OUR BLACK WEEK IS LIVE! FIND DISCOUNTS UP TO 70% HERE!

SEE BLACK WEEK

Emelie ska dyka ned på underjordiskt äventyr


Att dyka ned i det okända, mitt ute i ingenstans med begränsad möjlighet till hjälp om något skulle gå fel. Det är precis vad Emelie Eldrigde ska göra, i Expedition Bjurälven.

bjurälven

I Bjurälven mitt ute i den Jämtländska vildmarken ligger Sveriges längsta vattenfyllda grottsystem. Hittills har nästan 1,4 kilometer av grottan kartlagts, men i slutet av mars kommer Expedition Bjurälven

– Bjurälven en ganska stor utmaning som jag möter med blandade känslor. Jag ser fram emot att vara en del av expeditionen, där vi har ett givet mål vi tillsammans ska uppnå. Det i kombination med vacker natur och möjligheten att lära känna duktiga dykare, ta lärdom av dem och själv utvecklas gjorde det självklart för mig att delta när erbjudandet kom, säger hon.

Att dyka vid Bjurälven är förstås inte lätt, utan en kamp mot bland annat flera meter djup snö, is, och kyla. Förutom att dykarna riskerar kraftig nedkylning (hypotermi), finns risk för att utrustningen fryser, till exempel regulatorer. Då fryser den fuktiga gasen i slangarna, vilket gör att regulatorn friflödar, alltså sprutar andningsgasen rakt ut. Då måste dykaren kranandas för att bibehålla den andningsgas hon har.

– Kranandning innebär att man med handen öppnar och stänger kranen till flaskan manuellt för att inte all gas bara ska spruta ut. Det kräver viss träning och nerver som snabbt kan agera om en friflödning är ett faktum. Även att expeditionen är långt ifrån civilisationen och att vi färdas med snöskotrar gör att ett vanligt benbrott kan bli problematiskt att hantera, då vi inte har möjlighet att få ut Räddningstjänsten eller helikopter till platsen.

Vid förra årets expedition upptäcktes en av Sveriges högsta grottsalar och dykarna hittade även något som de drömt om sedan de gjorde det allra första dyket här, nämligen huvudflödet med tunnlar som går både uppstöms och nedstöms. Vad som kommer att upptäckas i år, vet förstås ingen än.

– Alla dykarna är uppdelade i olika team beroende på tidigare erfarenhet och uppgift under expeditionen. Jag som är med för första året har mindre avancerade uppgifter än de som varit i grottan flera år i rad. Det innebär att de som utforskar nya salar och gångar är de erfarna dykarna. Jag kommer inte vara med i täten i år, så för min del handlar målsättningen mycket om att lära känna grottan och göra mina uppgifter med goda resultat för att under kommande expeditioner kanske vara en av dem som får ligga i täten och upptäcka nya salar där ingen tidigare varit!

bjurälven

bjurälven

Bilder från http://expeditionbjuralven.se.