Dra på telttur med familien!
Her er alt du trenger å vite for å lykkes med familiecampingen.

Om du har en stressende hverdag med for lite tid til å omgås med familien kan en campinghelg være gull verdt. Å telte med barna er ikke et like stort og krevende prosjekt som å bestige Mount Everest, tvert imot. Bare du unngår noen vanlige nybegynnerfeil kan du enkelt telte med barna dine, uansett hvilke tidligere erfaringer du har av friluftsliv. Å være ute i naturen sammen koster ikke særlig mye. Dessuten får dere mye tid sammen der dere må samarbeide i familien, som å sette opp teltet sammen, noe som styrker samholdet.
Jeg vil kjøpe telt så jeg kan campe med familien. Hva skal jeg tenke på?
- Det er to viktige ting. Hvor mange er dere i familien? Og hvor lenge skal dere ligge i teltet? Vil dere ha god komfort anbefaler jeg at du kjøper et større telt av høyere kvalitetitet, ikke kjøp et festivaltelt eller et for lite telt. Et kvalitetstelt koster ikke så mye mer, men gjør opplevelsen mye bedre, ettersom et lite regnskur ikke gjør hele ferien til en katastrofe, sier Henrik Johansson, salgssjef på bedriften Fauna, som er markedsledende på familietelt i Skandinavia.
Nevn en vanlig nybegynnerfeil?
- At teltet er for lite. Da får man ikke plass til sakene og er det dårlig vær er det ikke kult å være inne i teltet. Telter dere på en campingplass kommer dere jo nære med bilen, og da gjør det ingenting om teltet veier litt mer. Det er utrolig mye deiligere med et telt med ståhøyde. Det forandrer hele opplevelsen av å telte. De store teltene koster fra cirka 3 000 kroner, men det gjør et fjelltelt også, så det blir ingen stor prisforskjell. Et stort telt av god kvalitet holder seg betydelig lengre enn et lavpristelt også, er du forsiktig når du pakker opp og ned kan du ha teltet i ti år.
Hvor vanskelig er det egentlig å sette opp et telt?
- Våre større familietelt setter du opp på under 15 minutter. Det er faktisk ikke vanskeligere enn så. Et tips er at du prøver å sette det opp hjemme en gang før dere drar, så går det lettere når dere vel er på plass.
Er det virkelig så enkelt?
- Ja, bøylene og teltstengene er fargemerkede, slik at grønn bue går i grønn kanal og så videre. Det går i prinsipp ikke an å gjøre feil, om du ikke er fargeblind.
Er det trygt å campe?
- Normalt sett er det veldig trygt. Er du nybegynner og usikker er mitt tips at du første gangen telter på en campingplass. Alle de bedre campingplassene har spesielle områder egnet for telt, der du ikke står vegg i vegg med en stor campingvogn eller bobil. Da får du friluftsfølelsen samtidig som sikkerheten og komforten er på plass, i og med at det finnes dusj og toalett på campingen. Det er enkelt og trygt i begynnelsen.
Bør jeg som forelder innføre teknikkforbud under teltferien?
- Forbyr du barna å bruke mobiltelefonene så kan de bli motvillig innstilte. Jeg tror det er bedre å ta med telefonene og i så fall heller begrense bruken. Da er det større sjanse for at de vil være med. Om det begynner å regne kan det være koselig å være inne i teltet og spille spill eller sjekke Facebook.
Hvilke råd har du rundt soveposene?
- Mitt forslag er at du kjøper en sovepose for rundt 400-500 kroner, det får du en riktig fin sovepose for. Kjøper du den aller billigste modellen for en hundelapp blir det oftest for kaldt, selv om det er midt på sommeren.
Ar galite tai padaryti?
- Om du vil ligge på et underlag som ikke er for hardt eller for kaldt finnes det to alternatyva. Enten oppblåsbare, som du bare ruller ut. De er mellom 2,5 og 5 centimeter tykke og på dem ligger du veldig behagelig. De er mye deiligere enn de gamle harde som fantes før. De siste årene har dessuten air beds slått igjennom. De kjøper du for eksempel på Jysk eller Biltema. De er tenkt som ekstrasenger innendørs, men går like fint å bruke utendørs i telt. Ofte er de mellom 20 og 30 centimeter, så du kommer opp en del fra bakken. De koster bare noen hundrelapper og du pumper dem opp med en klassisk pumpe eller en liten kompressor som følger med. Å ligge på en sånn er nesten som å ligge i en vanlig seng.

Henrik Johanssons beste pakketips
- Kjølebag med element eller 12V. Bor du på en campingplass får du bytte kjøleelementene en gang per døgn og da kan du holde mat og drikke kaldt. Du kan også ha en kjølebag som går på strøm, den blir da som et lite kjøleskap.
- Skjøteledning. Bor du på campingen får du ofte tilgang til strøm og stikkontakt. Der kan du lade kjølebag, mobil og nettbrett, og da kan det være smart å ha med en lengre skjøteledning med flere uttak.
- Et lite bord og små campingstoler. Da slipper dere hele tiden sitte på bakken og spise. Livet blir litt lettere helt enkelt.
- Stormkjøkken. Da får dere muligheten til å varme mat og koke kaffe. Bor dere på camping kan dere såklart spise på restaurant, men det er godt å ha muligheten til å varme enklere lunsjmåltider.