Träningstips från Europamästaren i CrossFit Image

Träningstips från Europamästaren i CrossFit

Vi har träffat norska kraftpaketet Kristin Holte som nyligen vann EM i CrossFit. Estos son los mejores consejos de Kristin y Neli Eslah, entrenadora de CrossFit.

Durante el Shape Up Weekend 2017 en la ciudad nórdica de Geilo, disfrutamos de una sesión con las entrenadoras de CrossFit Kristin Holte y Neli Eslah. Han pasado muchas horas en uno de los mejores gimnasios del norte, CrossFit Oslo, donde Neli Eslah también trabaja como entrenadora. Kristin Holte es una de las mejores atletas de CrossFit del mundo y fue la primera campeona europea de CrossFit.

Esto fue muy duro para mí en EM, pero ¿qué pasa?

- De sista sex månaderna har jag varit skadefri och kunnat träna som jag vill, det är nog den viktigaste orsaken till att jag blivit bättre fysiskt. Men jag har också jobbat extremt mycket mentalt på att hantera de stressande situationer som uppstår i en tävling och kunna ta mig igenom de många skadeperioderna och återhämtningen och bli stärkt av det, säger Kristin Holte och fortsätter:

- Det blir man allt bättre på för varje gång som går. Det sista året har jag tagit ett bra steg där och accepterat att skador är ett sätt för kroppen att säga "nu måste du göra något annat", acceptera att så är fallet och hitta vad jag kan göra för att få ut mesta möjliga av den perioden.

Son muchos los que practican CrossFit, ¿cuáles son los consejos para seguir practicando?

Neli Eslah: Jag skulle inte säga att det är många som skadar sig inom CrossFit, många skadar sig när de plötsligt börjar träna stora mängder, oavsett träningsform. Y lo que es más importante: la técnica. No es necesario que sea así porque es muy fácil. Puede buscar más y mejor y priorizarlo para centrarse en la tecnología. Hör efter med din tränare och känn efter i kroppen så ska det gå bra.

Si eres aficionado al CrossFit, ¿a qué te dedicas?

Kristin Holte: Esto es muy individual, pero debes centrarte en lo que más te gusta. Du ska också jobba med det du är bra på, men försök att jämna ut nivån så mycket som möjligt så att du blir mer balanserad. För till slut är det som är bäst i mest som gör det bra, om man ska tävla.

Kristin Holte 2017Kristin Holte under EM i CrossFit 2017 där hon kammade hem första pris.

¿Cómo te las arreglas para conseguir un buen resultado?

Kristin Holte: Jag tränar två gånger om dagen fem dagar i veckan, har en dag med active recovery, som simning, och en dag som är helt fri.

Neli Eslah: Sedan vill jag bara tillägga till de som läser det här och inte satsar på att bli heltidsatleter, kom ihåg att skilja på CrossFit Games och tävling på hög nivå med att träna CrossFit. När du förstår det kan du lättare komma i form och fokusera på det du behöver jobba på och dina svagheter. Se trata de algo más que muchos otros factores.

Kristin Holte: Jag vill aldrig uppmana någon som tränar för träningens skull att träna CrossFit mer än en gång om dagen. Men det är som att folk tror "ju mer desto bättre". Intentar 3 ó 4 días en un campo de boxeo y centrarse en soñar, levantarse y caminar hasta el próximo paso, sin tener en cuenta que tienes un trabajo muy duro.

¿Por qué es tan popular este tipo de trabajo?

Kristin Holte: Jag tror att det har mycket med communityn att göra. Esto es lo que pasa, porque cuando entras en un box de CrossFit, hay una cantidad específica de gente. Es como una pequeña familia y, según creo, es lo que más me gusta. Att du känner dig som en del av en gemenskap där alla har samma intresse och tycker att det är otroligt kul att bara leka, träna och hålla på med CrossFit.

¿Es esto un estilo de vida?

Neli Eslah: ¡Sí, claro! Och det är så varierat, du blir inte trött på det och får utmana dig själv på så många olika sätt. Jag hade kanske inte börjat med gymnastik om jag inte hade börjat med crossfit. Aquí puedes practicar gimnasia, saltar y disfrutar de todo en un solo lugar.

Kristin holte neli eslahNeli Eslah y Kristin Holte bajo Shape Up Weekend en Geilo donde deltog som instruktörer.

Como ya has comprobado, ¿te gustaría practicar CrossFit?

Neli Eslah: Puedes empezar con un deporte. Si piensas que estás en baja forma, puedes practicar CrossFit para mantenerte en forma. Hay muchos que dicen "primero tengo que hacer poco ejercicio", pero hay otros que dicen que tienes que hacer poco ejercicio cuando vas a la playa. Oavsett nivå blir du bättre.

Kristin Holte: En stor andel av de som testar fortsätter. No son muchos los que dicen "no, esto no es para mí". Jag har hört att extremt många av de som varit på en provtimme känner att de bara måste fortsätta. Man måste uppleva och utforska det lite, våga ta sig in i en CrossFit-box och kanske gå ur sin komfortzon bara genom att vara där.

Es fácil pensar que uno quiere ponerse en forma y tener dinero para hacer CrossFit, pero ¿es todo esto posible?

Neli Eslah: Nej, absolut inte. Es muy importante empezar a hacer deporte, incluso si no quieres hacerlo, puedes hacerlo. Si lo que quieres es un poco más de lo que quieres, lo mejor es que te pongas manos a la obra. Men oavsett nivå så blir du bättre.

LÄS MER: Guía de CrossFit para principiantes