet ansikte. Ganska tunn vaddering som tyvärr gör att de inte är supersköna i längden.

Ventilation:

Ramen är mjuk och följsam, men linsen är hård och stor och det kan glipa lite på sidan. Om de inte klämmer åt ordentligt kan fukt tränga in i svåra förhållanden, så prova ordentligt.

Lins:

Med de här får du ett brett och högt synfält och dessutom medföljer en extralins, vilket är ett stort plus. Välj mellan en allround-lins för dagsljus och en för kvällsåkning och mörka, gråa dagar. Lyfter fram konturer i snön på ett bra sätt.

Design:

Det är omöjligt att inte falla för utseendet på de här skidglasögonen. Bandet är galax-inspirerat och själva glasögonen är stora och trendiga. Du kommer vilja bära dem uppe på huvudet under afterskin!

Plånboken säger:

Funktionen är inte den allra bästa, men du får mycket för pengarna eftersom en extralins medföljer och det är tvålagers kvalitetslinser i splitterfritt material med anti fog-behandling.

Kommentar:

Om du inte är petnoga med funktionen, utan främst vill ha något som känns coolt och snyggt, är det här något för dig. Designen ger en känsla av att åka med visir, vilket känns modernt och kul! Den spejsiga looken gör att de passar en avslappnad snowboardåkare bättre än en materialbesatt skidåkare. Det är enkelt att byta lins och straps. Hård och smidig travel bag som skyddar glasögonen medföljer.

En riktig favorit!

Bliz

Test av: Bliz, Flow

Rekommenderat pris: 999 kronor

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Sitter som en dröm! Flow känns flexibel och bekväm och passformen är perfekt. Mjukt trelagersskum gör att de sitter skönt på ansiktet.

Ventilation:

De trycker till ordentligt och sitter tätt över hela ansiktet, så att ingen fukt och kyla tränger in, samtidigt som de andas på ett mycket bra sätt genom ventilationspanelerna. Toppen!

Lins:

Så brett synfält att du kan se hela världen, i princip. Linsen är en så kallad dubbellins som håller hög optisk kvalitet och är behandlad med bästa anti fog-behandlingen som finns på marknaden. Dessutom medföljer en extralins för kvällar och mörka dagar som släpper in mycket ljus.

Design:

Hög modegrad och snyggt med hellins-modell. Däremot lite tråkigt band, det kunde varit lite roligare eller snyggare. Nu känns det väl basic.

Plånboken säger:

Du får enormt mycket för pengarna! Funktionen är på topp i dessa skidglasögon – utan att du behöver göra avkall på designen. Dessutom paketerade på ett schysst sätt.

Kommentar:

Perfekt för dig som ofta är i skidbacken och kräver bra utrustning. Dessa goggles är så bra att de används av svenska alpinlandslaget och skicrosslandslaget, och vi förstår varför. Du får mycket bra sikt och kan ha dem i alla väderförhållanden. Att byta linser är enkelt och de är dessutom hållbara. Med linsen för mörkeråkning får du verkligen bra kontrast. Ett riktigt bra köp!

Rockiga goggles till bra pris!

Anon

Test av: Anon, Insight

Rekommenderat pris: 699 kronor

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Tvålagersskum och fleece närmast ansiktet gör att de sitter skönt. Eftersom bandet är försett med silikon passar de främst dig som åker med hjälm, då det kan bli lite tjorvigt mot mössa. Se till så att de passar med just din hjälm, det får inte bli någon glipa mellan hjälm och goggle.

Ventilation:

Jättebra ventilation! Men går du ut och in från värmestugan kan det bildas is på glasögonens ovansida, se då till att skrapa bort det så riskerar du inte att dina goggles immar igen eftersom ventilationen täppts till.

Lins:

En bra lins som självklart har 100 procent UV-skydd och en anti fog-behandling på insidan. Går att använda i alla väder utom snöstorm och väldigt mörka kvällar.

Design:

Härligt med ett par goggles som inte är unisex utan specifikt framtagna för damer. Det märks också på designen som det är lite klös i! Finns också i mer cleant utförande med svart ram.

Plånboken säger:

Du behöver inte lägga en förmögenhet på dina goggles. Anon visar att det går att göra riktigt bra skidglasögon till ett riktigt bra pris. De här duger fint för de allra flesta.

Kommentar:

Det är främst de som håller på med snösport som känner till Anon, som är ett hardcore-märke med väldigt mycket snowboard-känsla. Insight är en perfekt modell för dig som är en van snowboardåkare och vill ha ett par goggles med attityd, utan att lägga ned för mycket pengar. Vi gillar den coola designen och att de också har bra funktion. Du ser bra genom de här skidglasögonen, men vi saknar det lilla extra.

En diskret klassiker

Salomon

Test av: Salomon, Sense

Rekommenderat pris: 799 kronor

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Sense finns för både herr och dam, och dammodellen som vi har testat är speciellt utvecklad för kvinnor och därför smalare i modellen. Plus för att den har allergivänligt skum, perfekt för dig med känslig hy.

