Världsstjärna i två sporter Image

Världsstjärna i två sporter

Emelie Forsberg es una de las pocas personas en el mundo a las que se les puede pedir un trabajo. Löparsäsongen är avslutad sedan några veckor tillbaka och det dröjer ytterligare en handfull innan tävlingssäsongen på skidor drar igång.

- Jag har tagit det lite lugnare i fyra veckor, mest för att jag varit sliten mentalt. Jag har hållit igång men bara sprungit på lust och inte tvingat mig ut. Men nu tränar jag två gånger om dagen, sex dagar i veckan. Min försäsong inför vintern är nu så jag måste bli stark, säger hon på telefon från Chamonix, där hon precis kommit hem efter ett träningspass uppe på glaciären.

Cuando Emelie Forsberg le llama por teléfono para hablarle de su pasión por el skyrunning y el deporte más emocionante del mundo. Lo mejor de todo es que has conseguido todo lo que te habías propuesto.

El Skyrunning es un deporte extremo en el que los atletas saltan a más de 2.000 metros de altura en un terreno en el que deben superar obstáculos para no quedar atrapados. Las distancias varían desde los kilómetros más cortos hasta los más largos.

forsberg2El Skyrunning comenzó a practicarse en los Alpes a principios de la década de 1990. El deporte se ha convertido en una carrera rápida por todo el mundo. Foto: Jordi Saragossa.

- Esto ha cambiado mucho. Jag vann alla långlopp jag ställde upp i och kan inte vara annat än nöjd med min säsong. Nu ser jag fram emot skidäsongen, säger hon.

Skidsäsongen är världscupen i Ski mountaineering eller skimo. Där tävlar åkarna i att ta sig upp så snabbt som möjligt för berget och sedan åka ner på samma skidor. Grenen är populär i Alperna och om allt går som de inblandade vill blir det en OS-gren redan 2018.

- Här nere har skimo samma status som längdskidåkning i Sverige. Sporten är relativt sett liten men växer hela tiden, vi är ett trettiotal damer som tävlar på heltid i cirka 20 deltävlingar.

Förra året kom hon trea i världscupen, i år satsar hon på totalseger. En fullt naturlig målsättning men lite hisnande med tanke på att hon för tre år sedan aldrig tävlat i grenen och pluggade biologi på heltid i Tromsö. Även om Emelie Forsberg alltid hade löptränat och åkt mycket telemarkskidor gick det snabbt, i dubbel bemärkelse, när hon fick ett par skimoskidor av en sponsor.

- Jag ställde upp i en tävling och det gick väldigt bra, det var samma sak med skyrunningen. Jag vann tävlingar och sedan har det rullat på. Nu är jag professionell idrottare på heltid i två grenar.

Hon har ett kontrakt med Salomons trailteam, vilket gör att hon kan leva på sitt idrottande. I våras gick flytten från Tromsö till Chamonix, Europas centralpunkt för alpinsport. Es aquí donde nos encontramos con la mayor ansia del mundo del deporte.

- Ha sido una experiencia inolvidable. Många som är professionella har ju tränat och tävlat hela livet, det har inte jag på samma sätt. Jag har fått lära känna mig själv som atlet för varje år. Nu är det tredje säsongen och jag blir mer och mer trygg i mitt upplägg. Att det gått så bra har självklart hjälpt att få mig slappna av. Samtidigt som det finns en annan press nu också eftersom jag gör det på heltid.

Toda la historia de Emelie Forsberg está en sus manos. Någon tränare har hon inte.

- Jag trivs bäst med att styra allt själv. Por otra parte, no hay ninguna mujer que piense que es un gran placer cantar bajo la luz de la televisión. Por favor, póngase en contacto con nosotros.

Bergtagen

El hecho de que Emelie Forsberg no se haya cansado de hacer la pelota en el suelo a menos de un metro de altura no es nada bueno. De är viktiga på andra sätt också.

- Jag älskar bergen, de har gjort mig till en bättre människa, de får mig att inse att jag har en viss tid på jorden och att jag ska ta tillvara på den. Jag blir ödmjuk i närheten av dem. Bergen är rogivande samtidigt som de också lockar mig att ge mig ut och upp. Det är många känslor som väcks, men främst ödmjukhet, säger hon.

Hennes relation till bergen och inställningen till löpning, naturen, vardagen (hon älskar att baka på sin fritid) uppskattas mycket av alla de som följer henne på sociala medier.

- Det är kul att så många uppskattar mina tankar och att jag kan inspirera. Sin embargo, no siempre es así. Aunque sea difícil, puede resultar difícil encontrar el equilibrio entre la vida cotidiana y la vida en Internet. Då brukar jag logga ut, säger hon.

Hennes budskap är annars tydligt och något hon ständigt återkommer till i sina inlägg.

- Många skriver ofta via sociala medier att jag måste vara lycklig som får göra det jag gör. Och det är jag verkligen, lycklig och tacksam. Men det var jag när jag jobbade som bagare i Storulvån också, pluggade, tränade och sprang de timmar som blev över. Si no te gusta lo que tienes, puedes conseguirlo sin ningún problema. Por lo tanto, debe seguir trabajando en este ámbito. yogaEmelie Forsberg sobre la motivación: He pasado por muchas cosas en mi vida relacionadas con la motivación. La primera pregunta que me hago es si hay algo que me motiva en el trabajo o si la gente se comporta de forma falsa Oftast är det lathet och då får jag bara pallra mig ut. Foto: Jordi Saragossa.

Los tanques de almacenamiento son la principal preocupación de Emelie Forsberg. A pesar de que el foco de atención se centra principalmente en la canción de los niños, también existen fondos de apoyo.

- Si bien es cierto que no podemos hacer nada para evitarlo, no es menos cierto que no estamos de acuerdo con el hecho de que se trate de un caso aislado, pero no podemos negar que se trata de un problema muy serio y que no podemos solucionarlo Jag har dessutom aldrig varit skadad, så kroppen håller än så länge också.

- I framtiden skulle jag också vilja vara lite mer självförsörjande. Ha en större trädgård med växthus och kanske egna djur. Då vill jag nog bo i Norge, det är närmare hem, har en fantastisk natur och dessutom är det inte så fullt med folk som här i Chamonix, säger hon.