Derfor skal du løbe i kompressionsstrømper

Alle elsker at bruge kompressionstøj - men ved du, hvordan kompression fungerer i praksis? Vi forklarer teknikken bag de ekstra stramme tights og de smarte strømper, som forbedrer din præstation.

Påstanden om at du præsterer bedre, hvis du træner med kompressionstøj bygger på, at du ved hjælp af tryk på forskellige steder på kroppen, får en øget blodtilførsel. Kompressionstøj stabiliserer også musklerne under den tid du dyrker idræt, hvilket gør, at vibrationer i musklerne formindskes og gør, at musklen ikke udmattes lige så hurtigt. Der findes endnu ikke nogen CE-mærkning på kompressionstøj, så du må selv prøve dig frem til, hvad du synes føles godt i forhold til tryk, materiale og pasform.

Kompressionsstrømper har derimod eksisteret i længere tid på markedet og er kvalitetssikrede. Er et par kompressionsstrømper CE-mærket betyder det, at de er fremstillet efter den standard som gælder for Medicinsk kompressionsklasse 1, nemlig at trykkets styrke ligger på mellem 15-21 mmHg (mm kviksølv). Det er da sikkert, at effekten bliver som lovet. En strømpe som ikke er CE-mærket ( og som dermed ikke er klassificeret med et tryk på 15-21 mmHg), har ikke nogen bevist effekt, hvilket betyder, at du kan sammenligne den med hvilken som helst knæstrømpe. En strømpe med forkert tryk kan til og med kvæle blodcirkulationen i stedet for at øge den, så vælg mærke og model med omhu.

I gennemsnit pumper et menneskes hjerte cirka fem liter blod per minut gennem kroppen. Den volume kan øge på til fem gange ved fysisk anstrengelse. Blodet pumpes ud fra hjertet gennem arterierne med ilt og næring til hele kroppen og kommer tilbage gennem venerne. Det er et hårdt arbejde for hjertet at pumpe blodet op fra fødderne og underbenene, som ligger længst nede, tilbage op mod hjertet. Dette gør, at blodcirkulationen i benene kan være dårligere end i andre dele af kroppen og en af anledningerne til, at benene kan føles lamme og hævede efter hård fysisk anstrengelse. En medicinsk kompressionsstrømpe har et gradueret tryk fra anklen og op mod knæet. Trykket er højest ved anklen og aftager opad. Det gør, at strømpen hjælper til med at skubbe blodet opad mod hjertet. Derfor anvender mange skiløbere, løbere og cyklister kompressionsstrømper - det er med andre ord ikke kun for ældre personer, og dem som bekymrer sig om cirkulationen under lange flyrejser.

En anden fordel med kompressionstøj er, at du får en hurtigere restituering. Den øgede blodcirkulationen som kompressionstrømper giver, øger nemlig ilt- og næringstilførelsen, men disse effekter har kun kunnet bevises hos medicinske kompressionsstrømper. Et studie publiceret i Journal of sports sciences har også vist, at brugen af en kompressionsstrømpe formindsker risikoen for træningsværk. I et studie lod man to grupper af 14 personer løbe en strækning på 10 kilometer. Den ene gruppe havde kompressionsstrømper på, når de løb, og den anden gruppe havde almindelige strømper på. 24 timer efter løbeturen skulle deltagerne fortælle, hvor meget træningsværk de havde. Resultatet var, at kun to personer i gruppen med kompressionsstrømper under løbeturen, havde træningsværk, mens 13 personer i gruppen med almindelige strømper havde træningsværk i benene.

kompressionsstrumpor
Sportamore har netop fået varemærket Mabs. Udviklet med over 40 års erfaring af kompression, er tøjet helt unikt tilpasset dig som træner og konkurrerer i skandinaviske forhold og vil tage din træning til næste niveau.