Stor test av innebandykøller
Bladet, griptapen og vekten – det er mye som spiller inn for at en innebandykølle skal føles perfekt. Vi har testet høstens favoritter!
Salming, Unihoc, Zone og Oxdog – her har vi satt innebandykøller fra alle de populære varemerkene på prøve!
SHOP MED EN GANG: Flere innebandykøller til junior og senior
Noen ting du bør huske
- Flex er et mål på hvor bøyelig kølla er – jo høyere flex, desto mykere skaft og jo lettere kan du utnytte materialet for å få fart på ballen.
- Et hardt skaft gir hardere skudd og pasninger – gitt at du har styrken og teknikken som kreves for å flexe materialet. Hvis du hverken har styrken eller teknikken på plass, tjener du på å velge en mykere kølle.
- Når du står oppreist med kølla loddrett foran kroppen, skal den være så lang at den stopper et sted mellom navlen og brystkassen. OBS! Husk å ha på deg sko når du måler.
- Mange opplever at en litt lengre kølle gir bedre skudd, mens en kortere kølle er lettere når du skal håndtere ballen.
- Både flex og lengde er en smakssak, men vanligvis anbefales en mykere, kortere kølle til juniorer og kvinner, mens hardere køller kan passe bedre for menn. Husk at du alltid bør stole på magefølelsen!
Maker Air Superlight, Zone
Forskjellige utgaver: hvit/96cm/left/right, hvit/100cm/left/right, hvit/104cm/left/right, svart/104cm/left/right, svart/100cm/left/right og svart/96cm/right.
Flex: 28
Passer til: Playmakeren
Testpanelet mener:
Dette er på alle mulige måter en veldig lettspilt kølle. Skaftet er mykt og enkelt å flexe, akkurat som bladet som medfølger. Det er imidlertid ikke det første testpanelet legger merke til.
– Det første jeg tenker på er at den er ekstremt lett. Jeg har aldri spilt med en så lett kølle før! sier en testperson.
Ulempen med en så myk og lett kølle, er at den blir litt vanskelig å skyte og slå avgjørende pasninger med.
– Hvis du er vant til harde køller, og hovedsakelig et hardere blad, er det fare for at du synes det er litt for lite trykk i Maker Air Superlight, sier en testperson.
Nei, dette er ikke kølla for forsvarsspilleren – snarere passer Zone-køllen til forwarden som ofte kommer seg fritt og vil spille seg forbi keeperen, snarere enn å skyte. Vinkelen på bladet er så rett at ballbehandlingen er like bra forehand som backhand.
– Jeg kan absolutt tenke meg å hente frem denne kølla når det er tid for å legge en straffe. Bladet er flatt og ballbehandlingen er såpass vennlig at du enkelt kan løfte inn ballen backhand, hevder en i testpanelet. Andre er imidlertid ikke like overbevist over det.
– Jeg synes at kølla har et ganske "klebrig" blad – det legger opp til å behandle ballen litt for mye, i stedet for å bare drive den fremover på forehand-siden eller slippe den fra deg.
Hm... nja, man kan kanskje ikke legge skylden på kølla når det gjelder alt, mener andre i panelet.
Epic Superskin Pro, Unihoc
Forskjellige utgaver: hvit/96cm/left/right, hvit/92cm/left/right og hvit/100cm/left/right.
Flex: 29
Passer til: All around
Testpanelet mener:
Denne innebandykølla fra Unihoc har egentlig mer flex enn den over fra Zone, men oppleves fortsatt som stivere – kanskje fordi bladet som medfølger er en kategori hardere. Det gir en god blanding av flere egenskaper.
– Dette synes jeg er en perfekt blanding av en skuddkølle og ballbehandling, sier en testperson og fortsetter:
– Tyngdepunktet sitter nærmere bladet, noe som gir den ekstra farten bak pasninger og skudd.
At tyngdepunktet er lavt og bladet hardere betyr at du må være litt mykere i håndleddene når du mottar ballen. Hvis du er nybegynner eller vant til et mykere blad, kreves det litt tilvenning. Når du først får teknikken på plass, gir det imidlertid bare fordeler.
– Denne kølla passer deg som liker når spillet kretser rundt deg. Du liker å drive ballen, du liker å slå de avgjørende pasningene og dessuten skyte når det passer! Det er en bra all round-kølle, rett og slett.
Det relativt harde bladet er hverken spesielt avrundet eller hooked – du må derfor jobbe med vinkelen selv hvis du vil snurre. Under er bladet "riflete", noe som betyr at friksjonen mot bakken reduseres. Utenom den smarte løsningen, er designet en annen ting som testpanelet løfter frem som noe ekstra positivt. Detaljene i gull er som prikken over i-en! Ellers kan man si at Unihoc-kølla hverken veier mye eller lite.
– Den er lagt ifra den letteste kølla jeg har spilt med, men det synes jeg er ganske deilig, sier en testperson og fortsetter:
– Mange køller med høy flex blir ellers litt for lette, noe som gjør det vanskelig å skyte. Her får du en god blanding.
