Åkarna som gjorde upp om medaljerna i skid VM i Falun hör till idrottsvärldens mest vältränade. Forskning har flera gånger visat att längskidåkare är de elitidrottare som har den bästa konditionen. Den stora arbetsbelastningen för hela kroppen gör att hjärtat måste pumpa runt stora mängder syre och gör åkarna till konditionsfenomen.
Ansträngningen för kroppen under ett pass längdskidor är så ojämn att det skulle kunna liknas vid en lång utdragen intervallträning för hjärtat. Bättre konditionsträning går knappast att utöva.
David Engström är tränare på skidgymnasiet i Torsby och utvecklat många talanger för de stora loppen. Här är hans enkla tips för hur du ska få ut mer av din längdåkning.
-Åker man klassiskt är diagonaltekniken bäst konditionsträning, det är störst belastning för hjärtat när hela kroppen aktiveras. Ett vanligt misstag många gör är att man ligger kvar för kort tid med tyngden på främre benet, det är viktigt att få ut hela rörelsen, stå gärna lite extra.
Han poängterar vikten av att stå mycket på skidor, för att få den rätta balansen i spåret. Så att kraften inte försvinner ut åt sidorna utan används i rörelsen framåt.
-Om du stakar ska du tänka på att inte bli sittande, höften ska upp och stavarna ska sättas i för att ta emot så du inte faller framåt.
-Ett bra tecken på att du är på rätt väg tekniskt är att du blir trött i stora muskelgrupper. Mage och bål ska värka. Inte främst armarna som är vanligt när många motionärer stakat.
Vill du styrketräna för att förbättra din skidåkning rekommenderar David Engström att du fokuserar på mage, rygg och triceps. Det ger bra hjälp senare i spåret.