Ont i knäna när du springer? Smärta vid svanskotan av träning? Molande värk i ryggslutet? Här är kiropraktorns bästa tips!
Vi lät följarna på vår Facebook-sida ställa vilka frågor de ville till kiropraktorn Niklas Hollerup, som jobbar på Lomma kiropraktorklinik och Chiropraktikakuten i Limhamn. Här är hans svar.Skånska kiropraktorn Niklas Hollerup coachar Sportamores kunder till bättre hälsa.
"Ont i knät när jag springer"
Gustaf Larsson frågar: Jag får ont på insidan av knät när jag springer. Vad ska jag göra för att bli av med det?Kiropraktor Niklas Hollerup svarar: Hej Gustaf! Löpning är en fantastisk typ av träning, vars främsta fördel är att det är så flexibelt eftersom du själv enkelt kan välja tid och plats. Tyvärr är löpning ofta väldigt tvådimensionellt, om du inte springer i terräng, vilket gör att vissa muskelgrupper får jobba väldigt hårt.
Vad din smärta beror på är svårt att säga utan en undersökning av höft, knä och anklar samt löpsteg. Men problemet du upplever är vanligt. Ofta när jag träffar patienter med liknande problem kan det vara en kombination av många saker, som utslitna skor, förminskat rörelsemönster i höft, knä eller ankel på grund av dålig stretching eller dålig aktivering av sätesmusklerna. Om du är dålig på att aktivera sätesmusklerna, eller om de är svaga, skapas en obalans där du får ökad påfrestning på insida knä. Jag skulle också vilja se över om du har tendens till fotpronation, vilket ger kollaps i fotvalv.
Jag rekommenderar dig att först och främst att få en ingående undersökning av ditt knä från en terapeut som till exempel kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Börja, eller fortsätt, styrketräna med fokus på att stärka sätet med knäböj och utfallssteg, med eller utan balansplatta. Varför inte lägga till övningar som monster walk och hip external clamshell med hjälp av gummiband? Jobba excentriskt och kontrollerat!
"Låsningar i höftkammarna"
Anna Gustafson frågar: Jag vill springa, men får alltid så ont i knäna, oftast ett i taget. Tränar uteslutande konditionsträning men är lite periodare då jag måste vila det onda emellanåt. Har nu provat ut nya skor utan resultat, tyvärr. Får då och då låsningar i höftkammarna också. Vad göra?Kiropraktor Niklas Hollerup svarar: Hej Anna! Som i Gustafs fall är det viktigt att träna styrka och stretcha när du vill utöka och utveckla din löpträning. Varför låsningar i höftkammaren uppstår kan ha många orsaker, men ofta beror det väldigt mycket på att höftböjarna är väldigt tighta och skapar ett annorlunda rörelsemönster i höftleden. Det i sin tur har inverkan på löpsteget och kan ge ökad belastning på dina knän vid löpträning.
Jag tycker du ska gå och få kroppen undersökt, så att du kan få behandling för dina höftproblem. Får du kontroll på dina höftproblem med stretch och styrka, så tror jag att knäna och löpningen kommer gå bättre!
"Hugg i svanskotan"
Wivica Dohsé frågar: Jag får som hugg i och runt svanskotan av träning. Det som känns konstigt är att marklyft och knäböj går finfint medan vanliga ryggresningar där jag ligger på mage och lyfter upp ryggen gör jätteont? Det gör ont att luta sig bakåt, men inte framåt? Hopplöst!Kiropraktor Niklas Hollerup svarar: Hej Wivica, för att kunna hjälpa dig måste jag veta om smärtan kommit smygande eller om det var en specifik händelse om du kan komma ihåg eller som du tror startade dina problem?
Det första jag tänker på när ryggresningar ger smärta men marklyft samt knäböj fungerar bra är att du hamnar mer i extension när du gör ryggresningar jämfört med marklyft och knäböj.
Gå till en duktig terapeut som kan titta på hur din ryggrad och ditt bäcken fungerar. Manipulation och mobilisering av leder har direkt inverkan på nervsystem, muskler, leder och ligament, vilket kan vara precis det din kropp behöver.
"Trött i nedre delen av ryggen"
Cecilia Granberg frågar: Jag kan lätt känna mig trött och få ont i nedre delen av ryggen. Är för övrigt väldigt stel där. Har du tips på hur jag kan komma igång?Kiropraktor Niklas Hollerup svarar: Hej Cecilia! Detta är ett av de absolut vanligaste problemen som mina patienter har. Hur är det med träning och stretching för tillfället? Ofta har patienten haft problem med trötthet under längre tid, vilket gör att det både krävs träning för att stärka ländryggen och stretching för att öka smidigheten, men framförallt behövs det arbete med att lära sig aktivera ryggen och få kroppen att använda rätt muskler igen.
Har du testat yoga? Jag kan rekommendera båda hatha- och viryayoga, som både stärker och sträcker ut kroppen.
"Hur ska jag få bukt på min hyperaktiva piriformis?"
Sofia Larsson frågar: Hur ska jag få bukt på min hyperaktiva piriformis? Har provat sjukgymnast och naprapat men de har gett upp...Kiropraktor Niklas Hollerup svarar: Hej Sofia! Piriformis är en muskel som oftast är väldigt svår att diagnostisera korrekt på grund av att den sitter djupt under kroppens största muskel, sätesmuskeln. Har du symptom av domningar eller smärta ner i ditt ben på samma sida? Ofta vid dessa symptom är höftböjaren väldig tight på samma sida som problemet finns. Om höftböjaren på framsidan är kort blir baksidan, alltså sätet/piriformis, inaktiv, trött och till slut irriterad.
Jag tycker absolut inte du ska ge upp! Gå till en kiropraktor för att få en ny analys av dina problem. Kanske behöver du ett ultraljud för att säkerställa att den diagnos du blivit given är korrekt? Kämpa vidare!
"Stel på morgonen"
Joakim Engwall frågar: Jag får ont i ryggslutet och ner över ena skinkan när jag suttit, samt är väldigt stel på morgonen. Vad gör jag åt detta?Kiropraktor Niklas Hollerup svarar: Hej Joakim! Jag går rakt på sak: Hur duktig är du på att stretcha i samband med träning? Muskelstelhet i ländrygg kan ofta ha att göra med att det finns kotor i din ryggrad som inte rör sig som vi vill att de ska röra sig. Beroende på problemet säger vi ofta att det finns en instabilitet eller ”låsning” i ryggen. Om inte kotorna rör sig som de ska, blir musklerna runt omkring trötta, stela och tighta. Hur länge har detta fortgått? Har du dragits med det länge tycker jag att du ska uppsöka en terapeut för att undersöka din rygg samt muskulatur. Det är också viktigt att se över din sovposition och att din säng är rätt för just din sovstil.
LÄS MER: Lär dig lyssna på kroppen