Iconic Titan Straight Edge, Unihoc
Forskjellige utgaver: hvit/blå/96cm/right/left og hvit/blå/100cm/left/right.
Flex: 29
Passer til: Nybegynneren
Testpanelet mener:
Det aller beste med denne kølla er at det ikke er behov for noen tilvenningsperiode, mener testpersonene.
– Bladet er ekstremt lettspilt og jeg trenger hverken å hooke eller skåle det for at ballen skal ligge mot kølla, forteller en testperson og utdyper det:
– Med denne kølla trenger du med andre ord ikke å være Anna Wijk for å skrive deg inn i kampprotokollen for en assist. Grepet er også bra og kølla er ekstremt lett, noe som betyr at den passer både til damer som spiller på seniornivå og juniorer, men også noen herrer som spiller på seniornivå.
Ulempen med en så lettspilt kølle er at den kan oppleves som litt for enkel for deg som spiller på et avansert nivå. Bladet er nesten litt vel tilgivende, noe som gjør det for hyggelig å rulle ballen frem og tilbake mellom backhand og forehand.
– Hvis du er back og vil ha en solid skuddkølle, kan dette være feil modell for deg. Du burde hvert fall bytte til et hardere blad, sier en testperson, men legger til:
– For en all round-spiller, som verdsetter en lettspilt kølle med et tilgivende blad, er den fantastisk. Jeg er ingen teknisk spiller, men følte meg ganske dyktig med denne Unihoc-kølla i hendene.
Sist, men ikke minst, kan man si at denne kølla er utstyrt med hakk i skaftet, der hensikten er å gi kølla en lett curve-effekt.
Epic Edge Curve, Unihoc
Forskjellige utgaver: sølv/96cm/right/left, sølv/100cm/right/left og sølv/104cm/right/left.
Flex: 26
Passer til: Sniperen
Testpanelet mener:
– Den beste kølla jeg noen gang har testet, sier en i testpanelet, rett etter treningens første øvelse.
Denne Unihoc-kølla er betydelig hardere enn modellene over og har bare 26 i flex. Bortsett fra det er skaftet såkalt curved. Det vil si at det ikke er rett, men bøyer seg litt nederst. Tradisjonelt er det en egenskap som gjør kølla enda stivere og vanskeligere å spille med.
– Jeg synes du får god ballkontroll selv om den er curved, og selvfølgelig skyter man veldig bra med den!
Innebandykølla fra Unihoc får også skryt for designet sitt, som er nytenkende, stilrent og helt klart gjør at du skiller deg ut.
– En ting som jeg legger merke til – griptapen som medfølger er magisk! Det synes jeg er ganske uvanlig.
Denne kølla er med andre ord perfekt for deg som ellers er så kresen at du taper om kølla med en gang du har kjøpt en ny (kremt, kremt... der kjenner flere av testpersonene seg igjen). Ellers er dette helt klart en skuddkølle for sniperen som liker å fyre av litt overalt på banen. Det harde skaftet gir også trykk fra lange avstander fra målet. Når det er sagt, er den ikke den letteste å spille med.
– Denne kølla passer til spilleren som har spilt en stund, da den ikke er like tilgivende som modellene over.
Q1 Tourlite, Salming
Forskjellige utgaver: hvit/103-96cm/right/left.
Flex: 27
Passer til: All round
Testpanelet mener:
Dette er på alle måter en veldig lett kølle, både når det gjelder skaftet og bladet. Det skaper en jevn fordelt balanse. Det gjør den hovedsakelig veldig lett å spille med.
– Dette er kølla alle kan bruke siden den er veldig all round. Du får god ballhåndtering siden bladet er så mykt, samt at skuddet blir overraskende bra for å være et så mykt blad, forteller en spiller i testpanelet, men en annen er ikke like enig:
– Jeg har et lite problem med alle Q1-blad, og det er at jeg ikke er så glad i bakdelen, som er ganske liten og mangler en avrundet form. Det betyr at ballen gjerne glir av når jeg går inn i høye skudd.
Hvis du har spilt med Salmings klassiske Q1-blad før, vet du at de ellers er ganske vinklet oppover. For å holde skuddet i flaskehøyde, kreves det derfor en teknikk hvor du lener deg mye over kølla når du skyter. Hvis du synes det er vanskelig å få høyde på pasningen, er denne kølla imidlertid perfekt.
– Jeg liker dessuten tapen som sitter på. Den er veldig klebrig og gir et bra grep, forteller en testperson.
Designet får også god score – ensfargede innebandykøller virker som høstens aller sterkeste trend! Det er også nevneverdig at Salming selv mener at denne kølla er holdbar. Det kan ikke testpanelet si noe på, men etter noen uker med spill er den hvert fall helt inntakt.
– Dette kan kanskje være noe for meg som normalt sett knekker noen køller per sesong! utbryter en i testpanelet, og forklarer:
– Det er så sjukt deprimerende å begi seg ut på et skudd og knekke kølla direkte. Og dyrt er det også!
Zuper Airlight, Zone
Forskjellige utgaver: svart/100cm/left/right, svart/104cm/left og svart/96cm/left/right.
