Höstens stora test av trailskor för män
Vi har testat 6 olika trailrunningskor i herrmodell för att du ska kunna hitta det perfekta paret just för dig och din terränglöpning. Här är skorna som blev bäst i test!
Att springa i terräng blir härligare och smidigare med ett par trailskor på fötterna. Trailskor skiljer sig från vanliga löparskor på flera sätt. Till exempel är passformen extra viktig när du väljer ett par trailskor. När du springer över stock och sten behöver du kunna känna underlaget under fötterna ordentligt, så att du anpassa dina steg. Därför är det viktigt att skorna smiter åt runt foten så att foten inte glider runt i skon, eftersom det minskar markkontakten.
Hur mycket dämpning och hur grov sula du bör välja beror på vilket underlag du ska springa på. Springer du på mjukare underlag behöver du inte ha lika mycket dämpning som om du springer långa distanser på till exempel grusvägar. En sula med grövre mönster är optimalt för dig som springer off-trail i ren terräng eftersom det ger maximalt grepp, medan en sula med lite mindre mönster fungerar perfekt på större stigar.
Trailskor kan också vara olika mjuka och hårda. Generellt sett ger en mjukare sko mer grepp och löpkänsla, men slits snabbare på hårdare underlag.
Alla som springer trail vet att du får räkna med att bli blöt om fötterna. Därför är många trailskor utrustade med dräneringssystem, som gör att det vatten som kommer in i skorna snabbt rinner ut. Glöm inte att springa med ett par strumpor i funktionsmaterial som torkar snabbt för att undvika skavsår!
Vi har låtit en testgrupp av traillöpare testa sex olika par trailskor och sedan utvärdera dem. Vår förhoppning är att du kommer få lättare att hitta de perfekta trailskorna för just din löpning!
Test av: Saucony, Peregrine 6
Resultat: Stabila, lätta och ger bra grepp.
Ordinarie pris: 1 595 kronor.
Omdöme:
Saucony Peregrine 6 fick pluspoäng för att den kombinerar två bra egenskaper: Den är en rejält stadig sko – men som även känns följsam tack vare den sömlösa ovandelen. Storleken är true to size.
– Jag körde ett halvnummer större än vad jag brukar och det fungerade bra, även om jag tror jag hade klarat mig på min ordinarie storlek också, säger en av testpersonerna.
Hur är Peregrine 6 att springa i? Testlöparna tyckte att skon gav en skön löpkänsla och att den var lagom mycket dämpad.
– Sulans mönster ger verkligen bra grepp när du springer över stock och sten. Skon fungerar också att springa med på mer solida underlag, även om det är tydligt att detta inte är dess optimala element, säger en testperson.
– Sulorna gav verkligen bra grepp på alla typer av underlag. Även när jag sprang på klippor kändes fötterna inte stumma utan jag upplevde det som att trycket från underlaget spreds över en större yta, jätteskönt! påpekar en annan av de manliga testpersonerna.
Sulans grova mönster är utvecklat för att även ge bra grepp när marken är våt. En av testpersonerna hade för mycket ”tur” med vädret de gånger han testade skorna och tog till en kreativ metod för att testa sulornas halkfaktor.
– Tyvärr har inte vädret bjudit på några större prövningar avseende löpning på fuktigt underlag under testperioden, men lite snabba start och stopp-tester på blött badrumsgolv ger vid handen att de greppar bra också under blöta och hala förhållanden, säger han.
En annan av testarna uppmärksammar att skorna är försedda med praktiska detaljer för löprrundor i regn och ruskväder.
– Det finns ordentliga metallöglor att fästa damasker i när förhållandena är riktigt utmanande.
Det enda minuset som testpanelen upplevde med Peregrine 6 var att några av testarna tyckte att hälkappan var lite hård i början.
– Jag fick inte skavsår av den, men det tog några löparrundor i skogen innan jag sprungit in skorna.
Test av: Salomon, Speedcross 4
Resultat: Smidig snörning, skön passform och supergrepp!
Ordinarie pris: 1 395 kronor
Omdöme:
Salomon Speedcross 4 är en klassiker bland traillöpningsskor. Och vår testpanel förstår varför!
– Det jag tyckte var absolut bäst med skorna är greppet! Jag hittade bra fäste och grepp på alla underlag, oavsett om det var vått eller torrt. Skorna tog sig an alla underlag väldigt bra, vilket överraskade mig, säger en av testpersonerna, som tog med skorna upp till fjällen för att se vad de gick för.
