Så väljer experten löparskor Image

Så väljer experten löparskor

Johanna Salminen es PT y entrenadora de Sats. Lleva más de un millón de años trabajando en el maratón de Estocolmo. Vi ringde upp henne och pratade skor.

Att hitta rätt löparskor är inte helt enkelt, men för att göra det åtmistone lite lättare för dig att veta vilka du ska klicka hem har vi snackat med löpcoachen Johanna Salminen.

¿Qué es lo mejor que puedes hacer cuando te vas de vacaciones?

- Lo mejor de todo es que hay una persona que está dispuesta a ayudar. Esto es lo que le gusta a la gente. Ska du springa ska du ha en löparsko. Sedan gäller det at hitta en sko som passar dina fötter, som ger stöd om du behöver det eller är mer flexibel om du gillar det och så vidare. Prova dig fram till en sko som känns skön för just dig och ditt löpsteg och som absolut inte ger dig några smärtor, säger Johanna Salminen.

¿Cuántos pares de zapatos tienes?

- Jag brukar rulla på tre par, en lättare sko som jag springer på band och intervaller med, en lite grövre för traillöpning och en favoritsko för snabblöpning utomhus.

¿Qué te gusta de los viejos tiempos?

- I två säsonger har jag använt raceskor inomhus, de har ingen drop alls i princip. Es divertido pero difícil de superar. Springer jag upp mot två mil och längre vill jag ha mer stöd, då använder jag mina Asics ds trainer, det har jag gjort länge.

dstrainerAsics ds trainer är en löparskoklassiker och mångas favorit. Haz clic aquí.

¿Qué tan bueno es este producto?

- Inte alls, jag är en väldigt trogen användare av Asics ds trainer, det är mer "Aha, i år är de lila igen". Jag kör med dem oavsett vilken färg de har just i år, funktion är alltid viktigast.

¿Qué te preocupa?

- Jag har löparstrumpor med kompression, det har jag inte alltid haft men jag tycker det är väldigt skönt. Si las cápsulas de compresión tienen algún efecto, por favor, tenga en cuenta que si la presión es alta, es posible que no se sienta bien con las cápsulas de compresión.

¿Qué tamaño tiene su par?

- Jag byter de två tunnare skorna varje år, jag springer så mycket att de tappar funktionen invändigt innan de slits på utsidan. Springer man så mycket som jag är det viktigt att alternera mellan olika par, dels för skornas skull men också fötter och ben.

¿Qué te parece esta idea?

- No es todo. Jag försöker komma ihåg att knyta upp dem när jag ska ta av dem så att jag inte behöver använda ett skohorn nästa gång de ska på. Är skorna väldigt leriga sköljer jag av dem.

¿Necesitas ayuda?

- När du springer så mycket att du börjar jaga snabba tider tycker jag du ska pröva en lättare sko, det gör mycket för löpkänslan. Men du ska ha vanan och framförallt inga skadebekymmer i fötter och knän. Börja testa på löpband för att sedan springa ute med dem. Men kom ihåg att alternera mellan olika skor för att undvika skador.

LÄS MER: Naprapatjonas stretchpass för löpare

LÄS MER: Cómo llegar a la cumbre