Lekande lätt! Bli stark och rörlig med movnat

Klättra, krypa och hänga var något du ofta gjorde som barn. Träningsformen movnat bygger på samma naturliga rörelser, och på köpet får du en kropp som både är stark och smidig.

Movnat är en förkortning för natural movement fitness och går ut på att komma närmare naturen och de rörelser som är naturliga för den mänskliga kroppen, det vill säga att krypa, klättra, kasta, lyfta, hänga och springa.

På den internationella hemsidan till träningsfilosofin movnat beskrivs dagens samhälle som "det mänskliga zoo-syndromet".

"Vi är inte menade att leva i en begränsad miljö. Vi är inte menade att vara bortkopplade från vår naturen och vår egen sanna natur. Kronisk smärta, orörlighet, depression och brist på vitalitet, det är symptomen för det mänskliga zoo-syndromet.”

En av de som fastnat för träningsformen är skåningen Olof Johansson, 29, som är certifierad instruktör i movnat.

– I dag lever vi i en så kontrollerad miljö och rör oss inte så mycket i naturen. Det gör att vi tappar förmågan att röra oss naturligt. Movnat kan ses som en metod för att återta de grundläggande rörelserna som är typiska för djuret människan. Rörelserna vi gör i movnat är de vi lär oss som barn, men sedan blir vi äldre och börjar sitta på stolar, något som får oss att glömma bort stadierna i rörelseutvecklingen, säger han.

Det som främst lockade honom att börja med movnat var hans naturintresse.

– Jag har alltid tyckt det varit härligt att vara ute och röra mig i naturen. Jag har provat friidrott, bollspel och var inne på crossfit ett tag. Jag kom fram till att jag många gånger tycker att det känns som att man tappar fokus på det grundläggande och att det känns lite konstgjort. Jag tycker inte att det är fel att träna med skivstång men det naturliga är att kunna förflytta sin egen kropp, och det ledde mig in på det.

Olof Johansson lär ut movnat till både privatpersoner och företag. Han berättar att många har varit postiva efter att ha testat träningen för första gången och förvånas över att det går att åstadkomma så mycket med så lite hjälpmedel.

– Vi börjar alltid väldigt försiktigt, det handlar inte om att gå ut i skogen och klättra upp i det högsta trädet du ser, eller hoppa över en djup ravin, som vissa tror. Vi börjar alltid i en kontrollerad miljö, som att krypa på en gräsmatta. Därefter kan vi ta det vidare och krypa på en planka eller en gren som ligger på marken, innan vi höjer ribban och kryper på en trädgren högre upp. Säkerheten är det viktigaste, säger han.

Blir jag vältränad om jag börjar med movnat?

– Det beror på hur du definierar vältränad. Vill du ha enorma muskler ska du träna bodybuilding. Men vill du kunna röra på dig, vara allsidig och ha en bred förmåga till rörelse, ja, då blir du väldigt vältränad av movnat.

Hur ofta ska jag träna för att få resultat?

– Det bästa är att göra lite varje dag och sprida ut rörelsen över dagen. Sitter du och tittar på tv kan du alltid sitta på huk, när du väntar på bussen kan du balansera på ett ben och går du förbi en park kan du göra som jag och passa på att svinga dig upp i träden. Jag kan ibland få en del blickar när jag gör det men jag bryr mig inte om det, de som tittar kan förmodligen inte göra det som du kan.


movnatÄr du lockad av att börja träna movnat? HÄR kan du hitta en certifierad tränare. – Vi vill inte predika för de redan frälsta utan vi vill få fler att upptäcka det här. Många skulle ha användning för att få in fler naturliga rörelser i sitt liv, säger Olof Johansson. HÄR hittar du hans hemsida. Foto: Privat

Tre övningar för dig som vill testa movnat hittar du HÄR.