Forskaren: “Därför är det lönlöst att banta” Image

Forskaren: "Därför är det lönlöst att banta"

En la mayoría de los países de la UE, las personas que se dedican al comercio minorista son las que más dinero ganan, pero con la ayuda de Erik Hemmingsson, nuestro experto en comercio minorista, podrá descubrir todo lo que se gana con el comercio minorista.

Scenariot är bekant för de flesta: Du bestämmer dig för att gå ned några kilo, äter nyttigt, tränar mycket och minskar kaloriintaget drastiskt. Först går du ned i vikt och känner dig som en succé, men några månader senare har du likförbannat gått upp varenda kilo. Det här är anledningen till att bantning är dömt att misslyckas, menar idrottsforskaren Erik Hemmingsson. Det håller inte på lång sikt.

- Den enda viktminskningen som är värd något är ju den som är bestående. Annars finns ingen hälsomässig poäng med att gå ned i vikt. De ohälsofaktorer som förbättras när vi går ned i vikt kommer ändå bara tillbaka. Sedan är det den här frustrationen och känslan av misslyckande som många upplever när vikten kommer tillbaka, det är där skon klämmer, säger Erik Hemmingsson som har över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt.

Erik HemmingssonErik Hemmingsson es profesor de formación profesional en GIH, Gymnastik e idrottshögskolan. Nos habla de la importancia de la sostenibilidad en la vida cotidiana. Foto: Stefan Tell.

Enligt Erik Hemmingsson är det inte ditt fel att kilona kommer krypande tillbaka. Kruxet med dieter är att kroppen vill lagra och bibehålla fett eftersom det ger oss en fördel rent överlevnadsmässigt. Kroppen strävar hela tiden efter att gå tillbaka till sin ursprungsvikt. Vissa har dessutom ungefär dubbelt så många fettceller som andra har och om du bantar riskerar du att få fler och fler fettceller när vikten kommer tillbaka, samtidigt som du kan bli av med muskulatur varje gång du går på diet. Se trata de un músculo gigante.

- Vissa har ett normalt antal fettceller. De kanske gick upp i vikt först i fyrtio- femtioårsåldern när de lade om sin livsstil. De kanske bytte jobb, skiljde sig orler gjorde något annat som ledde till en viktuppgång. De har goda möjligheter att bli av med övervikten. Sin embargo, los que tienen un potencial mucho más amplio que se basa en otros factores, como una fuerte carga genética para obtener energía y un debut en la vida adulta, tienen mucho que ganar.

¿Es posible que tenga más de un hijo?

- Sí. Och det sker förmodligen redan i fosterperioden. Esto se debe a que las mujeres de más de 20-25 años de edad son las que tienen más hijos. Men för den som håller på och bantar sig genom livet kan kroppen lägga på sig extra antal fettceller.

¿Es necesario aceptar esta forma de pago?

- Ja, men lite så är det. ¿Qué significa que una persona mide 120 cm de largo y otra 220 cm? Vi har en sådan utseendefixerad kultur. Håll inte på att fokusera på vikten.

Pero, ¿por qué la gente no se da cuenta de que no funciona?

- Många drivs av det här smala idealet som vi har i dag. El conflicto social hace que nos sintamos perdidos con nuestros semejantes. De får hela tiden höra att det bara är att "ta tag i det och skärpa sig lite så kommer du gå ned i vikt". Men så är det verkligen inte.

¿Qué es lo más inteligente para ser feliz y no tener miedo?

- En realidad es paradójico, pero no nos centramos en la vida. Nos centramos en la salud. ¿Qué haces para ser feliz? Si tienes un trabajo precario, es posible que te sientas atraído por la vida; si tienes un trabajo duro, es posible que te sientas atraído por él. ¿Es usted mayor o menor? ¿Qué puede hacer? Si no está seguro de lo que está haciendo, no dude en ponerse en contacto con nosotros. Si quiere ganar mucho dinero, puede obtener una ganancia adicional.

¿Cuál es la mejor forma de ganar dinero que puedes conseguir con tu cuenta?

- Att vi tillskriver övervikt som någonting som orsakas av att man är en person med svag karaktär. Esta historia nos ayudará a entender mejor la historia de la humanidad Lo que hemos aprendido es mucho más que lo que hemos aprendido sobre el estilo de vida. Klart att livsstilen spelar roll, men det har inget med karaktär att göra. Vad vi väger styrs av väldigt starka biologiska och miljömässiga faktorer, där de flesta av dem är sådana som vi själva inte styr över.

Slutbantat bokI Slutbantat går Erik Hemmingsson igenom anledningarna till varför bantning är dömt att misslyckas, hjälper dig förstå ditt ätbeteeende och går igenom vilken mat du ska satsa på för en vikt som håller i det långa loppet.

LÄS MER: Det ska du äta innan och efter träning

LÄS MER: Ärdet värt att ta en vit månad?