Äntligen semester och tid för stranden. Njut på ett säkert sätt – och skydda de små från solens strålar.
Vid det här laget vet du säkert redan att solen är både hälsovådlig och hälsofrämjande. Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige och UV-strålning är den främsta riskfaktorn. Solen orsakar skador i cellernas arvsmassa, som så småningom kan orsaka cancer. För mycket sol kan också leda till skador på ögonen.
Samtidigt minskas risken för hjärtinfarkt av sol, eftersom blodkärlen vidgas och blodtrycket sänks. De varma strålarna verkar även läkande för psoriasis. Ändå pratas det mest om att kroppen bildar D-vitamin när den exponeras för UV-strålning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten räcker det för en ljushyad person att få 15 minuters sol på armarna och ansiktet, för att få din dagsdos. Befinner du dig utanför Norden, närmare ekvatorn, behövs ännu mindre soltid. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts. Du som är mörkhyad behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin, eftersom mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hy gör. D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium samt förhindrar benskörhet.
Om du har ljus och känslig hud är du extra känslig, samma sak gäller barn och ungdomar och därför bör brännskador undvikas till varje pris under de tidiga levnadsåren. Anledningen är att små barn har ett sämre pigmentskydd.
Särskilda solråd för barn från Strålsäkerhetsmyndigheten
- Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.
- Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när solen är som starkast (klckan 11-15).
- Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas som komplement där kläder inte täcker.
- Det finns solskyddsmedel som är vattenfast, särskilt anpassad för barn och som har hög solskyddsfaktor (minst SPF 30). Tänk dock på att solskyddsmedlet kan försvinna när barnet torkar sig på handduken. Återapplicera därför ofta.
- Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda ditt barn.