Test av pulsklockan Garmin Forerunner 735XT Image

Test av pulsklockan Garmin Forerunner 735XT

Pulsklockan Garmin Forerunner 735XT är en multisportklocka för dig som gillar att springa, cykla och simma. Är den något för dig? Vi hjälper dig att bli ”ursmart”.

Är det på tiden för dig att också börja klocka din träning? Många tycker om att träna med pulsklocka och anledningarna är flera. De främsta fördelarna är förstås att det både är roligt och nyttigt! Du ökar kunskapen om din egen träning, kommer att förstå din kropp bättre och tack vare att du kan pulsträna eller ägna dig åt avancerad intervallträning med klockans hjälp får du också en bra utgångspunkt inför dina kommande pass. Pulsträning går ut på att du tar reda på maxpuls och kan därefter träna i olika intensitetsnivåer. Pulsklockan fångar upp signalerna från hjärtat och visar hur snabbt hjärtat slår. I kombination med en mängd funktioner kan den upplevas som en träningspartner, som både motiverar dig och gör träningen effektivare.

I somras släppte Garmin sin nya klockmodell Forerunner 735 XT, som ersätter den två år gamla modellen Forerunner 920XT. Beskrivningen av klockan är lite snårig, att förstå de tekniska begreppen och namnen på de olika programmen säger inte så mycket. Därför har vi testat den, så att du ska få en bättre förståelse för om det här är rätt pulsklocka för dig.

garmin 735 XT

Test av: Pulsklockan Garmin Forerunner 735XT

Ordinarie pris:
4 795 kronor.

5 snabba fakta:

Mått: 45 x 45 x 11,7 millimeter.
Vikt: 44 gram.
Vattentät: 5 ATM (vilket betyder att den är anpassad för 50 meter och inte duger till dykning, som kräver minst 10 ATM).
Skärmupplösning: 215 x 180 bildpunkter.
Inbyggda aktivitetsprofiler för: Löpning (inomhus/utomhus), cykling (inomhus/utomhus), simning (bassäng/öppet vatten), längdskidåkning, paddlingssporter, terränglöpning, vandring och styrketräning.

Resultat av testet:

Första frågan du ska ställa dig när du väljer klocka är vilken typ av träning du ska ha den till. Är du främst ute efter att kunna mäta din puls, tempo, tid och distans? Då räcker en ganska enkel pulsklocka anpassad för löpning. Vill du också kunna cykla och simma med din klocka kommer du behöva en mer avancerad multisportklocka. Då går du upp en prisklass men breddar också användningområdena betydligt. Den beräknar VO2-max, mjölksyratröskel, förutsäger tävlingstider och ger råd om återhämtning. Det är på den nivån
Garmin Forerunner 735XT är.

Den här klockan passar dig som är en riktig träningsentusiast och kanske siktar mot ett triathlon. Forerunner 735 XT är utrustad med GPS och kan ge dig djupgående information om din träning men även om din vardag, eftersom den också är en aktivitetsmätare som räknar dina steg, kalorier och håller koll på din sömn.

– En pulsklocka med extra allt! Jag skulle absolut rekommendera den, men fundera innan om du behöver alla funktioner som den här klockan erbjuder, annars kanske du kan köpa en billigare modell, säger en av våra fem testpersoner.

– Totalt sett är det en väldigt användarvänlig pulsklocka som stimulerar till träning och motiverar dig när du är ute och springer. Du som inte haft en träningsklocka tidigare kanske inte behöver köpa en sådan här dyr direkt, men om du håller på med flera sporter kommer den inte att göra dig besviken. Att kunna samla rekord och sedan föra över dem till telefonen och analysera dem där är riktigt kul! Att du har alla data i telefonen gör också att du kan planera kvällens träningspass till exempel på tåget hem från jobbet för att bräcka nya tider, säger en annan testperson.

En rädsla många har när de köper pulsklocka är att klockan ska vara svår att förstå sig på. Trots att Garmin Forerunner 735XT är så avancerad, är den väldigt enkel att förstå och koppla ihop med telefonen. Testpanelen tyckte att det enda problemet är att du måste klicka runt lite i början för att förstå hur du går runt i menyerna och hur du bekräftar dina val. Det finns dock en bruksanvisning på svenska som var lätt att förstå. Datan du samlar in när du tränar är lätt att gå igenom via appen i mobilen, tyckte testpanelen.

– Jag tyckte det var enkelt att förstå sig på. Från det att du får paketet i handen kan du vara ute och springa på tio minuter. Tekniken är inget hinder, tvärtom en tillgång. Extra plus för att du kan få upp sms på displayen om du har den parkopplad med telefonen, säger en testperson.

– Pulsklockan har många bra funktioner, som att den vibrerar vid varje kilometer och ger mig en uppdatering om hur jag ligger till just nu. Appen är tydlig och enkel att förstå, efter fem minuter hade jag fått kläm på det mesta. Det finns också en funktion i appen som gör att du kan tävla mot andra som ligger på ungefär samma nivå, det var riktigt kul, säger en annan testare.

När det gäller klockans mindre bra egenskaper tycker två personer i testpanelen att den behöver laddas relativt ofta. Efter cirka fem användningar behöver den laddas, troligtvis eftersom den har aktiv gps-signal. Om du inte använder den aktivt ska klockan hålla i 11 dagar och 14 timmar med aktiv gps-signal.

En person i testpanelen tyckte att fartangivelsen inte var exakt. Han upplevde att det inte hände så mycket på klockan, trots att han drog upp tempot markant i spåret. Tempoproblemet upplevdes inte av någon annan, så det kan ha varit så att klockan inte satt helt fast mot handleden, utan rörde på sig lite. Då kan resultatet bli lite oklart. Det kan också ha att göra med gps:sen.

– Tidsangivelsen var lite skakig. Tydligast blev det när jag gick, ibland kunde jag inte ens komma upp i 7,5 km/h, medan jag vid ett annat tillfälle kunde gå utan att tänka på att gå mitt snabbaste och då ha 7,5 km/h på displayen, säger han.

Det bästa med klockan är smidigheten. Pulsen mäts direkt på handleden, vilket kallas integrerad mätning. Det är fortfarande inte lika exakt som med pulsband, men tekniken har gått framåt enormt mycket de senaste åren.

– Att springa och cykla utan pulsband är jätteskönt. Klockan i sig är jättelätt och får utan problem plats under jackan och en långärmad löpartröja. Den är mycket lättare än andra multisportklockor jag har testat, säger en kvinnlig testare.

– Klockan är supersmidig, jag tänker inte ens på att jag har den. Skönt armband och bra storlek. Displayen syns tydligt även när jag springer och lyser upp med en knapptryckning. Vikten är obetydlig, jag känner den inte när jag är ute och använder den. Smidigheten är klockans stora styrka, säger en manlig testare.

Testpanelen tyckte att det roligaste med klockan var att den gav extra motivation till att träna. Den gör att det blir roligare att träna, suget att komma ut stiger och den pushar bäraren att öka intensiteten under passet.

– Det roligaste är att den ger så mycket pepp! Det är kul att se sina rekord och hur långt man sprungit. Att den dessutom är med en under passet och ger info om varje kilometer motiverar lite extra. En pulsklocka gör träningen roligare helt enkelt.

Alla Sportamores pulsklockor hittar du HÄR.


LÄS MER: 3 snabba skäl till att köpa en pulsklocka