OUR BLACK WEEK IS LIVE! FIND DISCOUNTS UP TO 70% HERE!

SEE BLACK WEEK

Valitse oikeanlainen kuoritakki

Keväisin sää muuttuu koko ajan. Kuoritakki on täydellinen valinta, aiot sitten hiihtää, vaeltaa tai vain mennä töihin. Näillä vinkeillä valitset oikeanlaisen takin.

Kuoritakki on hyvä investointi ja vaate, jota voi käyttää moniin eri aktiviteetteihin. Kuoritakkeja on olemassa monia erilaisia, eri teknillisillä ja käytännöllisillä ratkaisuilla. Karin Kinander on tuotesuunnittelija Haglöfsillä, ja hän tietää, mitä pitää miettiä kun ostaa uutta kuoritakkia.

– Ensinnäkin pitää miettiä sitä, mihin tarvitset takkia ja miten aktiivinen olet. Kaikki kuoritakit kestävät eri määrän vettä, osittain sateena, mutta ne eroavat myös siinä, kuinka paljon ne päästävät höyryä (hikeä keholta) lävitseen ja "hengittävät". Nämä riippuvat siitä, miten takin kalvo on suunniteltu. Toinen hyvä juttu on kuoritakin keveys ja helppo pakattavuus. Nämä ovat hyviä lähtökohtia, Karin Kinander sanoo.

Kuoritakkien kalvoista ja kerroksista puhutaan, mikä näiden ero on?

– Nyt pääsemme tähän hankalaan juttuun, josta monet eivät tiedä. Kalvoa käytetään kaikissa vedenpitävissä takeissa ja se on peite, joka on päällikankaan sisäpuolella, se tekee kankaasta vedenpitävän. "Kerros"-termiä käytetään esimerkiksi juuri mainitusta kaksikerroksisena, sillä siinä on päällinen ja kalvo. Kaksikerroksisissa takeissa on aina erillinen vuori, joka suojaa kalvoa. Kolmikerroksisessa rakenteessa päällisen ja kalvon lisäksi materiaaliin kuuluu suojaava takaosa – nämä kaikki on liitetty yhteen, jolloin materiaali tuntuu koostuvan "yhdestä" kerroksesta. Vähän sekavaa, mutta totta!

Takkien yhteydessä ilmoitetaan yleensä eri vesipilareita, mitä nämä ovat?

– Ne ilmoittavat kuinka suuren määrän vettä takki kestää. Todella tiheää kalvoa on helppo tehdä, mutta tälläinen ei hengitä ollenkaan. Ja päinvastoin. Yritä siis löytää tasapaino vesipilarin ja vesihöyryn läpäisyvyyden välillä!

skaljackaVesipilari tarkoittaa painetta, jota vaaditaan jotta vesi pääsee materiaalin läpi. Se ilmoitetaan millimetreinä ja vähintään 1 000 millimetriä tai 9,6 kilopascalia pidetään vedenkestävänä. Asteikko kohoaa 30 000 millimetriin saakka, mutta 5 000 millimetriä riittää hyvälle takille. Kuvassa Haglöfs Gram Comp -takki.

Mitä teknisiä yksityiskohtia on hyvä miettiä kun valitsee takkia?

– Sadetakeissa täytyy olla suojaava ja säädettävä huppu. Helpot taskut tai rintataskut aktiviteetista riippuen ovat myös tärkeitä. Tuuletusvetoketjut voivat olla hyviä jos haluat tuulettua kun liikut.

Hardshell, softshell tai hybrid shell, mikä näiden ero on oikeastaan?

– Se on viidakko. Hardshell on yksinkertaisesti selitettynä vedenpitävä kuoritakki venymättömästä kankaasta, ja sitä voi käyttää kaikissa olosuhteissa säästä riippumatta. Softshell-takit joustavat yleensä ja ne voivat olla hieman pehmeämpiä, mutta usein painavempia. Softshell-takeissa ei usein ole vedenkestävää kalvoa ja sen vuoksi ne soveltuvat aktiiviseen käyttöön.

Hybrid shell on näiden sekoitus siis?

– Kyllä, hybrid shell on vaate, jossa yhdistyy eri teknologioita. Näin eri materiaalien ominaisuuksia käytetään hyödyksi, esimerkiksi hardshell-takissa, jossa on softshell kaistaleet käsien alla, jolloin höyry pääsee parhaiten ulos, sen sijaan, että takissa käytettäisiin painoa lisääviä tuuletusvetoketjuja. Silloin koko takki ei kuitenkaan ole täysin vedenkestävä. Eri materiaalien hyvien ja huonojen puolien kompromissi siis!

skaljackaVaatteen hengittävyys mitataan siten, kuinka paljon kostetutta (grammoina) neliömetriä kohden pääsee materiaalin huokosten läpi. Kuvassa Haglöfs L.I.M Proof -takki.

Kuinka kauan kuoritakki säilyttää ominaisuutensa?

– Vedenkestäviä vaatteita kannattaa pestä säännöllisesti, ja ne kannattaa ripustaa kuivauskaappiin, jolloin päällikankaan vedenkestävä käsittely aktivoituu uudestaan. Pintapuoliset käsittelyt, kuten vettä hylkivä käsittely, kuluvat ajan myötä, joten pinnan uudelleenkyllästäminen voi olla hyvä juttu silloin tällöin.

Tuleeko Haglöfsiltä mitään uutta ja jännittävää syksyllä?

– Totta kai! Paljon uutuuksia Ski-osastolla, niin freeride-rintamalla, mutta myös aivan uusi linja kasvavaan skitouring-aktiviteettiin. Viimeisempänä muttei vähäisimpänä, julkaisemme myös paljon uutta urban outdoor -osastolla!