Han får medhåll av en av de andra testarna:
– Jag måste säga att greppet är det som gör denna sko till något utöver det vanliga! Jag sprang både på stenhällar och i lera, uppför och nedför och kände mig trygg med greppet hela tiden. En annan positiv sak var också att det inte fastnade grus, sand eller annat i yttersulan.
Speedcross 4 uppskattades också för sin passform, som testarna upplevde som tight men inte för liten.
– Jag har en lite bredare fot, men skorna omslöt foten bra. Jag har haft Salomon tidigare. Då har de varit för smala för min fot, men de här satt kanon!
Speedcross 4 finns med vattenstäta membran i CS (ClimaShield) och GTX (Gore-Tex), men vår testpanel testade modellen utan membran.
– Jag testade skorna i Åre och där sprang jag både på asfalt, grus, hällar och berg och blev blöt om foten när det regnade ute. Som tur är dränerades vattnet snabbt, så de kändes inte tunga på fötterna, säger en av testarna.
En detalj som sticker ut på skomodellen är snabbsnörningssystemet. I stället för att knyta skorna drar du åt dem med hjälp av låssystem. Snöret som blir över när du spänt åt skorna kan du enkelt gömma i en liten ficka under tungan på plösen.
– Snabbsnörningen är smidig och enkel att hantera, säger en av testlöparna.
– Det var skönt att slippa oroa sig för att snöret skulle gå upp när jag sprang, och det gick lätt att få skornas passform så tight som jag ville, kommenterar en annan.
Salomon Speedcross 4 uppskattades inte bara för sitt grepp och sin passform. Skomodellen fick högsta betyg av våra testare när det kom till löpkänsla.
– De var stabila att springa i. Jag kände att jag fick stöd av dem genom hela passet och det kändes som att skon hjälpte mig när det blev tungt.
LÄS MER: Därför är Salomon Speedcross 4 så omtyckt
Test av: Icebug, Anima4 RB9X
Resultat: Dämpade, sköna och lätta.
Ordinarie pris: 1 495 kronor
Omdöme:
Icebugs färgglada Anima4 RB9X är tillverkade för löparen som föredrar att springa på stigar och grusvägar, och som gillar att kunna dra upp tempot. Vår testpanel hurrade över att skon både ger foten stöd under löprundan samtidigt som den är så lätt att det känns som att du flyger fram i dem.
– Det som sticker ut mest när du testar skorna är hur lätta och smidiga de känns på foten, säger en av testarna.
– Jag tycker att det bästa med skon är lättheten! Andra trailskor jag har testat har varit lite tyngre och haft en känsla av klumpighet, säger en annan av löparna som testat skorna.
Icebug har utvecklat Anima4 RB9X så att foten ska kunna följa sitt naturliga rörelsemönster. Därför har skon en flexibel mellansula och en fotformad läst som är lite vidare framtill. Och just passformen tyckte testpatrullen var en vinnare hos den här skomodellen.
– Skorna är rymliga framme vid tårna vilket är ett stort plus när du blir varm och fötterna svullnar upp lite. Och de andas jättebra! tycker en testare.
– De här var riktigt sköna att springa i. De känns som en löparsko och var mjuka men utan att kännas för mjuka, jag upplevde ändå att fötterna fick stöd av dem.
Yttersulan är tillverkad i Icebugs RB9X-gummi som ska ge extra bra grepp på berghällar, oavsett om de är torra eller blöta av regn. Men testarna blev tvungna att sänka farten när det regnade för att inte riskera att halka.
– Skorna blev något hala i blöta förhållanden. Jag hade önskat en ännu grövre yttersula för bättre grepp, men greppet på torrt berg var kanon!
Test av: Salming, Trail T2 Shoe
Resultat: Stabila, mångsidiga och riktigt sköna.
Ordinarie pris: 1 395 kronor.
Omdöme:
Det går inte att missa att Salming Trail T2 Shoe är ett par löparskor, skorna ser nämligen så snabba ut i designen!
– Skorna sticker verkligen ut utseendemässigt och gör att du syns i naturen. Jag gillar det! säger en av testlöparna.
Trail T2 är en lätt sko, det gör den väl anpassad för att springa långa distanser i terräng och för snabba intervaller.
– Skon ger väldigt bra gensvar när jag springer, jag vet inte hur jag ska förklara det men det känns som att den ger lite studs tillbaka för varje steg och det gjorde det extra kul att springa ruscher i skogen, säger en annan person som utvärderat skon.
Trail T2 är gjord för att kunna tackla även tuffare miljöer. Därför har den ett förstärkt membran som skyddar foten på ovansidan. Membranet gör inte bara att du slipper få blåa tår om du slår i en sten utan gör också skorna slittåliga.
