OUR BLACK WEEK IS LIVE! FIND DISCOUNTS UP TO 70% HERE!

SEE BLACK WEEK

Tipsen som får ner din tid i swimruntävlingen

Sporten där varje tävling tar dig till en ny miljö och får dig att vilja pressa dina gränser. Så här förbereder du dig för sommarens swimruntävling!

För ett par år sedan pikade hajpen kring swimrun och allt fler gav sig ut på den äventyrliga tävlingen med en träningskompanjon. Även om hajpen lagt sig har intresset för tävlingen inte svalnat. En av de som föll pladask för sporten är atleten och Speedo-ambassadören Oscar Olsson. Efter flera år som individuell triathlet kände han sig manad att hitta en kompis att tävla med. Och visst gick det bra, förra året vann han Jönköping swimrun tillsammans med kompisen Ted Ås.

– Jag är en lagmänniska och gillar att tävla med andra. Swimrun har en väldigt varm och vänskaplig community både på och utanför tävlingsbanan. Att det är nya, utmanande miljöer i naturen vid varje ny tävling gör ju inte det hela mindre njutningsfullt, säger Oscar Olsson, som förutom att lägga ner ett stort antal timmar i veckan på träning arbetar som träningschef på O2tri Konditionscenter.

Som liten spelade Oscar Olsson fotboll i femton år, och har utöver det även lagt ned en hel del tid på friidrottsträning inom 10-kamp. Att långa distanser avlöste de tidigare fotbollslöpningarna är kanske inte svårt att förstå eftersom jakten på långa och utmanande konditionstävlingar i alla former är det som tilltalar Oscar Olsson.

Hur förbereder jag mig bäst inför sommarens swimruntävlingar?

– Om du inte har kört swimrun tidigare skulle jag tipsa dig att ta hjälp av någon som har lite mer erfarenhet och kunskap. Börja annars med att läsa på om tävlingsbestämmelserna och gå igenom banan noga innan tävlingsdagen. Det är viktigt att känna till hur och var långa löpningar och sträckor i vattnet kommer. Sedan är det viktigt att hitta rätt utrustning och att testa den på träningen.

Hur förbereder vi oss som team?

– Det är viktigt att ni kör några pass tillsammans så ni lär er samspela och hur ni ska kommunicera längs tävlingsbanan. Öva även på att hjälpa varandra att ta av våtdräkten i farten inför de längre löpningarna samt öva på i- och urgångar från vattnet. Träna till sist på att tävla! Om ni har möjlighet innan tävlingen skulle jag rekommendera er att träna på den riktiga banan ni kommer att köra på.

swimrun.jpg

Swimrun har blivit en världssport och i dagsläget hittar du allt ifrån världsmästerskapet på totalt 75 kilometer där 10 av dem är i öppet vatten, till tävlingar utomlands och Sveriges största lopp ÖTILLÖ. Foto: Jakob Edholm.

Hur ska jag lägga upp min träning fram till sommaren?

– Eftersom alla tävlingar skiljer sig åt bör du återigen läsa på om den tävlingen som ni ska köra. Träna sedan i liknande miljö och på samma distanser. Är det exempelvis en kort tävling kan ni fokusera mer på intervaller och kortare pass med mycket i- och urgångar ur vattnet. Är det en längre tävling bör ni få in ett par pass på två till fyra timmar med mycket löpning.

Hur tränar du själv just nu?

– Just nu håller jag på med uppbyggnadsträning som innefattar mycket fokus på styrka och distansträning. Allt som allt blir det mellan 15 till 20 timmar i veckan.

Hur jobbiga är simdelarna egentligen?

– De är inte så jobbiga som många tror. Eftersom du har både våtdräkt, dolme och paddor underlättar det simningen och sänker pulsen något när du simmar. Är det däremot extrema vågor och strömmar i vattnet kan simningen såklart bli utmanande.

Vad ska jag välja för våtdräkt till sommarens tävlingar?

– En anpassad våtdräkt för ändamålet som är lätt att springa i och har en flexibel överdel. Jag skulle säga att den ska ha en bra flytkraft upptill och vara tillverkad i ett tunt neopren från midjan och nedåt så att de är lätta att springa i. Ofta springer du större delar av loppet än du simmar, så det är viktigt att dräkten är skön och lätt att springa i. En sista fördel är om dräkten är lätt att ta av upptill under längre löpningar.

6 tips för att hitta rätt utrustning:

  1. Ta en extra kik på storleksguiden så din våtdräkt sitter som den ska. Den ska sitta tight och det ska i regel inte kunna uppstå några luftfickor i armhålorna eller ryggslutet.
  2. Under sommartävlingarna är en våtdräkt med korta benlängder att föredra.
  3. När det kommer till skor är det bättre att välja en trailmodell som torkar snabbt och som du kan springa länge i, före en ultralätt modell som är bekväm att simma i. Faktum är att inga skor är bekväma att simma i så det gör detsamma.
  4. Det är tillåtet att ha både dolme och paddlar när du simmar. En dolme är ett litet flytredskap som fästs kring benen som ger dig extra flytkraft och ser till att en större del av kroppen hamnar ovanför vattenytan när du simmar. Under löpdelarna kan du lätt fästa dolman kring benet eller på ryggen.
  5. Kör med simglasögon för maximal navigering från vattnet.
  6. Glöm inte att testa hela din utrustning innan tävlingsdagen så du vet att allt sitter där det ska och inget skaver.
Speedo


SHOPPA HÄR: Swimrun-tillbehör

https://www.sportamore.se/produkter/klader/badklader/vatdrakter/

LÄS MER: Swimrun-guiden du inte vill missa

LÄS MER: Världsmästaren i swimrun: Så tränar jag