Så stor är skaderisken under ett hinderbanelopp
Spring hinderbanelopp utan hinder! OCR-världsmästaren Krister Sellman vet att olyckan kan vara framme under racet och hur du gör för att klara av det smärtfritt.
Hinderbanelopp är ett kul och utmanande sätt att springa på eftersom hindren även utmanar din styrka. Men har du otur kan olyckan vara framme och du skadar dig.
Krister Sellman är naprapat och världsmästare i Obstacle course racing, OCR, i åldersgruppen 30-34 och 2014 års segrare av Toughest Mini Tour. Han vet hur stora risker du utsätter dig för under ett lopp och hur du ska tänka för att ta dig från start till mål på ett säkert sätt.
Hur stor är skaderisken under ett race?
– Kanske är det lite större risk att stuka en fot än om du springer ett vanligt lopp. Det är klart att om 6 000 personer deltar och ska klättra, hoppa och hänga så är det någon som skadar sig, säger Krister Sellman.
Vad har du för råd om jag vill hålla mig skadefri?
– Det gäller att tänka sig för och kunna avgöra om man har styrkan eller tekniken som krävs för att klara ett hinder. I de flesta OCR-loppen finns det alltid en möjlighet att ta en straffrunda om du inte skulle klara eller våga göra ett hinder.
Har du något mer tips på hur jag kan undvika skador?
– Du behöver inte fega, men var medveten om dina begränsningar, för tappar du taget när du klättrat upp flera meter för ett rep så skadar du dig tveklöst. Träna på hindren innan loppen, så du blir bekväm med dem och vet hur du ska angripa dem. Det kan du göra på till exempel Thoughest Lab i Malmö eller Extremfabriken i Stockholm, som är som lekplatser för alla som älskar den här typen av träning.