– Jag sprang i en väldigt stenig miljö och slog i spetsen på skorna flera gånger. Jag minns att jag trodde att de skulle gå sönder men när jag kom hem kunde jag inte hitta en enda skråma på dem. Det imponerade på mig, säger en testare.
Skomodellen har en mönstrad yttersula i gummiblandning som ska ge grepp och slitstyrka. En av våra testare tog ut sina skor efter det regnat och önskade då att han haft ännu mer grepp under sulorna.
– Jag sprang över klipphällar och stigar med rötter och där gav tyvärr skorna inte så mycket grepp som jag hoppats på. Jag kände att jag blev tvungen att sänka farten och vara noga med var jag satte ner fötterna för att inte riskera att halka, säger han.
Däremot rekommenderar han att snöra på sig skorna och springa ut i naturen där marken är torr.
– Då var skons grepp perfekt! Jag sprang över kalhyggen, i gamla traktorhjulspår och uppför en höjd och det kändes både lätt och säkert.
Test av: Mizuno, Wave Hayate 2
Resultat: Allsidig och funktionell sko för trailrunning-nybörjaren.
Ordinarie pris: 1 495 kronor.
Omdöme:
Mizunos Wave Hayate 2 är en mångsidig sko vars grepp fungerar på flera olika typer av underlag. Perfekt för dig som vill kunna springa på stigar en dag, över klipphällar nästa dag och ta en avstickare off-trail.
– Jag sprang med skorna i fjällen, där terrängen är väldigt varierad, och kände mig säker med dessa på fötterna, säger en av de manliga testarna.
– Jag skulle rekommendera den här skon för personer som inte enbart ska springa i riktig terräng, utan oftare i skogen och på flackare stigar. På de underlagen fungerade fästet kanon! säger en annan testlöpare.
När det kommer till passformen tyckte våra testare att skon var rymlig i storlek, och mer bred än smal. De tyckte också att skon är väldigt skön, men två testare upplevde att skon skilde sig från andra trailskor.
– Den känns inte lika stabil som andra terrängskor jag använt, utan den här är mycket mjukare i modellen, säger en av dem.
Test av: Merrell, All Out Crush Shield
Resultat: Robust och stryktålig terrängsko som ger mycket löparglädje.
Ordinarie pris: 1 095 kronor
Omdöme:
Bäst i test! Vill du ha ett par trailskor du kan lita på i vått och torrt kanske Merrells All Out Crush Shield är precis vad du söker efter? Vår testpatrull var lyriska över dessa skor och tyckte de klarade alla trail-prövningar galant!
– Känslan när jag första gången snörat på sig dessa Merrell-skor var att fötterna var väl rustade mot allt moder natur kan slänga i deras väg. Som två små fjäderlätta stridsvagnar plöjer de över stock, sten och mossa, utan att tappa greppet ens över de halaste av stenar, beskriver en av testarna sin upplevelse av skon.
All Out Crush Shield marknadsförs som en snabb sko, samtidigt som den är dämpad och stabiliserar fötterna. Och precis så upplevdes den av våra testlöpare.
– De känns rejäla utan att för den delen kännas klumpiga eller tunga.
Yttersulan har ett grovt mönster för att ge grepp både i skogen eller på hinderbanan.
– Sulan levererar verkligen! På stigarna känns varken vassa stenar eller de annars så förrädiska kottarna som något hinder eller något som ökar risken för sladd. Fotisättningen känns, om än inte särskilt dämpad, rejäl och pålitlig, säger en av testarna i sin utvärdering.
Trailskor är generellt sett hårdare än löparskor, just för att skydda fötterna mot stenar, rötter och annat.
– Känslan i sulan är bra mycket hårdare och stelare jämfört med en vanlig löparsko, som jag är van vid, men så ska de här klara av helt andra förhållanden också. Särskilt på asfaltsbetäckta transportsträckor till skogen gör sig frånvaron av dämpning påmind, säger en löpare.
– Sulan är styv och ganska oflexibel, vilket ger en känsla av att de inte är optimerade för framfotalöpare. Men däremot kanske de mjukar upp sig efter lite mer användning?
Materialet i övriga skon uppfattades som robust, men också här något hårdare och styvare jämfört med vanliga löparskor.
– Trots det är det riktigt sköna skor att ha på sig! säger en testlöpare.
En annan testlöpare delade ut plus i kanten för skornas effektiva ventilering.
– Även när sprang en längre runda en varm dag kändes fötterna aldrig för varma eller instängda. Det var jätteskönt.
LÄS MER: Höstens stora test av trailskor för kvinnor
LÄS MER: Höstens stora test av löparjackor
LÄS MER: Test av 10 kompressionstights