Flex: 27
Passer til: De fleste
Testpanelet mener:
Denne Zone-kølla passer til de fleste spillertyper. En flex på 27 er normalt blant mannlige spillere, noe som er litt lengre enn den generelle damespilleren har. Bladet er imidlertid veldig mykt for å være en kølle med slik flex.
– Følelsen er at bladet ikke er like skålete som for eksempel Hyper-modellen (se under, red.anm.), noe som betyr at ballbehandlingen blir lettere med backhand-siden av bladet, sier en testperson.
– Ellers er det en veldig lett og smidig modell, med bra grep! Det betyr at den passer til alle spillertyper, til de fleste posisjoner.
Det er imidlertid ikke alle spillerne enige om.
– Som back, som liker å skyte mye på avstand, synes jeg at den veier for lite. Den gir ikke den kraften i skuddet som jeg er ute etter.
Denne innebandykølla passer med andre ord best for deg som skyter dra- og håndleddsskudd, snarere enn slagskudd, der du vil få mer tyngde bak svingen.
– Akkurat som en av køllene over, er bladet riflete under, noe som betyr at den glir veldig behagelig mot gulvet.
Ellers kan man si at denne kølla er prisverdig. For en overkommelig sum, får du mange gode egenskaper. Designet løftes igjen frem som en av de positive aspektene. Denne modellen matcher garantert kamputstyret ditt.
Hyper Composite, Zone
Forskjellige utgaver: blå/96cm/left/right, blå/100cm/left/right og blå/104cm/left/right.
Flex: 27
Passer til: Nybegynneren
Testpanelet mener:
Zone klassifiserer selv Hyper Composite Light som en innstegskølle, og det er testpanelet enige om. Prisen ligger rett under tusenlappen, og for den prisen får du en veldig brukervennlig innebandykølle.
– Hvis vi skal begynne med det negative, vil jeg si at den passer ekstremt dårlig til kamputstyret mitt. Etter at jeg har testet andre køller, har jeg nesten blitt vant til det stilrene, ensfargede, ler en testperson. En annen er imidlertid ikke like enig:
– Jasså? Jeg synes at det er sånn her en innebandykølle skal og pleier å se ut. Ti av ti Sportamore-hjerter får den av meg!
Bortsett fra testpanelets uenighet rundt designet, er det ikke mye negativt å si om denne modellen. Kølla passer til alle, uansett posisjon, uten å overraske.
– Bladet er ganske skålete, noe som gjør det lett å fange inn ballen og bøye for å komme til skudd, sier en testperson og legger til:
– Vanligvis gjør en skålete form at det er vanskeligere å slå backhand-pasninger, men det synes jeg ikke gjelder for denne kølla. Bra!
Bladet er relativt mykt for å være en så hard kølle, noe som gir en tilgivende følelse. Du trenger ikke å ha håndledd som Rasmus Enström for å kunne ta imot en hard pasning i høy fart med Hyper Composite Light. Ballen spretter ikke av, noe den kan gjøre med et hardere blad.
– Skaftet har en middels hard flex på 27, noe som ikke gjør den til utvalgets vanskeligste kølle å spille med, men heller ikke den letteste. For herrer eller damer med god teknikk, er den enkel nok til at du kan flexe for å utnytte det ved slagskudd.
Sense Hes 25 Oval, Oxdog
Forskjellige utgaver: svart/101-103cm/left/right
Flex: 25
Passer til: Playmakeren
Testpanelet mener:
Det første som slår testpanelet er at bladet er større på denne kølla enn de andre, noe som gir en stor og bred trefflate. Den er som skapt for harde pasninger. Den egner seg imidlertid ikke for nybegynneren, for hardheten er ikke noe å leke med.
– Jeg vil si at den passer en mer erfaren spiller som kan håndtere en kølle som ikke er så lett å spille med. Den er nemlig veldig vanskelig å flexe, sier en i testpanelet.
Denne kølla fra Oxdog har kun en flex på 25 og passer derfor til deg med en perfekt teknikk, eventuelt med mye styrke. Kølla anbefales ikke til hverken juniorer eller damer.
– Bortsett fra at den lave flexen gjør skaftet vanskelig å bøye, vanskeliggjør det også for teknikken. Siden kølla er så hard, mener jeg at den er for spillere som har myke håndledd. Det er for at du skal kunne ta imot baller, uten at de spretter ut av bladet.
Dessverre er dette den første kølla i testen hvor testpanelet mener at grepet ikke holder målet.
– Griptapen er minuset. Så fort man blir litt svett, mister man grepet. Jeg vil bytte ut tapen ganske fort.
Selv om denne innebandykølla ser ganske grov ut, er den veldig lett. Sist, men ikke minst, kan man si at skaftet er ovalt, og ikke helt rundt. Det gir et annerledes grep, som splitter testpanelet. Noen mener at de aldri kommer til å kjøpe en rund kølle igjen, mens andre foretrekker det klassiske.
SHOP HER: Alle innebandykøller på Sportamore