MŪSŲ BLACK WEEK YRA GYVAS! ČIA RASITE NUOLAIDŲ IKI 70 %!

ŽIŪRĖKITE BLACK WEEK

Håll koll på din driftpuls

Om du ska ligga i en viss pulszon när du springer är det viktigt att din puls inte sticker iväg. Här reder vi ut begreppet driftpuls.

Det engelska begreppet "cardiovascular drift" kallas driftpuls på svenska. Det går ut på att din puls kommer att stiga successivt under en löprunda trots att du håller samma tempo. Driftpuls kan vara värt att hålla koll på om du följer ett löparprogram, där du ska utföra pass där du ligger i en viss pulszon. Trots att du inte höjer tempot kommer pulsen öka ungefär var tionde minut, och då kan du behöva sänka tempot om pulsen eller ansträngningen blir för hög.

- Om du har bestämt dig för att springa varje kilometre ant fem minuter kan det kännas som ett bekvämt tempo i början. Men i slutet av ett lopp kanske du får kämpa rätt hårt fört att hålla det tempot. Eftersom du är tröttare går det åt mer energi, det blir tyngre att andas, hjärtat och lungorna får jobba mer och pulsen stiger, säger löpcoachen Tommy Bäckström, som har över 20 års erfarenhet som tränare.

Driftpuls är alltså en helt naturlig process i kroppen. Det är dock inte bara ansträngningen som påverkar pulsen. Forskning har visat att uttorkning, värme, höjd, tid på dagen, dagsformen och olika personliga förutsättningar kan påverka pulsenp upp till 20 proc.

- Vissa blir förvånade över att pulsen stiger trots att tempot inte gör det, men det är helt normalt. Titta på maratonlöpare, de kan inte stå upp när de kommer in i mål trots att de till och med sprungit saktare på slutet än de gjorde i början.

LÄS MER: Tankeknepen som får dig att orka mer