Ventilation:

Sense har ett bra ventilationssystem och de immar inte igen i första taget. De sluter tätt kring de flesta hjälmar. Håller du på att ta på och av dem mycket kan de bli lite immiga.

Lins:

En lins som ger klar sikt och bra skärpa, du ser detaljer i snön. Behandlad med ett anti-bländningssystem som gör att du inte blir bländad av snön eller solen, vilket är skönt för ögonen. Plus för att linsen passar i alla väder och ger ett brett synfält.

Design:

En diskret design som passar till allt, men den saknar wow-faktor. Lite roligare utseende hade inte skadat.

Plånboken säger:

Den är inte prissatt i överkant, men du kan få häftigare modeller till samma pris. Lägger du på bara några få hundralappar kan du dessutom få en riktig toppmodell.

Kommentar:

Salomon är ett känt alpinmärke som håller en hög lägstanivå och Sense är en klassiker när det gäller skidglasögon, som dock uppdateras och förbättras varje år. Det här är ett par goggles som gör jobbet, men de känns lite tråkiga. Det finns en rad piggare varumärken som gör mycket snyggare skidglasögon. Är man elak kan man säga att de här ser ut som ett par du köpt billigt i backen när du glömt dina goggles hemma. Vi önskar lite bättre finish, men funktionen är det inget större fel på. Ett bra val främst för dig som har en Salomon-hjälm och vill vara säker på att ha ett par goggles som sitter som gjutet just för den.

En budgetfavorit!

scott

Test av: Scott, Faze II

Rekommenderat pris: 699 kronor.

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Tvålagersskum gör att de sitter skönt mot ansiktet. De får dock inte full pott, för de är lite stumma i vadderingen.

Ventilation:

Modellen passar dig med medelstort till brett ansikte. En av testarna upplevde ett litet glapp vid näsan, men i övrigt var alla testare mycket nöjda. Vill du vara säker på att passformen är perfekt är det en bra idé att köpa samma märke på skidglasögonen som på hjälmen. Har du en Scott-hjälm hemma är det med andra ord ett perfekt goggles-val!

Lins:

Optisk korrekt dubbellins gör att du ser klart och tydligt genom skidglasögonen. Linsen är väldigt allround och passar alltifrån snö, dimma och mulet till molnigt och soligt väder. Riktigt bra!

Design:

Supersnygga glasögon, som även finns i en rad andra färgställningar. Den breda modellen är trendig och snygg. Stilrena och moderna med glassigt spegelglas.

Plånboken säger:

Här får du mycket goggles för pengarna. De ger ett brett synfält och tydliga kontraster och ser dessutom dyra och avancerade ut. Bra valuta för pengarna!

Kommentar:

Det här är en unisexmodell och det finns risk för att din partner kommer vilja sno dina skidglasögon. Faze II är nämligen en riktig favorit. Scott har tagit bort mycket ram runt skidglasögonen, så att de inte stör synfältet. Linsen är bra för mycket, men å andra sidan inte optimal för något väder, även om kontrasterna lyfts fram väl. Passar bra till dig som är sportlovsåkare och som vill ha något bra för en ganska billig peng.

Toppen för hardcore-åkaren

giro

Test av: Giro, Semi

Rekommenderat pris: 999 kronor

Testpanelen säger:

Bekvämlighet:

Det är tre lager skum samt microfleece på insidan, så komforten är på topp i de här skidglasögonen. Trots att du är ute flera timmar i sträck känner du aldrig att du måste ta av dem för att vila ansiktet eller ögonen. Super!

Ventilation:

Ett par goggles som har bra ventilation och som inte immar igen eftersom det är dubbla linser som är anti fog-behandlade. Det som drar ned betyget är att passformen är smal, så de passar främst dig med smalt till medelbrett ansikte. Har du för stort ansikte sitter de inte perfekt, vilket påverkar ventilationen.

Lins:

Du ser verkligen kristallklart! En stor fördel med de här skidglasögonen är att du får med en extralins, som är perfekt för mörkt väder, alltså den linsen du väljer när det är kväll eller grått väder ute. Är det däremot soligt så kan du ha linsen som sitter på.

Design:

Det är inget direkt ”fel” på designen och glasögonen finns i flera olika färger, men alla varianter känns designade av män för män. Du som gillar en feminin look i backen kommer inte att tycka om den här.

Plånboken säger:

Plus för den extraordinära komforten och det faktum att du får två linser, som du enkelt kan byta. Däremot är det förstås mycket att lägga 999 kronor på ett par skidglasögon om du bara åker en vecka per år, då kan du välja en billigare variant.

Kommentar:

Giro är ett hardcoremärke som bara snösport- och cykelintresserade känner till. De här skidglasögonen passar främst snowboardåkare som är insatta och vill ha något häftigt, eller den som har en Giro-hjälm. Ett bra val för dig som inte vill ha en megastor ram, utan något mer lätthanterligt men ändå med fritt synfält. Ger åk utan risk för imma och sitter tight och skönt mot ansiktet. Extra plus för de dubbla linserna!

LÄS MER: Stort test av underställ för dam